Sobotka (ČSSD): Senátní návrh zpřísní veřejné zakázky. Je to krok správným směrem

07.05.2013 18:19

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 5. 2013

Sobotka (ČSSD): Senátní návrh zpřísní veřejné zakázky. Je to krok správným směrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych především rád projevil radost nad tím, že se změnila atmosféra, pokud jde o anonymní akciové společnosti. A změnila se atmosféra jak ve společnosti, tak se změnila atmosféra tady v Poslanecké sněmovně. Protože když jsme před třemi lety přišli s kolegy s návrhem na to, že by bylo dobře, aby v České republice konečně skončily anonymní akciové společnosti, byli jsme z této Poslanecké sněmovny vyprovozeni a nikdo nebyl ochoten se vážně naším návrhem zabývat.

Čas oponou trhnul. Po třech letech se změnila situace a já si myslím, že i ten velký tlak veřejnosti a řada skandálů, která se mezitím vyvalila ven, přispěla k tomu, že i pravicové strany, které v minulosti hájily princip existence anonymních akciových společností jako něco, co souvisí s podstatou svobodného podnikání v kapitalismu, přišly s názorem, že by bylo dobře zvýšit transparentnost akciových společností. Já to vnímám proto, že je to posun správným směrem.

A koneckonců to potvrzuje to, co jsme tady před několika lety říkali, že sice v dané chvíli nemáme na své straně většinu, ale že ten návrh míří správným směrem a dříve nebo později se tato tendence ve společnosti prosadí.

Prosadila se. Bohužel tedy jenom z části. Já vládní návrh vnímám jako určitý kompromis, na který bude potřeba v budoucnosti navázat. Ale aspoň je to něco.

Poprvé tady i pravice připustila, že je potřeba regulovat anonymní akciové společnosti.

Já se nechci vracet ke všem těm kauzám, skandálům, podezřením, které v naší zemi byly spojeny s tím, jak tady některé společnosti fungovaly, jak vůbec nebylo jasné, kdo a proč je založil, komu vlastně patří a komu z nich plynou benefity. Problémy se objevily zejména tam, kde anonymní firmy figurovaly ve veřejných zakázkách. Zejména tam se problémy objevily a tam se objevily takové ty klasické případy, jako že se založí anonymní akciová firma, vyhraje v nějakém výběrovém řízení, je samozřejmě registrovaná někde na Kypru, plnění jde na Kypr, pak se vrací do České republiky a tady se většinou vybírá v hotovosti. To jsou ty klasické modely, které jsou medializovány a které velmi často šetří Policie České republiky a já doufám, že v co nejvíce případech dojde ke konkrétním zjištěním, kdo stál tady za těmito účelovými konstrukcemi, právě v případě veřejných zakázek.

Já to neříkám jen tak. Já to říkám proto, že senátní pozměňující návrh, který bych tady rád podpořil, míří tím zpřísněním právě na veřejné zakázky. Já si myslím, že to je dobrý návrh a že by bylo potřeba, aby Poslanecká sněmovna hlasovala pro tento návrh ve znění Senátu. Myslím si, že je to krok správným směrem.

Proč? Prostě na firmy, které mají anonymní akcionářskou strukturu, klade větší požadavky z hlediska ztransparentnění jejich vlastníků než na jiné. Vyžaduje tam povinnou registraci v centrálním depozitáři, což bude vyžadovat smlouvu s centrálním depozitářem, a chci upozornit na fakt, že centrální depozitář má ohlašovací povinnost podobně jako banky. To znamená v případě, že dojde k podezřelé transakci, tak musí informovat finančně analytický útvar a já si myslím, že tady už máme první šanci na to, aby v rámci standardních procesů bez toho, aniž by do nich primárně musela zasahovat policie, státní zastupitelství nebo kdokoliv jiný, v rámci standardních procesů už mohou být některé věci standardně hlášeny na finančně analytický útvar, následně postoupeny policii k řešení a může potom stát v některých nestandardních situacích zasáhnout. Proto si myslím, že by bylo dobře, abychom ten návrh schválili v této podobě.

Bohužel návrh Senátu, ani návrh vládní neobsahuje podmínku ztransparentnění těchto společností formou například registrace v centrálním depozitáři u příjemců dotací. To je ještě věc, která dořešena není a podle mě by se měla dořešit do budoucna. Ale já si nemyslím, že to je věc, kterou bychom nebyli v budoucnu schopni zvládnout. A pokud schválíme dnes tento návrh v té přísnější, striktnější podobě, což je znění, které přišlo ze Senátu, tak do budoucna bych navrhoval, abychom podobné pravidlo uplatnili nejenom u firem, které se účastní veřejných zakázek, ale také u všech firem, které získávají jakékoliv veřejné dotace. Už tady dnes bylo hodně řečeno v této Poslanecké sněmovně o solárním tunelu, o fotovoltaice. Ano, řada firem, které dneska získávají podporu v rámci podpory obnovitelných zdrojů, má anonymní strukturu. Slavný příklad Amun.Re, o kterém určitě ještě uslyšíme a o kterém v budoucnu nepochybně bude ještě řeč tady ve Sněmovně i v ČR ve veřejné debatě, slavný příklad Amun.Re byl do značné míry založen na principu anonymní akciové společnosti. To je ona operace, kdy ČEZ odkoupil formou Amun.Re solární kapacity za velmi zajímavých podmínek, které by podle mého názoru měly být předmětem šetření policie a především zájmu akcionářů ČEZu, kterými je vláda.

Čili určitě bychom měli navázat také tím, že zpřísníme podmínky pro příjemce dotací, a určitě bychom se speciálně měli věnovat také těm, kdo provozují obnovitelné zdroje na anonymní bázi tak, aby se jasně zjistilo, kdo za těmito subjekty stojí, a aby se vyloučilo možné podezření z nějakého střetu zájmů, které je mediálně velmi často naznačováno. Já jsem si třeba všiml, že na internetu kolují seznamy politiků, kteří údajně vlastní solární elektrárny, a určitě by bylo dobře, kdyby se odkrylo vlastnictví solárních elektráren a bylo jasné, jaká vlastnická struktura u nich existuje.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přimlouvám se za tu striktnější úpravu právě proto, že čas ukázal, že v okamžiku, kdy se zachováme kompromisně, kdy se zachováme nedůsledně, tak nás události vždycky doženou. A pak se Poslanecká sněmovna k těm tématům vrací, opravuje návrhy, zpřísňuje návrhy a myslím si, že v této věci bychom si to další kolečko debaty mohli ušetřit. Chtěl bych vás proto požádat, abyste podpořili senátní verzi návrhu zákona. Ano, je přísnější, ale je přísnější na ty, kdo chtějí veřejné peníze v rámci veřejných zakázek. Tam je to podle mého názoru na místě, aby tam byly dodatečné povinnosti, a ta přísnost povede k tomu, že bude mnohem jednodušší dohledat například pro orgány činné v trestním řízení vlastnickou strukturu a jakékoliv majetkové a finanční převody, které se budou těchto akciových společností týkat, protože jakmile jednou budou donuceny, aby se registrovaly, bude tady existovat elektronická stopa a ta elektronická stopa bude moci sloužit jako velmi důležitý podklad pro případná vyšetřování v jakékoliv kauze podezření z korupce nebo z jiného trestního jednání v souvislosti s veřejnými zakázkami.

Také dnes tady byla řeč o tom, že klesá důvěra veřejnosti v instituce, včetně Poslanecké sněmovny. Já si myslím, že tím že bychom dnes schválili striktnější verzi zákona o transparentnosti akciových společností, tak bychom nepochybně mohli posílit důvěru veřejnosti v to, že tady na půdě Poslanecké sněmovny se snažíme s těmi negativními jevy, které doprovází naši společnost, důsledně vypořádat. Děkuji a děkuji zejména těm, kdo najdou odvahu a budou hlasovat pro senátní verzi zákona. (Potlesk poslanců ČSSD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …