Seďa (ČSSD): Co lze očekávat od nové vojenské strategie USA

13.01.2012 21:11

Na rozdíl od českého ministra obrany ten americký upozornil, že nelze budovat budoucí armádu pouze s ohledem na škrty v resortu.

Seďa (ČSSD): Co lze očekávat od nové vojenské strategie USA
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Americký prezident Barack Obama vůbec poprvé přednesl svůj projev z Pentagonu s cílem nastínit veřejnosti a světu novou vojenskou strategii USA. Jeho ministr obrany Leon Panetta i šéf sboru náčelníků štábů Martin Dempsay rozvinuly myšlenky prezidenta, i když stále scházela větší konkretizace přijatých a prosazovaných změn a opatření.

Ekonomická krize se dotkla národní obrany a to nejen té americké. Vojenský rozpočet USA v tomto roce bude představovat 662 miliard dolarů (13,4 bilionu Kč). Pokud americká armáda má kolem 1400 000 lidí, pak tyto výdaje představují 9,6 milionu korun na jednoho zaměstnance armády. Pro srovnání, v České republice to představuje částku kolem 1,3 milionu korun. Počítáno pro stále cílový stav naší armády 36 800 zaměstnanců.

Na rozdíl od českého ministra obrany ten americký upozornil, že nelze budovat budoucí armádu pouze s ohledem na škrty v resortu. Ale že je nutno provést analýzu a prověrku vojenské strategie a teprve poté měnit profesionální armádu. USA nadále považují spojenectví NATO za nejvýznamnější druh spolupráce. Změna teritoriální priority způsobí mimo jiné snížení počtu amerických vojáků v Evropě na maximálně 4 tisíce. Celkové rozpočtové škrty ve výši 260 miliard USD do roku 2016 povedou k menší armádě, která však bude flexibilnější, technologicky vyspělejší se zaměřením na rychlé nasazení ve světě. Primárně obranné investice budou směřovat do jednotek speciálního nasazení, do technologického vývoje, do kybernetické bezpečnosti a k bezpilotním prostředkům. Zároveň však budou odsunuty nákupy nákladné techniky, například letounů F 35.

USA se více zaměří na oblast Asie a Tichomoří, zejména z důvodu hospodářského a demografického významu tohoto regionu. A také neustále se zvětšující role Číny, zejména ve vojenské oblasti. Američany nemůže nechat klidným čínské investice do ponorek, neviditelných letounů J-20 či nově vyvíjených balistických střel Dong Feng 21D s dosahem 1500 km, které jsou naváděny přes satelity a primárně jsou určeny proti letadlovým lodím. První čínská letadlová loď v Pacifiku znamená i možnou přímou hrozbu pro americké základny na Okinawě a Guamu. Američané proto plánují posílit svoje vojenské působení umístěním svých jednotek (až 1000 vojáků) v Austrálii na základnách v Darwinu a Perthu.

V hledáčku USA zůstane Blízký a Střední Východ s postupným stahováním vojsk z Afghánistánu a předáváním zodpovědnosti za zajištění bezpečnosti afghánské národní armádě a afghánské národní policii. Bilaterálními smlouvami rozšíří Spojené státy svůj vliv v Pacifiku i v Asii. Právě budovaná protiraketová obrana USA počítá se zapojením Japonska a není žádným tajemstvím, že prioritně je budována jako ochrana proti čínským, ruským a severokorejským raketám.

Podle některých analytiků americká armáda již nebude schopna vést dvě války, jak tomu bylo v minulosti, ale pouze válku jednu s možným nasazením speciálních jednotek na několika místech ve světě. Již několik měsíců se v rámci NATO hovoří o smart (chytré) armádě a smart schopnostech, jako odpovědi na škrty obranných rozpočtů téměř všech aliančních zemí.

Právě rozsah a kvalita těchto nových schopností musí odpovídat revizi vojenské strategie v jednotlivých zemích s ohledem na bezpečnostní hrozby. Prolínání takzvané vnitřní bezpečnosti s bezpečnostní vnější a škrty v resortech vnitra i obrany vedou k úvahám o prolínání schopností ozbrojených a bezpečnostních sil vedoucí ke komplexnímu zajištění bezpečnosti země a zejména jejich občanů.   

Na změny ve vojenských strategiích musí reagovat i česká vláda, která v loňském roce schválila inovovanou Bezpečnostní strategii ČR. Tato strategie reaguje na nové bezpečnostní hrozby, na naše vojenské a politické zakotvení v NATO a v EU a na novou vojenskou strategii Severoatlantické aliance. Právě nové výzvy, radikální snížení rozpočtů bezpečnostních a ozbrojených složek státu a úsilí o sdílenou spolupráci v rámci jednotlivých členských zemí NATO a Evropské unie si vyžaduje změnu v chápání národní bezpečnosti jako celku a přijetí komplexních opatření k zajištění základních cílů a úkolů nové Bezpečnostní strategie České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…