Stanjura (ODS): Kdo bude kontrolovat, že strop kampaně nebude překročen?

14.03.2012 14:51

Projev na 36. schůzi PS PČR ze dne 14. 3. 2012 k vládnímu návrhu zákona o volbě prezidenta republiky.

Stanjura (ODS): Kdo bude kontrolovat, že strop kampaně nebude překročen?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Jak řekl kolega Marek Benda, jsme připraveni na debatu. Ale problém není černobílý a není jednoduchý. Vzpomeňme si, jsou mezi námi politické strany, které si byly schopny dojednat slevu 90 % na outdoorovou reklamu. A budeme počítat z tohoto stropu stoprocentní cenu ceníkovou, nebo devadesátiprocentní slevu a máte rozdíl, je to buď 100 mil. nebo po uplatnění slevy 10 mil. To jsou přece závažné otázky, které musíme debatovat. Když řekneme ceníkovou cenu, tak my budeme nějak vstupovat do obchodních vztahů.

Další problém, který existuje a který zase kolegové z této části spektra velmi často v některých kampaních využívali, je negativní kampaň proti svému konkurentovi mnohdy nepodepsaná. Nebudu připomínat kampaně, kdy jste proti nám měli jakoby řadu billboardů, ale nebyly podepsány, a tvářili jste se, že není vaše. Komu budeme náklady na takovouto kampaň připočítávat? Já myslím, že to jsou vážné otázky a my jsme je připraveni debatovat. Chci jenom říct, že to není jednoduché, že přijdeme a řekneme dohodli jsme se, od zítřka platí číslo tohle, nebo tohle číslo a všecko bude fungovat. A pak si taky musíme říct, jak to bude vymahatelné.

Protože chceme zabránit tomu, aby vyhrával automaticky ten nejbohatší. Dobře, tak si představme, že je limit dvacet, třicet milionů a někdo do té kampaně vrazí půl miliardy. A my zjistíme, že dal půl miliardy a ne třicet milionů. Co se stane? To si přece musíme říci dopředu, jaké budou sankce. Budou soudní přezkumy, kdo to bude kontrolovat, kdo to bude počítat, jaká bude autorita, která to rozhodne, zda to někomu připočíst nebo nepřipočíst.

Není to úplně triviální, čas tu nemáme nazbyt, nicméně my jsme připraveni vést jakoukoli racionální konstruktivní debatu, abychom zúžili prostor pro ty manipulace a pro možná obcházení těch limitů. Ale zodpovězení těchto otázek je pro nás mnohem důležitější, než možná zajímavá, mediálně zajímavá otázka, jestli těch milionů má být patnáct nebo třicet. Pokud nebudou pravidla vymahatelnosti a sankcí, je skoro jedno, na jakých částkách se dohodneme, protože to bude "jenom jako" a nebude to v reálné praxi fungovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gawlas (ČSSD): Kam až to necháme zajít?

9:02 Gawlas (ČSSD): Kam až to necháme zajít?

Tzv. liberálně demokratičtí politici podporovaní médii se nezastaví před ničím.