Sobotka (ODS): Proč mám být prezident? Protože jsem nikdy nebyl komunista

10.11.2012 8:22

Politika je v demokratickém uspořádání řemeslo jako každé jiné. Začínáme jako učni, sbíráme zkušenosti řadu let, učíme se, než se z žáka stane mistr.

Sobotka (ODS): Proč mám být prezident? Protože jsem nikdy nebyl komunista
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Přemysl Sobotka

Prezidentem naší země by neměl být někdo, kdo se toto řemeslo nevyučil. Moje politická minulost je zřetelná a bez úkroků stranou. Mé názory jsou jasné a čitelné a říkám je celou svou politickou kariéru.

Jsem zastáncem osobní svobody a osobní zodpovědnosti. Jako kandidát nebudu slibovat něco, co prezident, vzhledem k ústavním pravomocem, nemůže splnit. Budu pracovat v duchu svých hesel. Jsem pro solidaritu silných se slabými, ale odmítám solidaritu zodpovědných s nezodpovědnými. Budu prosazovat naši svrchovanost. Rozhodujme o sobě sami, bez moskevských tankistů či bruselských iluzionistů. Naše místo je v EU. Prosazujme v ní návrat ke čtyřem základním svobodám, které její úspěch vytvořily. Budou-li se měnit pravidla, ať o tom rozhodneme všichni v referendu. To říkám i o přijetí eura.

Český prezident je nositelem tradic a hodnot naší samostatnosti. Není exekutorem moci. Jeho síla spočívá v čitelnosti a zřetelnosti. Měli jsme prezidenta budovatele, obnovitele, ale nepotřebujeme prezidenta vykupitele. Potřebujeme politika zkušeného, s pozitivním vnímáním světa a s morálním nárokem na prezidentský úřad. Všechny tyto vlastnosti jsem již veřejnosti nabídl ve funkci předsedy Senátu a nabízím i pro úřad prezidenta. Prezident je ze své funkce automaticky nositelem dvou nejvyšších státních vyznamenání. Propůjčíme je někomu, kdo pro tuto zemi ještě vůbec nic nevykonal? Propůjčíme je bývalému členu komunistické strany? Slibuje-li někdo slovo, které platí, ptám se, které slovo? Slovo věrnosti komunistické straně? Nebo naopak slovo útěku, když to poměry dovolily? Nebo chceme, aby se prezidentem stal někdo, kdo politikem už nechtěl být, utekl do lesů, pak se ale nechal dlouho přemlouvat, než nakonec na kandidaturu kývnul?

Tyto otázky si u mě pokládat nemusíte.

MUDr. Přemysl Sobotka
kandidát na prezidenta
1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.