Šlégr (NS-LEV21): Odpovědnost za ostravské kaly si politici přehazují jako horký brambor

03.11.2011 15:46

Vedení města Litvínov dnes na mimořádném zasedání projednává kauzu ukládání odpadů z ostravských lagun v bezprostřední blízkosti Litvínova na skládce Celio.

Šlégr (NS-LEV21): Odpovědnost za ostravské kaly si politici přehazují jako horký brambor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Šlégr

V minulých týdnech jsem společně s Jiřím Paroubkem opakovaně na tento "toxický" problém upozorňoval. Připomínám, že odpady z ostravských lagun jsou do Ústeckého kraje každým dnem převáženy přes celou republiku! Do Ústeckého kraje tak míří přes sto tisíc tun nebezpečného odpadu, který obsahuje mimo jiné například polychlorované bifenyly, síru, arsen, olovo, měď, zinek, nikl, chrom, kadmium, rtuť, thallium.

Je přitom na místě mluvit o odpadu. Ačkoliv se jej totiž oficiální místa snaží označovat za palivo, je evidentní, že nesplňuje požadavky vyplývající z evropských norem. Ty samozřejmě platí i na českém území. Důkazem, že se jedná spíše o odpad, nežli o palivo, je žádost polské strany, kde bylo uloženo 20 tisíc tun těchto látek z ostravských lagun, na zpětný odvoz do ČR. A to právě proto, že Polsko, člen EU, tyto látky považuje za nebezpečný odpad.

Za zcela zásadní selhání považuji v této kauze fakt, že valná většina obyvatel Ústeckého kraje o převozu nebezpečného odpadu do okolí jejich obydlí nevěděla. Dotčení politici, ať už na ministerstvu životního prostředí, ve vedení kraje, ale například i starosta Litvínova Milan Šťovíček se zbavují své odpovědnosti a přehazují si ji jako horký brambor.

Je mi záhadou, jak konkrétně pan Šťovíček, starosta Litvínova, poslanec za Věci veřejné a předseda sněmovního výboru pro životní prostředí (sic!) o této závažné problematice nemohl vědět? Pokud není schopen reflektovat přesun stovky tisíc tun nebezpečného odpadu do svého kraje, resp. do města, které vede, není mužem na svém místě.

Jindy velmi aktivní politik VV Šťovíček až do konce minulého týdne mlčel, aby svým pátečním prohlášením fakticky vyjádřil souhlas se zamořováním životního prostředí a ovzduší v Litvínově. A jak už jsem naznačil, přehodil odpovědnost na vedení kraje. Jeho hejtmanka Vaňhová se na jedné straně brání, že převozu odpadů do Ústeckého kraje nešlo zabránit, přitom to byl ale krajský úřad pod jejím vedením, resp. jeho odbor životního prostředí, který to umožnil.

A pokud dnes vedení kraje tvrdí, že v případě porušení nastavených podmínek "okamžitě zastaví převoz i spalování", ptám se jako poslanec zvolený v Ústeckém kraji, ale i jako jeho obyvatel, jaký bude další postup? Už dnes je jasné, že 110 tisíc tun jedovatého odpadu se bude za domy obyvatel Litvínova v podstatě povalovat šest let! V případě zastavení spalování by to pak mohlo být mnohem déle.

Jsem touto kauzou znepokojen a znechucen. Jde o evidentní podvod na občany Ústeckého kraje. Obávám se však, že občané budou moci s dotčenými politiky zúčtovat až ve volbách.

Jiří Šlégr, poslanec

Dále čtěte:
Kateřina Březová: Kaly z ostravských lagun nyní ohrožují i Ústecko
Naštvaní obyvatelé Ostravy: Laguny páchnou. Je to lumpárna

##PROFIL 2018##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.