Rath: Začínáme žít v totálně profízlovaném světě. Jak z Orwella

14.03.2012 11:40

Projev na 36. schůzi PS PČR ze dne 14. 3. 2012 k novele zákona o elektronické komunikaci.

Rath: Začínáme žít v totálně profízlovaném světě. Jak z Orwella
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Dámy a pánové, tohle je návrh zákona vycházející z rozhodnutí Ústavního soudu.

Nicméně po mém soudu je to složitější problematika, protože jsem přesvědčen - jak vidím kolem sebe svět -, že mám pocit, že krůček po krůčku, rok od roku ztrácíme čím dál tím více svobod. Ve jménu tu boje proti terorismu, tu boje proti kriminalitě, tu boje proti infekčním chorobám nás někdo chce chránit. Což je samozřejmě správné, ale záleží na míře. Mám pocit, že ta míra už je dávno překročena, a když to trošku přeženu, že začínáme žít v totálně profízlovaném světě.

Úplně ideální by bylo pro zastánce sledování všeho a všech, aby náhodou někdo neudělal něco špatně, tak ideální by bylo každému z nás hned při narození implantovat čip a tím pádem by všichni věděli v každou chvíli, kde jsme, s kým tam jsme. V ideálním případě čip doplnit i kamerou - konečně to popsal i Orwell ve svém díle 1984, aby na nás bylo neustále vidět, zda někdo něco nepřekračuje.

A samozřejmě, protože specializované orgány, jako je policie a tak, ty neznají míru už vůbec žádnou, takže jak tady správně zaznělo, pro mě každý přečin je vážným přečinem, protože to je přečin proti nějakému zákonu a je potřeba ho ztrestat.

Takže, dámy a pánové, já se divím, že tady zástupci policejních orgánů - pan ministr vnitra - nepřijdou třeba s návrhem zákona, aby skutečně povinně každý občan dostal čip - čipujeme své jezevčíky a čipujeme své miláčky, když někam jedeme. Je to báječná věc, když se vám zatoulá, tak ho přece jednoduše najdou. Totéž takhle bychom odstranili, kdybychom očipovali všechny lidi od narození, tak bychom odstranili v podstatě všechny problémy. Prakticky každé dítě, které by se ztratilo, zatoulalo nebo - nedej bože - by se mu něco špatného stalo, tak bychom okamžitě věděli, kde je, a během pár minut bychom ho mohli najít. U každého trestného činu bychom okamžitě zjistili, kdo ho spáchal, protože toto, co chce policie, je vlastně strašně nedokonalé. Protože když jde někdo a plánuje vážnou trestnou činnost, a je trošku lucidní, pak ten telefon si nebere s sebou, protože to je jakýsi čip, který má ve své kapse. Takže ten člověk v podstatě, když se na to připravuje, tak ho nechá někde úplně jinde a jde spáchat vážný trestný čin, který plánoval, zatímco takhle chytneme někoho, kdo je buď řekněme trochu nahlouplejší a nezná ty informace, nebo to spáchá v nějakém emotivním hnutí. V podstatě tedy chytáme někoho jiného.

Někdo také argumentuje, že to je báječná věc, že to může pomoci prokázat alibi. No ono to na druhou stranu taky velmi může zkomplikovat vyšetřování.

Protože právě když někdo naplánuje vážnou těžkou trestnou činnost a nechá svůj telefon někde úplně jinde, tak naopak se může ohánět tím, že nebyl na místě, kde trestný čin byl spáchán, protože přece každý ví, že jeho telefon byl někde jinde. A ještě když je jo chytrý, tak si opatří dva tři svědky, kteří mu to potvrdí. Takže nejenže to může pomoci k dopadení pachatele, ale naopak to může pomoci k neodhalení pachatele vážné, a dokonce chci tvrdit, té nejvážnější trestné činnosti.

Takže on je to nástroj, který nejenom je zneužitelný, protože, dámy a pánové, koho nejvíc zajímají tyto informace? Samozřejmě že to je úžasná věc pro třeba takové agentury jako je ABL. Promiňte, teď se přejmenovali. Tuším, že je to M2 něco. Čili nevím, jestli mafie dvě. Vyšla kniha Mafie v Praze, tak jestli se pan Vít Bárta neinspiroval a neudělal z toho Mafii 2, proto M2. Takže pro takovéto organizace, komerční subjekty, je to úžasná věc, protože nedělejme si iluze, žijeme v Čechách! A tady víme, že díky tržnímu hospodářství, které tady bylo zavedeno na začátku 90. let s filozofií "vše má svoji cenu", tak samozřejmě i tyto informace jsou dostupné za určitou cenu. Čili musíte vědět, kam jít, a být ochotni zaplatit určitou cenu. A samozřejmě tyto bezpečnostní agentury to koupí od operátorů. Čím déle to operátoři budou mít shromážděno, tím s větším úsekem se k tomu mohou tyto různé subjekty dostat a pak samozřejmě záleží na kreativitě, co všechno chcete tím dokázat. Můžete tím dokázat, kupříkladu jen co mě napadá, různé vztahy, například nevěry - manžel, manželka. To je konečně asi nejčastější klientela všech detektivních kanceláří. Takto budou moci ušetřit své detektivy a chození někam. A když vám manžel řekne: odjíždím na služební cestu do Brna a vy si vytáhnete, že nebyl v Brně, ale byl o dvě ulice vedle u nějaké slečny či paní XY a že obě jejich telefonní buňky strávili spolu celou noc, tak si myslím, že je to jednoznačné. A to je spíše v rovině úsměvné, ovšem ono to může mít, byť je to úsměvné, samozřejmě tragické následky do životů těchto lidí.

Dámy a pánové, já mám pocit, že nebezpečí ze sledování, fízlování a zneužívání je daleko větší než potenciální prospěch, který z toho je. A on tam je! To nemá cenu říkat, že ne. Ale on tam je pouze nějakou určitou rozumnou dobu, to znamená, neshromažďovat tato data půl roku, rok, dva roky, ale shromažďovat je několik málo týdnů, pak je zlikvidovat, protože když někdo argumentuje, že je to dobré k nalezení ztracené osoby, ano, ale tu přece hledáme první, druhý, třetí, možná pátý den po jejím ztracení a ne za půl roku. Takže samozřejmě s časovou délkou shromažďování těchto informací klesá jejich pozitivní hodnota, resp. využití k pozitivním věcem, a naopak stoupá možnost jejich zneužití. Uvědomme si, v jaké zemi žijeme! Žijeme v zemi, kde nejtěžší trestnou činnost většinou páchají policisté. Já trochu s nadsázkou říkám, že kdyby se zrušila policie, tak ušetříme 50 % nejtěžší trestné činnosti: únosy, vydírání, nájemní vraždy. V podstatě bychom velmi ušetřili, protože když vidíte, co dělají elitní policisté, kteří každou chvíli jsou stíháni, a samozřejmě pokud platí, že chytnete jenom vrchol ledovce, že zbytek je skryt pod hladinou, tak když si to jen extrapoluji, tak mě děsí, k jakým číslům docházím. A možná můj bonmot, že kdybychom zrušili policii, tak snížíme nejzávažnější trestnou činnost na 50 %, tak možná to bude ještě horší - nebo ještě horší, chcete-li.

A to, že nemluvím tady úplně do větru, tak si myslím, že každý, kdo sleduje média, mi dá za pravdu. Já jsem neviděl zatím naštěstí žádného politika nebo lékaře, že by někoho unesl, vydíral, dodával nějaké citlivé informace k únosům a k vydírání. U policie je to celkem běžné. Já myslím, že naší policii mohou maximálně konkurovat cizojazyčné mafie. Čest těm policistům, kteří se do něčeho takového nezapletli a nezapletou. Čest těmto lidem! Bohužel mám pocit, že převažují, aspoň v tom mediálním prostoru, ti, kteří zneužívají své postavení a zneužívají možnosti dostávat se k různým informacím. Konečně pan Kubice, dnešní ministr, je toho živoucím důkazem! Místo aby byl potrestán a volán k odpovědnosti za Kubiceho zprávu, což byl typický příklad zneužití informací v politickém boji, zneužití informací, které osočily spoustu lidí, tak dnes je za odměnu, nebo chcete-li za trest, ministrem vnitra. Jsme v zemi, kde policista požádá soudce a dá mu výpis stovek telefonních čísel, která údajně mají být spojena s trestnou činností. Soudce si to neprověřuje. Za prvé, asi může těžko v tom objemu. Za druhé, i kdyby mohl, i soudci jsou jen lidé. Státní zástupci jsou také jen lidé. A řekněme si to na rovinu - většina lidí nepracuje úplně nejraději, to znamená, lenost je vlastnost lidem vlastní. A stojí velkou energii a sílu proti této vlastnosti bojovat. A byť soudci jsou vzdělanější, inteligentnější, stejně jako státní zástupci, tak při objemu, má-li na něčem strávit zkoumáním desítky možná stovky hodin, tak jedno razítko a podpis to spraví. To stojí asi tak jednu minutu. Výsledek je jasný - případ, kdy byla sledována spousta lidí, kteří vůbec neměli co do činění s trestnou činností, a byli sledováni prostě proto, že se to někomu hodilo, někdo za to zaplatil a ten policista na tom vydělává. Myslíte si, že ten policista je jediný? Obávám se, že to vůbec tak není!

Čili, dámy a pánové, já myslím, že bylo dobře, že Ústavní soud ten návrh zrušil jako protiústavní, a bylo by velmi dobře a já žádám své kolegy - já nejsem odborník na tuto problematiku - ale cítím a moc žádám kolegy, kteří se tím budou zabývat v příslušných výborech, aby skutečně pečlivě zvažovali, za prvé, výčet trestných činů, aby to bylo soustředěno skutečně na tu nejtěžší a nejvážnější trestnou činnost, a druhá věc, aby skutečně pečlivě zvažovali dobu, po kterou se tyto údaje mají uchovávat, aby byla vybrána doba, kde z toho profituje celý systém a zneužitelnost je relativně malá, a neextendovali jsme to do doby, kdy v podstatě jde jenom o data, která můžete jenom a jenom zneužít k šikanování, k vydírání, k zastrašování či k jiným trestným činům. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.