Nedostatek vajec na pultech je možná dočasný a trochu ho přiživuje spotřebitelská panika, ale základní problém je jednoznačný – potravinová soběstačnost České republiky se prudce snížila.
Příčinou je jednostranná orientace na cenovou konkurenceschopnost, která zredukovala většinu zemědělských oborů a zavedla zemi do slepé uličky výroby úzkého sortimentu levných komodit, jako je řepka a kukuřice. Prakticky také zlikvidovala živočišnou výrobu, kde jsme z hlediska výrobních nákladů naprosto bez šancí.
Prasat je v Česku nejméně za posledních 90 let, protože náklady chovatelů jsou o třetinu vyšší než v Německu. Stavy skotu byly zdecimovány už předtím, nyní je 40 procent mlékárenských výrobků z dovozu.
Obrovsky narostly také dovozy zeleniny, zatímco produkce zeleniny v nejvýznamnější oblasti na Znojemsku zaniká. Loni se do Česka dovezly produkty za rekordních 155,5 miliard korun, což je nejvíce v historii. Schodek zemědělského obchodu činil 35 miliard korun.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: NS - LEV 21