Sobotka (ODS): Všichni veteráni si zasluhují naši úctu

11.11.2012 21:29

Projev senátora a kandidáta na prezidenta Přemysla Sobotky na vzpomínkové akci u příležitosti Dne válečných veteránů.

Sobotka (ODS): Všichni veteráni si zasluhují naši úctu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka ve své kanceláři

Dámy a pánové, vážení přátelé, váleční veteráni,
 
dovolte mi, abych vás srdečně pozdravil na dnešním setkání k uctění památky válečných veteránů. Ačkoliv se Den veteránů v naší vlasti začal slavit až v roce 2001, jsem rád, že si tento svátek, který někde slaví již od roku 1919, nachází konečně i u nás své důstojné místo. Důkazem toho je i to, že nejde jen o oficiální záležitost Prahy, ale že se dnes setkáváme zde v Ostravě a podobných akcí jsem se v minulosti zúčastnil třeba v Liberci. Symbolikou památky padlých vojáků jsou vlčí máky, které můžeme už i u nás vídat v podobě různých odznaků v tento svátek na oděvech i mnoha českých válečných veteránů, ale také ostatních lidí, kteří mají k tomuto svátku pozitivní vztah.
 
Vlčí máky krátce po skončení 1. světové války bezděčně zpopularizoval v jedné své básni kanadský vojenský lékař a básník podplukovník John McCrae. V té básni se hovoří o tom, že padlí předávají svou pochodeň živým, aby ji nesli dále. Kdyby jim uhasla, mají si živí vzpomenout na žal padlých, že zemřeli zbytečně. Myšlenka této básně naléhavě míří i do českých zemí, protože naše historie vztahu k válečným veteránům má z mnoha důvodů řadu nehezkých kapitol. Nejde jen o komunistický režim po roce 1948, který se choval k našim hrdinům často doslova zrůdně, ale je třeba si sáhnout do svědomí i dnes, kdy si bohužel poměrně velká část české veřejnosti ve své malověrnosti a měšťáckém sobectví nedokáže vážit našich novodobých veteránů ze zahraničních misí.
 
To mne mrzí stejně také proto, že jsem měl možnost při svých zahraničních cestách se opakovaně přesvědčit – od Singapuru až po Kanadu – o tom, jak se ve světě důstojně staví k památce padlých a především k žijícím veteránům. To mi dalo další možnost si uvědomit, kolik toho ještě z našich dluhů k našim veteránům nemáme splaceno.
 
Naši veteráni a jejich obětavost a odvaha v boji za lidskou svobodu by měli  rozhodně stát za naší pozornost a měli by pro nás zůstat trvalým mementem, výzvou a inspirací, abychom historii neignorovali a čerpali z ní poučení. Pokud to budeme ignorovat, škodíme především a hlavně sami sobě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Přemysl Sobotka - profil

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

16:21 Havlíček (ANO): A opět se to nešafne...

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu