Škárka: Proč byl Jiří Pospíšil nepohodlný?

30.06.2012 8:23

Důvody odvolání Pospíšila jsou jiné, než říká premiér Nečas.

Škárka: Proč byl Jiří Pospíšil nepohodlný?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jaroslav Škárka

Stává se velmi zřídka, aby premiér vyhazoval z vlády ministra, který se dlouhodobě těší oblibě veřejnosti a který patří k nejpracovitějším. Náš premiér Nečas ukázal, že místo aby změnil ministry, za kterými jsou korupční skandály, vyhodí toho kdo, se alespoň proti korupci snaží bojovat. Minimálně vyhozením vrchního „zametače“ Rampuly. Nebývá také obvyklé, aby premiér vyhazova z vlády člena nejužšího své vedení strany bez důvodu. Zdůvodnění, že ministr Pospíšil musel odejít kvůli nezvládnutí rozpočtu jsou zhruba na úrovni cimrmanovského „Ach ty tvoje bulíky, už je mám zase na nose“...

Je zřejmé, že důvodem odvolání Pospíšila je situace na Vrchním státním zastupitelství a jak se shodují i komentátoři, Petr Nečas nechtěl, aby vrchního státního zástupce jmenoval Jiří Pospíšil. Co ale všem skvělým analytikům chybí, je pohled dál. Proč to vlastně Nečas nechtěl, proč musel Pospíšila zlikvidovat? Osobně si dovedu představit dva důvody. Ten pravděpodobnější je, že se jedná o letadla Casa. Ministerstvo spravedlnosti, potažmo státní zastupitelství muselo o vyšetřování Parkanové vědět, a chtělo vyšetřit kauzu do konce. Možná by se ukázalo, že cesty vedou až k ministru Kalouskovi. Podle mě Kalousek přišel za Nečasem a pohrozil mu odchodem z vlády, což by znamenalo i politickou smrt Nečase, pokud nezastaví kauzu Casa třeba i tím, že odvolá Pospíšila. Nečas jako velký slaboch, který je vděčný za každou minutu v premiérském křesle, na to kývl.

Druhým možným důvodem je vyhovění přání Víta Bárty na likvidaci Pospíšila. Platforma Lidem v čele s Karolínou Peake je odnoží Věc veřejných, které prostřednictvím Peake stále šéfuje Bárta. Z Lidem to pravda ví jenom pár vyvolených (Peake, Vysloužil, Vacek...), naopak, v područí Bárty v nové platformě nechce být ministr dopravy Pavel Dobeš. (občané si určitě všimli, že zbytek VV útočí pouze na Dobeše, ministry Peake a Jankovského - byť jsou to stejní „zrádci“, nechává na pokoji) Takže se nabízí varianta, že Nečas odvolal Pospíšila jako vstřícný krok vůči Bártovcům a Peakovcům dohromady. Tedy vůči projektu VV-LIDEM-ABL pod vedením Napoleona Bárty.

Samozřejmě odvolání Pospíšila se hodí i samotnému Nečasovi, který trpí paranoiou, že by ho mohl Pospíšil vystřídat v čele strany. Osobně si to nemyslím, ale slabý předseda strany má obavu pořád. A pokusil se odvoláním Pospíšila stabilizovat svoji pozici v ODS. Tímto krokem však udělal pravý opak. Pospíšil ho držel v mnoha těsných hlasováních, např. při volbě předsedy poslaneckého klubu a měl v něm jistotu. Teď ji mít nebude.

V době, kdy ODS čekají pravděpodobně prohrané krajské volby je odvolán Pospíšila krok na hranici čirého, sebezničujícího zoufalství. A je to další hřebíček do rakve slušnosti v české politice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Škárka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.