Sobotka (ČSSD): Sekeru v důchodech způsobila nezodpovědná politika Nečase, Kalouska a Topolánka

20.02.2012 21:59

Historicky největší schodek důchodového účtu ve výši 40 miliard korun za rok 2010 je způsoben chybnou pravicovou politikou tří osob: Petra Nečase, Miroslava Kalouska a Mirka Topolánka.

Sobotka (ČSSD): Sekeru v důchodech způsobila nezodpovědná politika Nečase, Kalouska a Topolánka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Schodek je obrovskou ostudou pravicových vlád. Petr Nečas jako ministr práce a sociálních věcí, Miroslav Kalousek jako ministr financí a Mirek Topolánek jako předseda vlády vytvořili schodek změnami v sociálním pojištění. Opakovaným snižováním pojistných sazeb placených zaměstnavateli i zaměstnanci, zastropováním pojistného pro nejvyšší příjmové skupiny a extrémním rozšířením paušálních odpočtů u osob samostatně výdělečně činných. Pouze z malé části, zhruba 25 procenty, se na celkovém výsledném schodku podepsala hospodářská krize,“ sdělil Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD.

Chybná pravicová politika způsobila, že zaměstnanci nyní platí důchody podnikatelům, osobám samostatně výdělečně činným – OSVČ. Stále více lidí je zároveň nuceno přecházet do švarcsystému, kde platí několikanásobně méně do sociálního pojištění než zaměstnanci. Důsledkem této nezodpovědné politiky Nečase, Kalouska a Topolánka je ohrožení celého důchodového systému.

„Zavést v této situaci, navíc v době hospodářské krize, do života II. pilíř penzijní reformy je hrubě nezodpovědné. Vláda P.Nečase tak vědomě zatne sekeru do veřejných rozpočtů ještě hlouběji -  předpokládáme, že schodek důchodového účtu bude vyšší o dalších zhruba 20 miliard korun,“ doplnil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sociální demokracie už proto předložila návrh zákona, který odsouvá rizikový a nezodpovědný plán na zavedení II. pilíře až na rok 2016 tak, aby o přesunu desítek miliard korun z průběžného důchodového účtu mohli v parlamentních volbách rozhodnout občané. Celou zprávu o tomto návrhu najdete zde.

„ČSSD protestuje proti tomu, aby pravicové vlády dále ohrožovaly současné i budoucí důchodce. Start druhého pilíře je riskantní a nezodpovědné rozhodnut, a proto věřím, že náš návrh bude přijat napříč politickým spektrem,“ uvedl dále Bohuslav Sobotka.
ČSSD odmítá zmrazení valorizací důchodů

Sociální demokracie zároveň kategoricky odmítá aktuální plán ministerstva financí na zmrazení valorizací důchodů. Takový krok považujeme za nespravedlivý, sociálně nepřijatelný a pro řadu důchodců likvidační. Vláda P. Nečase namísto jakékoli snahy o kompenzaci svých asociálních reforem naopak ještě více život a finanční situaci důchodcům komplikuje.

„Úvahy o zrušení valorizace důchodů rozhodně nepodpoříme. Zdražují se životní náklady, podstatně vzrostou ceny potravin i léků a ostatního zboží. Klesají reálné mzdy. Nemůžeme připustit, aby vláda přenášela problémy na skupiny, které se nemohou bránit. Trváme na tom, aby chybějící prostředky získala například zrušením rovné daně, zvýšením stropů sociálního pojištění, zrušením stropu na zdravotní pojištění či zlepšením výběru daní,“ uvedl k této věci Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Okrádání důchodců asistovat nebudeme

11:17 Babiš (ANO): Okrádání důchodců asistovat nebudeme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodové reformě vlády Petra Fialy