Sitarová (Republika): Žijeme ve světě odpadků

21.01.2014 13:40

Ročně se ve světě vyprodukuje přes 250 milionů tun plastů, v Evropě 13 – 25 milionů tun, a z toho skončí 80% v mořích a oceánech. Člověk z vnitrozemí by si mohl říct, že se ho to netýká, ale ve světě, kde vše souvisí se vším, ve světě přírodních zákonů, potravních řetězců a globalizace, se tento problém týká každého z nás.

Sitarová (Republika): Žijeme ve světě odpadků
Foto: Republika
Popisek: Radka Sitarová

V souladu s usnesením k evropské strategii snižování množství plastového odpadu v životním prostředí, chce nyní Evropský parlament do roku 2020 zakázat nejnebezpečnější plasty, což se dotýká i plastových sáčků a tašek na jedno použití. Co na to řetězce? Oblíbeného marketingového tahu se budou nerady zbavovat. Nečekejme dalších deset let, než se otrávíme vlastním odpadem. Začněme u sebe a přemýšlejme. Proč?

Plastový kontinent

Za mých školních let jsme se učili, že kontinentů je pět – Evropa, Asie, Amerika, Afrika a Austrálie. Dnes se k nim řadí i Antarktida a zdálo by se, že pět a jedna je šest. Jenže v posledních letech je čím dál častěji skloňován pojem „sedmý kontinent“.  Sedmý kontinent, který je šestkrát větší než Francie, netvoří lesy, travnaté pláně, hory, nedá se po něm chodit, nedá se tam žít. Sedmý kontinent je tvořen desítkami milionů tun odpadu a vznikl z lidské bezohlednosti, zbytečného plýtvání a pocitu, že se některé věci mohou obejít bez důsledků.

 

Když kupujeme ryby, snažím se vybírat ty, které jsou uloveny ve volném moři a nepocházejí z uzavřených chovných farem – granule, antibiotika a tak, znáte to. Jenže je v tom vlastně rozdíl? Mnoho studií ukázalo, že běžně konzumované mořské ryby, jako jsou sledi a lososi, obsahují znepokojivé množství toxických látek, především polychlorovaných bifenylů – a tady je máme, naše plastové sáčky a tašky, které tak nenasytně sbíráme u pokladen.

Řešení nadosah

Abychom tento problém řešili, nepotřebujeme Evropský parlament, který nám řekne, co máme dělat. Tuto věc jsme schopni řešit i na národní úrovni. Již dnes existuje funkční patent na výrobu sáčků z kukuřičného škrobu. Tento sáček se bez obtíží během pár let rozloží, aniž by po sobě zanechal jedovatou stopu. Podpora státu výrobě a zavádění těchto produktů by jistě bylo smysluplnější, než řepkové lobby nejmenovaných magnátů. Jde to. Jen v sobě musíme najít dostatek hrdosti a přijmout odpovědnost za vlastní svět.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radka Sitarová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…