Seďa (ČSSD): Pokrytecká není sociální demokracie, ale vláda Petra Nečase

06.03.2012 8:20

Reakce na vystoupení Petra Nečase na ideové konferenci ODS v Olomouci.

Seďa (ČSSD): Pokrytecká není sociální demokracie, ale vláda Petra Nečase
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Premiér a předseda ODS vystoupil na ideové konferenci své strany, věnované sociální politice. Jako správný a dlouholetý ideolog své strany napadl ČSSD z pokrytectví. To má spočívat v tom, že sociální demokraté podporují Smlouvu o fiskální odpovědnosti a na druhou stranu kritizují a nesouhlasí s reformami současné české vlády. Údajně s dluhovou brzdou je program ČSSD neslučitelný.

Pan premiér se opakovaně projevil nejen jako demagog, ale zejména jako pokrytec. Pokud totiž přirovnává hospodaření státu s rodinným rozpočtem, pak by také měl vědět, že žádná zodpovědná rodina si vědomě nesníží své příjmy, jak to udělala vláda M.Topolánka, jehož ministrem byl i pan P.Nečas. Prostě sociální demokracie má odlišný recept na boj s hospodářskou krizí a s deficitem veřejných rozpočtů. A tento recept odpovídá volebnímu programu ČSSD na rozdíl od vylhaných pravicových slibů, které dala ODS před volbami.

Je jen dobře, pokud je pravdou, že rodiny s dětmi v ČR platí podle OECD nejnižší daně v celé Evropě. Ovšem je také pravda, že míra zdanění v naší zemi je také nejnižší a týká se nejen podnikatelů, ale i fyzických osob. Co je spravedlivého na daňovém systému, když zaměstnanci odvádí daně, aby se z těchto daní nakonec vyplácela i podpora živnostníkům?Na tuto otázku pan premiér a jeho ODS bude těžko hledat rozumnou odpověď.

Pan premiér se také chlubí, že v letech 2008-2010 ušetřil na sociálních mandatorních výdajích 100 miliard korun. Problémem však je, že se tyto úspory projevily ve snížení životní úrovně důchodců, rodin s dětmi i zaměstnanců s nízkými příjmy. Pan Nečas ideologicky pozapomněl, že spolu s tímto snížením, zmrazil platy státním zaměstnancům a zároveň zdražil teplo, energie, léky a potraviny. A za Topolánkovy vlády zavedl poplatky ve zdravotnictví, které výrazně zasáhly do peněženek nemocných, lidí se zdravotním postižením a důchodců.

Ano, sociální demokraté chtějí a budou snižovat zadlužení země, nicméně chtějí rozprostřít tyto náklady na všechny obyvatele země. ČSSD nechce zvyšovat zadlužení na úkor budoucích generací. Ale zároveň nehodlá zmrazit důchody, omezit sociální transfery či podkopat konkurenceschopnost našeho hospodářství. Pan premiér by měl říci voličům, jak je možné, že přes výrazné a nepromyšlené škrty se neustále zvyšuje zadlužení země.

Pan premiér by měl konečně přiznat, že politika jeho vlády se nejen neosvědčila, ale že naopak zvětšuje ekonomické problémy této země. Ostatně vysoká nedůvěra občanů vůči Nečasově vládě tomu přinejmenším nasvědčuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: antoninseda.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…