Richter (TOP 09): Na pražské radnici dochází k systematickému předražování zakázek

16.03.2012 9:59

Náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast infrastruktury Pavel Richter si nechal zpracovat posudky na některá výběrová řízení vypsané na Odboru městského investora a zjistil předražování zakázek cca o 60%.

Richter (TOP 09): Na pražské radnici dochází k systematickému předražování zakázek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Nadále už tato výběrová řízení nebude tolerovat a většinu z nich chce zrušit. Celkově jde o zakázky ve výši 2,5 mld. Kč vč. DPH ve fázi probíhajících výběrových řízení.

„Po mém nástupu do funkce náměstka primátora HMP pro infrastrukturu jsme si nechali zpracovat odborné posudky na tři namátkově vybraná výběrová řízení. Zjištění, která byla v posudcích, jsou pro mě katastrofálním zklamáním. Jsou zde chyby, které nelze považovat za marginální. Vypadá to, že zde jde o systémové předražování veřejných zakázek, jež nemohu tolerovat.“ uvedl k výsledkům posudků náměstek primátora pro oblast infrastruktury Pavel Richter.

Odbor městského investora si nechal vypracovat posudky na celkem 3 projekty výstavby a modernizace vodovodní a kanalizační sítě v oblastech Radotín, Velká Chuchle a Stodůlky. Celková nabídková cena je zhruba 360 milionů korun. V posudcích je uvedeno, že při správném započtení cen dle cenové soustavy ÚRS a odstranění chyb ve výkazu výměr by cena těchto zakázek měla být cca o 132 milionů korun nižší. Znalecký ústav dále uvádí, že v současnosti je reálná cena stavebních prací 15 - 20% pod cenovou úrovní ÚRS.

„Ve výkazu výměr jsou uváděny práce, které jsou zcela nelogické a uměle tak prodražují stavbu. Dále zde jsou u některých položek uvedeny ceny, jež jsou vysoko nad cenovou hladinou ÚRS. Navíc očekávám, že v případě vypsání výběrového řízení například formou elektronické aukce bychom se s výslednou cenou mohli dostat ještě o 15% níže proti znaleckému posudku“, doplňuje k výběrovým řízením Richter.

Posudek na nabídkové ceny si nechal primátorův náměstek Richter zpracovat od znaleckého ústavu APELEN Valuation s.r.o. Společnost nachází zásadní chyby zejména ve výkazu výměr. Například v projektu Radotín poukazují na to, že není jasné, proč dochází k výměně vytěžené zeminy. Další z mnoha chyb je pro ilustraci například ve vedení oddělených rýh pro vodovod a plynovod, které spolu navzájem nekoordinují.

Základem hodnoty uvedené v posudcích je objektivní (fair) tržní hodnota. Ta je definována v souladu s Evropským sdružením odhadců TEGoVA jako částka, která může být směněna mezi investorem a zhotovitelem bez nátlaku na koupi nebo prodej. Vychází se z ceníků ÚRS 2012 a způsob ocenění majetku se řídí zák. 151/1997 Sb. (Zákon o oceňování majetku) - §2 obvyklá cena.

Na odboru městského investora jsou v současné chvíli vypsána výběrová řízení za 2,5 mld. Kč vč. DPH. V případě, že by všechna byla předražena stejným způsobem, dojde k úspoře až 1 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…