Schwarzenberg: Situace v Mali přímo ohrožuje naši bezpečnost

19.01.2013 16:58

Projev na 51. schůzi Poslanecké sněmovny dne 19.2. 2013.

Schwarzenberg: Situace v Mali přímo ohrožuje naši bezpečnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vývoj událostí v Mali během posledních měsíců je obecně znám. Podrobněji je také popsán v materiálu, který vláda předkládá Poslanecké sněmovně ke schválení a který máte k dispozici. Bezpečnostní strategie České republiky regionální konflikty v okolí atlantického prostoru přímo označuje za hrozbu pro naši bezpečnost. Jedním z nástrojů, jak takové situace řešit, je právě účast v misích Evropské unie.

Proto je v našem zájmu, abychom se výcvikové mise Evropské unie v Mali aktivně účastnili. Naše bezpečnost je přímo provázána s bezpečností širšího regionu na jih od Evropy, tedy i Sahelu. Nelze v žádném případě pochybovat o tom, že radikalizace teroristických organizací a jejich rostoucí vliv v Mali v kombinaci se snahou ovládnout území tohoto státu představuje přímé ohrožení bezpečnostních zájmů České republiky.

Rád bych k tomu dodal, že nejen Mali je ohromná země sama o sobě, nýbrž ........ (není rozumět) to pouštní území, vlastně široký pruh od Atlantiku až k Rudému moři, kde - pakliže se v Mali opravdu pevně usadí - mohou ovládnout celý tento veliký prostor.

Aktivní účast v misi Evropské unie je pro nás do budoucna výjimečnou možností jak mluvit do dalšího směřování společné bezpečnostní a obranné politiky Evropské unie. Kromě obrany vlastní bezpečnosti máme příležitost dokázat našim spojencům, že jsme schopni pružně a efektivně reagovat na dynamický vývoj bezpečnostní situace v našem okolí a zcela konkrétně a významně přispět k řešení závažných konfliktů.

Své účasti v misi můžeme dále využít k prohloubení spojenectví a interoperability s partnery v Evropské unii, i k navázání užší spolupráce se státy v regionu Sahel. Pracovat na zachování schopnosti bez (?) společné akce bude po stažení sil z Afghánistánu mimořádně důležité.

Dle mých dostupných informací by k misi Evropské unie v Mali měla personálně přispět 18 států Evropské unie. Nejvýznamnějšími přispěvateli do mise jsou zatím Francie, Německo, Španělsko, Spojené království, Polsko, Itálie a Maďarsko. Plánovaný český příspěvek bude velmi významnou součástí mise.

Role Evropské unie v čele světového společenství je pro další vývoj v regionu zcela zásadní. Musíme si ale uvědomit, že především Mali samotné musí co nejdřív převzít odpovědnost za další demokratický politický vývoj a bezpečnostní stabilizaci země. Je naší povinností a naším zájmem k tomu co nejefektivněji napomoci a do řešení co nejvíce zapojit další důležité aktéry v regionu.

Vláda Mali vypracovala cestovní mapu, která slouží jako základ pro politickou stabilizaci země a návrat k demokracii. Maliský parlament tuto cestovní mapu schválil a v souladu s ní bylo následně vyhlášeno konání parlamentních a prezidentských voleb na 7. a 21. července 2013. Jde o zásadní signál ohledně dalšího směřování Mali.

Souhlas obou komor Parlamentu České republiky je pro vyslání českých vojáků do mise nezbytný. Pokud by Česká republika do mise žádným způsobem nepřispěla, nemohla by postupovat v souladu se svou bezpečnostní a obrannou strategií a aktivně bránit svou bezpečnost. Poškodilo by nás to rovněž i v očích spojenců, kteří na náš aktivní příspěvek do mise spoléhají. Zároveň bychom se tím do značné míry připravili o možnost relevantně ovlivňovat další směřování a vývoj vojenské i civilní dimenze společné bezpečnostní a obranné politiky Evropské unie.

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, žádám vás o vyslovení souhlasu s předkládaným materiálem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.