Rath: Díky aroganci ministra Hegera hrozí dálší akce "Děkujeme, odcházíme"

25.10.2011 16:13

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 10. 2011

Rath: Díky aroganci ministra Hegera hrozí dálší akce "Děkujeme, odcházíme"
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych si dovolil navrhnout nejlépe na dnešek po pevně zařazených bodech bod "Informace ministra zdravotnictví o platové situaci zdravotních sester a lékařů." Asi jste zaznamenali poměrně vážnou věc, kdy včera zástupci zdravotníků upozornili na fakt, že můžeme být konfrontováni opět s novou vlnou zdravotnických protestů, něco na způsob "Děkujeme, odcházíme", protože ministr zdravotnictví zhruba před rokem v rámci této akce a vyjednávání s jejími organizátory dal jasná stanoviska, jasné sliby, podepsal jednoznačné memorandum, kde zdravotním sestrám a lékařům slibuje v příštím roce desetiprocentní nárůst mezd. Toto si teda nevymyslely odbory, nevymysleli jednotliví zdravotničtí zaměstnanci, ale takový slib dal ministr zdravotnictví. Tento slib je pro mne docela sympatický, protože si myslím, že sestry i lékaři si vyšší platy zaslouží, nicméně jsem očekával, že pan ministr najde na plnění těchto slibů finanční prostředky. V žádném případě jsem nepředpokládal, že si z nich dělá legraci, nebo že se drží hesla slibem nezarmoutíš, ale že to myslí vážně a seriózně. Nicméně nezaznamenal jsem ani ze strany ministra zdravotnictví, ani ze strany ministra financí jakoukoliv aktivitu, která by v příštím roce mohla přinést vyšší finanční prostředky našim nemocnicím, kde tito lidé pracují.

To znamená, dámy a pánové, situace je ještě o to horší, že vláda i hlasem pana ministra zdravotnictví rozhodla o zvýšení daně z přidané hodnoty, které ze zdravotnictví odčerpá v příštím roce zhruba 4 až 5 miliard korun oproti letošnímu roku. Těchto 4 až 5 miliard korun když vztáhnete na mzdy zdravotníků, znamená, že by mzdy v průměru poklesly o 10 %. Takže nevím, jak to pan ministr s tím slibem myslel, když ho před rokem dával. Jestli myslel vážně, že zdravotníkům, tedy sestrám a lékařům, mzdy o 10 % stoupnou, když jim pošle prostřednictvím pojišťoven méně peněz, anebo zda ty mzdy o 10 % klesnou, což by odpovídalo finančnímu objemu, s kterým ministr zdravotnictví počítá, že doputuje do zdravotnictví.

Navíc, dámy a pánové, tato Sněmovna dostala zdravotně pojistný plán, v kterém se jasně říká, že nemocnice v příštím roce dostanou 95 % financí srovnávacího období. 95 % je méně finančních prostředků a poměrně významně méně finančních prostředků, než které mají v letošním roce. Tudíž já bych rád, aby Poslanecká sněmovna vyslechla zprávu pana ministra, z čeho chce ty mzdy zaplatit, protože když jeho úřad posílá do této Sněmovny návrh, kde mají nemocnice dostat méně 95 %, on sám v médiích hovoří asi o 98 %, čili nevím, jestli tady bude dávat nějakou úpravu toho materiálu, nebo Sněmovna přijme 95 % a pan ministr si pak udělá, co ho napadne a pošle tam 98 %. Zajímalo by mě z čeho. Anebo jestli bude vyprávět těm zdravotníkům, že samozřejmě jim rád přidá, ale že to mají zaplatit ty nemocnice. Možná, že nemocnice řízené Ministerstvem zdravotnictví, tedy fakultní nemocnice, mají nějaké skryté zdroje, které před veřejností umně tají. Co já vím, tak mají také docela hospodářské problémy, byť s účetnictvím kouzlí, jak to jde, ale musím říci, že městské a krajské nemocnice žádné rezervy už několik let nemají. Je to také především díky tomu, že každý rok naše nemocnice dostávají méně a méně. S tím se potýkáme už několik let. Je to tzv. šetření, ale v situaci, kdy nemocnice dnes už jsou prakticky všechny plošně zadlužené, prakticky všechny nemocnice, které patří městům, hospodaří s deficitem. Prakticky všechny nemocnice krajů hospodaří také s deficitem. Pokud ho nepřiznávají, tak jde pouze o účetní kamufláž tohoto reálného stavu, stejně tak jak to účetně kamuflují fakultní nemocnice. Jen připomenu. Dlouho jsme žili v iluzi, že Nemocnice Na Homolce každý rok vydělává a je prosperující nemocnicí, abychom pak při podrobné kontrole hospodaření zjistili, že má mínus 200 milionů dluhů u bankovních ústavů, které kryla neexistujícími pohledávkami vůči zdravotním pojišťovnám.

Čili v podobné situaci, kdy nemocnice kouzlí s dohadnými položkami a kdy nemocnice kouzlí s lhůtami splatnosti, tak jsou jasné triky, které pan ministr jako bývalý ředitel fakultní nemocnice dobře zná a ví, že účetnictví každé nemocnice může dopadnout tak, jak si ten rok domluvíme. Čili já nemluvím o tom, jestli některá z těch nemocnic náhodou pomocí účetních triků a kouzel je vyrovnaná, já mluvím o tom, že reálně české nemocnice mají dnes lhůty splatnosti klidně delší než půl roku, mnohé se blíží i roku. To pan ministr ví, anebo by měl vědět, že i jeho fakultní nemocnice mají lhůty splatnosti jdoucí do těchto mnoha měsíců.

Čili mně by zajímalo, pane ministře, kde chcete vzít na navýšení platů zdravotníků. Já tady jasně říkám za kraj a nemyslím, že nejenom za náš kraj, ale za všechny kraje, že pokud dostaneme ty peníze od zdravotních pojišťoven, tak je obratem samozřejmě pošleme těm zdravotníkům, byť jsme ten slib nedali a dal jste ho vy a vaše vláda, tak to budeme respektovat, pokud nám na to vy pošlete finanční prostředky. Pokud nám na to žádné finanční prostředky nepošlete, navíc v situaci, kdy nám zvýšenou DPH z těch nemocnic vytáhnete zhruba 5 miliard navíc, s kterými jsme nepočítali, čili o to zvýšíte zadlužení těch nemocnic, tak samozřejmě na nějaké zvýšení platů nemáme.

Já doufám, že celé to od vás není jenom hra. Já doufám, že to není podvod na zdravotní sestry a na lékaře, že slib, který jste dal, dodržíte. To znamená pokryjete výpadek DPH a navýšíte nemocnicím příjmy tolik, aby pokryly desetiprocentní nárůst mezd. Vy stejně jako já si to jednoduše dovedete spočítat. DPH je zhruba 5 mld., ne všechno jde za nemocnicemi, i když podstatná část, a mzdy zdravotníků dělají zhruba nějakých 45 % v průměru. Ve fakultních nemocnicích méně, kolem 35 %. V městských a krajských se to šplhá zase nad 50 %. Takže když zhruba necelou polovinu nákladů nemocnic dělají mzdy a nemocnice dělají zhruba polovinu nákladů celého zdravotnictví, nějakých 47 %, tak si z toho jednoznačně a jednoduše spočítáme, o kolik, pane ministře, jde. A já bych chtěl, abyste v této Poslanecké sněmovně jasně řekl, že toto navýšení pošlete současně s tím, že vykryjete propad daně z přidané hodnoty. Pokud to neuděláte, tak tady jasně říkám, že nemocnice žádné platy zvyšovat nemohou, protože už dnes jsou v dluzích a ještě díky vaší zvýšené DPH se do ještě větších dluhů propadnou. Propadnou se prostě do insolvence.

Takže, pane ministře, já doufám, že nebudeme muset používat stejný příměr, který řekl váš předseda pan Karel Schwarzenberg, který v souvislosti s nápadem premiéra Nečase na zavedení, respektive na referendum o euru řekl, že je to, nepoužiji jeho slova, protože byla velmi vulgární, ale u knížepána se to bere jako norma, ten může sprostě nadávat jako dlaždič, ale je to noblesní. Já knížepán nejsem, tudíž nemohu nadávat jako dlaždič, tak to trochu zjemním a váš pan předseda řekl, že pan premiér Nečas tím referendem vlastně ukázal holou zadní část svého těla našim sousedům.

Tak já doufám, že váš slib zdravotníkům není totéž ukázané zdravotním sestrám a lékařům. Tento pohled bych jim vskutku nepřál. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Více:
Vláda ukázala lékařům zadek, udeřila ČSSD. Hrozba exodu trvá

##PROFIL 236##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce