Svoboda (KDU-ČSL): Pozdní spáčova lítost

17.08.2012 8:18

Ministr Schwarzenberg podle idnes.cz vyjádřil lítost nad tím, že vyhodil vysokého úředníka MZV za to, že onen úředník poukázal na „odklánění“ (výraz ex-ministra Kocourka - ODS) financí v tomto úřadu.

Svoboda (KDU-ČSL): Pozdní spáčova lítost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jakkoliv tato zpráva zní zcela absurdně a pokrytecky, nepodezírám předsedu TOP 09 ani ze lži, ani z pokrytectví: v této věci mu věřím. Tím ale hůře.

Ta zpráva hovoří o švidlování „jen“ v řádu desítek milionů Kč, takže našince, který už není vzrušen ani násobky ztracených miliard, to patrně v záplavě dalších kauz vládní koalice i ČSSD nemůže vzrušit: tato kauza každého z nás přijde jen na několik korun a otázku (ne)spravedlnosti už házíme za hlavu. Přesto Schwarzenbergova lítost stojí za komentář.

(1) Jak jsem již uvedl, věřím, že ministr vyhazovu onoho protikorupčního úředníka může litovat. To pak ale potvrzuje jen to, co si dávno cvrlikají vrabci na střeše Černínského paláce: ministr Schwarzenberg svůj úřad neřídí. Zda MZV ve skutečnosti za spícího knížete řídí - znalcům tamějších poměrů nechvalně známý - babský kartel anebo někdo jiný, to je z tohoto pohledu lhostejné.

(2) Politickou odpovědnost tato projevená lítost z ministra nesnímá. Schwarzenberg nezvládá svůj úřad, a proto by měl rezignovat.

(3) Pokud kníže nezvládá ani jedno ministerstvo, je směšné, že kandiduje na prezidenta celého státu. I tady by stažení kandidatury stálo za úvahu.

(4) Boj proti korupci není otázkou bdělosti ministra, ale spočívá v zavedení korupčně „neprůstřelných“ a transparentních mechanismů. Ty na MZV zjevně zavedeny nejsou a naopak upozorňování na nesprávnosti je trestáno. Není potřeba předkládat přesvědčivější důkaz o tom, jak to současná vláda a zejména TOP 09 myslí s bojem proti korupci vážně.

(5) Konečně se Schwarzenbergova kauza staví do řady korupčních kauz v oblasti IT (Drábek / MPSV a 3,5 mld. za nefunkční software pro správu sociálních dávek; P.Dobeš /Ministerstvo dopravy a tamější nefungující centrální registr vozidel apod.), a tak poukazuje na dvě věci.

Zaprvé, oblast IT je pro korupci jako stvořená: do digitálních oceánů jedniček a nul nikdo nevidí a současná koalice to ví a využívá toho.

Zadruhé, zrušení ministerstva informatiky, které dohlíželo na IT v celé státní správě, nebyl ze strany ODS projev šetrnosti, ale právě naopak: otevření vrátek ke korupčním kauzám, které každého z nás stojí tisíce a tisíce.

Spánek je zdravý a nebylo by vhodné knížete z něho vyrušovat. Navrhuji proto prezidentu republiky, aby ministru zahraničí udělil Řád spícího lva pod podmínkou, že vyznamenaný bude pokračovat v letně-zimním spánku mimo státní správu a politické orgány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…