Sobotka (ČSSD): Pane premiére Nečasi, zastavte likvidaci českého zdravotnictví!

26.10.2012 15:30

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes otevřeným dopisem vyzval předsedu Vlády ČR Petra Nečase k okamľitému zásahu proti pokračující likvidaci zdravotní péče v ČR.

Sobotka (ČSSD): Pane premiére Nečasi, zastavte likvidaci českého zdravotnictví!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vážený pane premiére,

obracím se na Vás jako předseda nejsilnější politické strany v ČR s vážnou obavou o další budoucnost a zajištění dostupné a kvalitní zdravotní péče pro občany naší země.

Vaše vláda i přes opakované upozorňování ze strany ČSSD, veřejnosti, odborů i pacientů dostala systém zdravotní péče do kritické situace: zdravotní pojišťovny nesplnily svou zákonnou povinnost a s nemocnicemi dosud neuzavřely smlouvy o poskytování a hrazení péče pro rok 2013 (a na další léta poté co hromadně vypověděly smlouvy k 31. 12. 2012). Dva měsíce před koncem roku tak není zajištěna zdravotní péče pro následující období!

Považuji za nepřijatelné, aby spolu s tímto chaosem Vaše vláda dále rozvracela zdravotní péči snahou o privatizaci (a neprůhledné odstátňování) zdravotnických zařízení, plošným rušením desetitisíců nemocničních lůžek či přímo celých nemocnic, to vše ve skrytu a bez jakékoli diskuse se samotnými nemocnicemi, veřejností, opozicí či odborníky! Nakládání s veřejnými prostředky a kapacitami musí být pod veřejnou kontrolou!

Selhání Vaší vlády při sestavování rozpočtu a snahy o zvyšování DPH na sociálně citlivé položky včetně zdravotnických pomůcek jsou poté posledními kroky ke skutečné likvidaci dostupné zdravotní péče v naší zemi!

ČSSD protestuje proti bezohledné politice Vaší vlády v oblasti zdravotnictví, která každým dnem dostává do větších problémů pacienty i nemocnice.

Sociální demokracie jako nejsilnější opoziční strana využívá všech svých možností, omezených opoziční rolí, k tomu, aby tomuto kritickému vývoji zabránila a pokusila se pro občany zajistit odpovídající zdravotní péči. V posledních dnech proto senátoři ČSSD iniciovali v Senátu Parlamentu ČR ve Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku jednání se zástupci pojišťoven, odborů, pacientů i ministerstva zdravotnictví o rychlém řešení krizového vývoje, kde se jasně ukázalo, že dohoda na prospěšných řešeních by byla možná, pokud by ze strany odpovědných vládních míst nechyběla vůle komunikovat s odbornou i laickou veřejností.

Odpovědí ministra Leoše Hegera a Vaší vlády na návrhy opozice, odborníků, pacientů, občanských sdružení či samotných nemocnic je ovšem bezradné mlčení a bagatelizování problémů.

Takový stav je pro ČSSD nepřijatelný, rukojmím neschopné vlády se nemohou stát občané!

Žádám Vás proto jako předsedu vlády ČR o Váš rychlý zásah a zabránění další eskalace problémů ve zdravotnictví a rozpadu zdravotní péče. Žádám Vás o to, aby Vaše vláda přestala ignorovat občany a začala se jejich problémy co nejrychleji zabývat. Žádám Vás zároveň o to, abyste o postupu vlády v této věci co nejdříve informoval Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR.

S pozdravem

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…