SZ: Česká vláda slovy podporuje demokratizaci v Rusku, svými skutky ale dává přednost obchodu

05.03.2012 10:36

Výsledky dnešních prezidentských voleb svým významem dalece přesahují hranice Ruska. Prezident Vladimir Putin s podporou státem ovládaných médií a volební kampaně hrazené ze státní pokladny zřejmě obhájí své třetí funkční období i bez přímé manipulace výsledků voleb.

SZ: Česká vláda slovy podporuje demokratizaci v Rusku, svými skutky ale dává přednost obchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Dnes nejde pouze o práva a svobodu 140 milionů žen a mužů[1], ruské volby rozhodují i o zahraničně politických ambicích Kremlu a vlivu ruských oligarchů nad byznysem. A to má přímý vliv i na bezpečnost a prosperitu České republiky.

I v souvislosti s tím proto zásadně nesouhlasíme s návrhy ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby, který s podporou premiéra Petra Nečase porušil dohodu svého předchůdce s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Kuba chce českou ekonomickou diplomacii odebrat z gesce Ministerstva zahraničních věcí a dát tzv. obchodním přidělencům velvyslanectví vybíraných MPO a zástupci firem, diplomatické pasy.

„Vidíme v tom riziko upřednostnění hospodářských zájmů vybraných firem před důvěryhodností české prodemokratické diplomacie, ale také jako hrozbu pro českou energetickou bezpečnost a otevřenou cestu k propojování českého a ruského mafiánského kapitalismu,” říká Ondřej Horký, zahraničněpolitický expert SZ.

Jak už v roce 1990 ve svém proslovu v americkém Kongresu upozornil Václav Havel, pouze demokratické Rusko se může stát důvěryhodným partnerem nejen České republiky, ale i celé Evropy a světa. Vzhledem k velikosti Česka proto podporujeme formulaci jednotného postoje Evropské unie vůči Rusku a zvýšení tlaku na demokratizaci Putinova režimu a dodržování lidských práv v Rusku prostřednictvím našeho členství v Radě Evropy.

„Vyzýváme proto premiéra Nečase k podpoře společného postupu Unie a Rady Evropy proti možnému falšování výsledků voleb. Zároveň jej žádáme, aby odvolal svoji podporu nebezpečnému návrhu ministra Kuby ustavit nikým nekontrolované tzv. obchodní přidělence ambasád,” uzavírá předseda SZ Ondřej Liška.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.