Společně pro Přerov: Dělá radnice dost pro čistší životní prostředí?

23.09.2014 14:24

Že je Přerov městem se špatným životním prostředím, je všeobecně známo, že jsou tu ale provozy tvořící špičku v jeho znečišťování v kraji i republice, o tom se asi vesměs neví. Jde přitom o věci životně důležité!

Společně pro Přerov: Dělá radnice dost pro čistší životní prostředí?
Foto: tan
Popisek: Skládka, ilustarční foto

Chceme řešit obtěžující zápach

V září 2012 zastupitelé Společně pro Přerov upozornili na zápach obtěžující část města. Ten někteří občané Přerova spojovali (a spojují) se slévárnou Metso Minerals. Zastupitelé za SpP také upozornili vedení města na to, že slévárna figuruje mezi nejhoršími znečišťovateli životního prostředí v Olomouckém kraji i v republice! Požadovali jsme zjistit, kdo je původcem zápachu, co zápach obsahuje i informace o opatřeních ve slévárně vedoucí k čistšímu provozu. Dlouho se nedělo nic, posléze, po opětovném upozornění zastupitelů SpP, město začalo na jaře 2014 vyvíjet určitou snahu o řešení. Zdá se ale, že poněkud vágně a pomalu.
 
Pokuty za porušení zákonů
 
Napsali jsme také na Krajskou inspekci životního prostředí a od ní jsme se dozvěděli, že provoz byl minimálně třikrát pokutován za porušení zákonů o odpadech, o ochraně ovzduší a o ohlašování produkce odpadů do IRZ (integrovaný registr znečišťování) v letech 2009, 2011, 2012. Nevíme o tom, že by tato informace dorazila k občanům! Inspekce dala podnět kraji k přezkumu platného integrovaného povolení a vyzvala Krajský úřad ke změně závazných podmínek provozu zařízení. Připomínám, že povolení bylo vydáno v roce 2007 pro společnost PSP Slévárna a pouze přešlo (!) na Metso Minerals.
 
Jak vypadá situace nyní?
 
Město v současnosti žádá v souladu se zákonem č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší § 13 odst.2 Krajský úřad Olomouckého kraje o změnu vydaného povolení provozu s cílem odstranění zápachu. Na základě dosavadních zkušeností si nejsme jisti důsledným postupem radnice, a proto bychom rádi upozornili média na danou problematiku i na nedostatečnou zainteresovanost radnice na zlepšování životního prostředí v Přerově obecně.
 
Největší znečišťovatelé v Přerově
 
Závěrem – v uvedených souvislostech nejde pouze o Metso Minerals, ale také např. o Dalkii Přerov, která se v žebříčku největších znečišťovatelů objevuje pravidelně. Také tady je město dlouhé roky trestuhodně nečinné.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…