Příhodová (ODS): Malá inventura slov a činů pana docenta Svobody

24.01.2012 9:09

Primátor Prahy pan Bohuslav Svoboda, si díky mediálním výstupům, vytvořil obraz bojovníka janošíkovského typu, který vede boj proti údajným kmotrům. Níže uvedený článek nemá ambici tento pseudoboj hodnotit, uvádí fakta na dokreslení situace.

Příhodová (ODS): Malá inventura slov a činů pana docenta Svobody
Foto: odspraha1.cz
Popisek: Jana Příhodová

V úvodu článku si dovolím konstatovat, že jsem jako jedna z mála silně podporovala koalici s TOP09 po komunálních volbách na podzim roku 2010. Respektovala jsem však rozhodnutí zastupitelů za ODS a primátora Bohuslava Svobody..¨

Přemýšlím, čtu, diskutuji a hledám červenou nit vůdčí myšlenky docenta Bohuslava Svobody pro Prahu a pražskou ODS. S čím novým přišel, jakou vizi nám představil a co realizuje? Marně. Proklamace, klišé, prázdná slova, opožděné reakce na eventuální mediální odhalení chyb ráznými sliby „nechám prověřit!“,ale skutek utek. Nakonec, korupční aféra v Městské policii, primátorem již 13 měsíců řízené Městské policii, souhrn primátorem zvolených kroků, je toho dobrým důkazem.

Raketový nástup Bohuslava Svobody na post pražské jedničky do komunálních voleb a dík koaličním jednáním i post primátora, oslavné ódy na koalici s ČSSD a úzká spolupráce s partnery z ČSSD. Pro důkaz jsem vybrala několik vět a prohlášení, z dopisu Bohuslava Svobody členům ODS - únor 2011, kde primátor Svoboda koalici s ČSSD obhajoval.

 Citace …neexistoval připravený scénář dalšího koaličního jednání vyjma jednoho zásadního cíle: vyjednat pro ODS co největší prostor pro realizaci vlastního programu a pro tento účel získat adekvátní oblasti v Radě hlavního města Prahy.….

…pro mne byli vyjednavači TOP09 velkým zklamáním. Domnívám se, že za poměrně arogantním až amatérským jednáním stál zejména František Laudát,…

…Personální Lídr TOP09 Zdeněk Tůma nebyl pak sám schopen korigovat takový styl jednání, který paralelně probíhal takřka ve všech městských částech. TOP09 se tak pro nás stala nedůvěryhodným partnerem. Pokud sledujete průběh jednání chronologicky, tak TOP09 spíše torpédovala vyjednávání na základě nešťastných a velmi často nepravdivých prohlášení v médiích….

…Tato koalice bude respektovat komunální program občanských demokratů.

K poměrně rychlé dohodě s ČSSD, kromě předcházejících podivných nabídek TOP09, došlo z jednoho prostého důvodu a tím je klíč rozdělení kompetencí….“

 Konec citátů, přestože dopis je, v kontextu posledních událostí, velmi zajímavý. V té době následovalo personální doplňování představenstev a dozorčích rad koaličními partnery, statečná prohlášení o nové cestě a očistných praktikách, ano to bylo jaro roku 2011…. Ani rok neuplynul, a vše bylo špatně, jen pan primátor za to nemůže, teď už se opravdu oprostí od údajných kmotrů a s novými koaličními, a již v jeho očích i důvěryhodnými partnery, se svými věrnými“ z řad ODS,  konečně bude moci realizovat změny.

Realizuje – ale stále, vlastně opět personální a to včetně těch nově obsazených. Především lukrativní posty jsou opět měněny – bez zdůvodnění odbornosti, znalostí, profesionality. Unesou pražské firmy tuto smršť amatérství? A záměr pro novou ODS : primátor Svoboda proklamuje, již zcela vědomě, že to bude ODS se starými tvářemi! Kdo je a kdo není kmotr? Kdo je nová nebo stará tvář? Snad jen nový politický styl, lze vysledovat – žádná diskuse, žádná demokratická jednání v ustanovených strukturách strany. Napíšu Vám email, jak to chci a tak to bude, odpovídat na konkrétní dotazy Vám však nebudu, není proč. Stačí klišé a obecná odpověď. A to mě děsí. Popírání hned obou atributů, které má strana v názvu - občanská a demokratická -  a jejich nahrazení“ moje a bez diskuse“, to se nejeví jako dobrý směr.

Zpět k Praze : po 14 měsících Magistrát hlavního města Prahy, bez dotažených výběrových řízení na vedoucí manažery, jen se převlékly kabáty a karavana kráčí dál. Schválený rozpočet, přes proklamaci s rozklinkáváním, byl bezprecedentně za poslední léta, nejméně „ čitelný“ a jen můžeme věřit, že se alespoň v oblasti investic časem dovíme, kam že peníze potečou.  Ale překvapení ani očekávat nelze. Přes přesvědčivá prohlášení a odsudku metod minulých, pokračuje drahá krasojízda Blanka, ÚČOV, u budovaných stanic metra A, již do médií pronikají informace o jejím předpokládaném prodražení. Čistota, ovzduší a hluk se s arogancí vůči občanům, neřeší. Kontroverzní vypovídání smluv, bourání zimního stadionu na Štvanici, opět překročený rozpočet bazénu Šutka. A prozatímním vrcholem je, pořízení studie, která popírá samotný smysl tématu rozvoje městské hromadné dopravy s doporučeními omezit časový a trasový rozvrh obsluhy. Zdražit jízdné a k tomu grandiózní nápad, dobře dopravně obsloužené nemovitosti zdanit! To zavání Kocourkovem, pokud to není výsměch Pražanům. Ale co je tu nového?

Tak znovu: chci najít pozitiva změny, chci věřit, že Praha pod současným vedením udrží pozici vyhledávané a rozvíjející se světové metropole, chci věřit, že Občanská demokratická strana ustojí své ideje, ale průkaz pro takový optimismus mi chybí. Tiše a neodbytně se mi do mysli vkrádá werichovské „ já chci vládnout!“.

RNDr. Jana Příhodová (ODS)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Příhodová - profil

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…