Sobotka (ČSSD): Už ani penzijní fondy nemají zájem o druhý pilíř

01.11.2012 18:27

ČSSD znovu žádá vládu, aby odložila tzv. důchodovou reformu.

Sobotka (ČSSD): Už ani penzijní fondy nemají zájem o druhý pilíř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

ČSSD se obává, že tzv. důchodová reforma může skončit podobnou blamáží a zmatkem, jaký potkal v letošním roce vládní reformu úřadů práce. Jen následky budou mnohem horší, jak v ekonomické oblasti, tak pokud jde o důvěru občanů ve stát.
 
Poslední publikovaný výzkum veřejného mínění ukazuje, že o účast ve druhém pilíři je jen minimální zájem ze strany veřejnosti. Většina občanů totiž pochopila, že tento nový finanční produkt z vládní dílny je riskantní a výhodný jen pro nejbohatší skupinu obyvatel.
 
Objevují se také první odmítavé reakce ze strany penzijních fondů, které za stávající situace nebudou tzv. druhý pilíř zřizovat. Dnes k nim přibyl podle informací Aktuálně.cz  významný ING Penzijní fond. ČSSD pokládá takové rozhodnutí penzijních fondů za zcela racionální. Pro vládní důchodovou reformu se nepodařilo získat široký společenský a politický konsensus a ČSSD jasně deklarovala, že po volbách bude usilovat o zrušení druhého soukromého spořícího pilíře.
 
I zhledem k tomu, že 8 týdnů před plánovaným zahájením reformy není ještě schválena potřebná legislativa, reforma je nepřipravená a má velmi negativní dopady na státní rozpočet, žádá ČSSD znovu s velkou naléhavostí vládní koalici ODS a TOP 09 o podporu zákona, který již ČSSD předložila do Poslanecké sněmovny a navrhuje v něm odklad zahájení reformy až na rok 2015. Tak, aby její definitivní podobu mohla ovlivnit i vláda, která vzejde z příštích voleb.
 
Pokud ODS a TOP 09 zahájení kontroverzní reformy nezabrání, ponesou veškerou politickou odpovědnost za problémy, které s ní budou v příštích měsících spojeny.
 
Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace