Rath: Lhala snad MfD o odposlouchávání ministra Dobeše firmou ABL, filiálkou VV?

02.02.2012 17:38

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny dne 2. 2. 2012

Rath: Lhala snad MfD o odposlouchávání ministra Dobeše firmou ABL, filiálkou VV?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Děkuji. Dámy a pánové, mě v té debatě zaujala informace - a nevím, jestli jsem ji zachytil správně - informace pana ministra Dobeše. A pochopil jsem to, že on nám tady řekl... Pane premiére, nerušte mě! Pokud máte problém a musíte něco vykřikovat, tak si to běžte vykřikovat třeba na chodbu! Takže mě zaujala skutečně informace, že - jestli jsem ji pochopil správně - Mladá fronta lhala, že si ten článek kompletně vymyslela a že na něm není vůbec nic pravdivého.

Aspoň tak jsem to pochopil.

Já myslím, že všichni jsme zvyklí, že interpretace médií bývá více či méně vzdálená realitě. To je do značné míry i role médií, protože věci často interpretují jinak, než ve skutečnosti jsou, posunují je, dávají je do jiných souvislostí a kontextů. Ale na co podle mě ještě nejsme zvyklí, a to je věc úplně nová, že by si některé z těch řekněme renomovanějších médií tu věc úplně vymyslelo. To znamená, v té souvislosti bych chtěl, jestli pan ministr by to tady řekl úplně jasně, jestli jsem to pochopil správně, že si to Mladá fronta kompletně vymyslela a lhala. To znamená, k ničemu takovému nedošlo, nic takového se nestalo, žádné odposlouchávání tam nebylo a Mladá fronta to celé vyfabulovala - protože to je docela závažná věc! něco jiného je něco posunout, něco interpretovat trošku jinak, než je realita, a něco jiného je si vymyslet tak závažnou věc, že ministr vlády je nelegálně odposloucháván a vlastně ještě odposloucháván svými kolegy, protože pokud byla pravda, co psaly noviny, tak ten řidič byl úzce napojen na ABL, což je jakási mateřská společnost Věcí veřejných. Já vím, že Věci veřejné jsou vnímány jako jistá filiálka ABL, tak jestli vlastně si politická strana takto kontroluje své poslance, své ministry, aby náhodou nelumpačili, a váš skutečný předseda si v tom potom po večerech čte a říká, tak tomu dám za uši, protože v autě říkal něco, co se mi vůbec nelíbí. Třeba. Čili to jsou docela závažné věci.

Měly by zajímat i premiéra a já si myslím, že pan ministr dopravy by tady měl říct tedy srozumitelně, zda si to Mladá fronta celé vymyslela a lhala, celé vykonfabulovala, anebo zda na tom bylo něco pravdy a Mladá fronta jenom to interpretovala trošku jinak, než je realita. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.