TOP 09: Evropská unie a Čína spolupracují v boji proti „drogám“

29.10.2012 10:00

V Praze se ve dnech 18. a 19. 10. 2012 uskutečnil odborný seminář k problematice prekursorů drog (chemické látky s širokou škálou dovolených použití). Konal se na základě smlouvy o vzájemné pomoci a spolupráci Evropské unie a Čínskou lidovou republikou a byl zaměřený na výměnu praktických zkušeností v oblasti kontroly prekursorů drog. Organizátorem a garantem bylo Ministerstvo zdravotnictví ČR a jeho Inspektorát omamných látek.

TOP 09: Evropská unie a Čína spolupracují v boji proti „drogám“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

„Odborného semináře se účastnili pracovníci Evropské komise, zástupci z vybraných členských zemí, např. z Francie a Německa – tedy zemí s obrovským průmyslem a velkými společnostmi, a dále z Nizozemí, které má zkušenosti s kontrolou zásilek a odhalováním nezákonné výroby, např. extáze. Novým přizvaným zástupcem z EU bylo Polsko s relativně velkým průmyslem,“ uvedl poslanec TOP 09 Jiří Skalický, který se akce zúčastnil. Dodal, že Čínu zastupovalo pět odborných pracovníků – zástupců ředitelů kompetentního úřadu zodpovědného za povolovací režim a legální zacházení s prekursory drog, omamnými a psychotropními látkami,

Seminář se v České republice konal poprvé v historii. Byl zaměřený na vzájemnou spolupráci mezi kompetentními orgány odpovědnými za legální i nelegální oblast se zástupci asociace průmyslu členských zemí EU a Číny.  Na programu byly prezentace zaměřené na legislativní rámec, právní úpravu EU a Číny. „Vyslechli jsme zkušenosti ze spolupráce s kompetentními orgány a průmyslu – s kontrolami, konzultacemi, šetřením podezřelých okolností, s monitoringem pohybu sledovaných látek po území EU, ze školení, s programy pro průmysl, i zkušenosti s prevencí k nezákonnému obchodování a k nezákonné výrobě. Seminář byl velmi úspěšný, odezvy od účastníků jsou pozitivní. Zahraniční hosté byli jak s odbornou částí, tak i s organizací velmi spokojeni,“ uvedl Jiří Skalický.

Jiřího Skalického jsme se zeptali:

Co jsou to prekursory drog?

Prekursory drog jsou chemické látky s širokou škálou dovolených použití, například při syntéze plastů, léčiv, kosmetických přípravků, parfémů, detergentů nebo aromatických látek. Některé z nich mohou být rovněž odvedeny z legálních distribučních cest a zneužity pro nedovolenou výrobu omamných látek. Kontrola prekursorů drog je tudíž klíčovou součástí boje proti „drogám“. S ohledem na značný rozsah dovolených použití prekursorů drog nelze jejich obchod zakázat.

Kdy byla vůbec poprvé zavedena zvláštní regulace obchodu s omamnými látkami?

Organizace spojených národů proti nedovolenému obchodu s omamnými a psychotropními látkami byla přijata ve Vídni 9. prosince 1988. Orgány OSN vyhlásily 23 látek pod kontrolní režim (vedle omamných a psychotropních látek). Tuto Úmluvu ratifikovalo v roce 1990 Evropské společenství.

Tím byl zaveden zvláštní regulační rámec jak na mezinárodní úrovni, tak na úrovni EU s cílem sledovat legální obchod a zjišťovat podezřelé transakce, kontrolu prekursorů drog, včetně výzvy k přijetí opatření k zabránění jejich zneužívání při nezákonné výrobě omamných nebo psychotropních látek.

Od kdy se datuje smlouva EU s Činou?

V roce 2009 uzavřela EU smlouvu s Čínskou lidovou republikou k posílení správní spolupráce mezi stranami s cílem zabránit zneužívání prekursorů drog, látek často používaných k nedovolené výrobě omamných a psychotropních látek, aniž budou dotčeny běžné obchodní činnosti a legální potřeba průmyslu. Smlouva byla uzavřena na 5 let, pokud jedna ze stran ji do té doby nevypoví.

K čemu se strany tehdy zavázaly?

Zavázaly se zejména ke sledování vzájemného obchodu s prekursory drog s cílem bránit jejich zneužití k nedovoleným účelům. Dále k poskytování vzájemné správní pomoci, která zajistí náležité používání příslušných právních předpisů upravujících sledování obchodu s prekursory drog. Smlouva ukotvila i to, že příslušný orgán vyvážející strany zašle příslušnému orgánu dovážející strany předběžné oznámení o vývozu, dále poskytování vzájemných informací o podezřeních na operace zneužívání látek na základě žádosti o vzájemnou správní pomoc. Smluvně je dohodnuta technická spolupráce, pořádání školení a seminářů pro dotyčné úředníky s cílem posílit správní a donucovací struktury v této oblasti a podpořit spolupráci s obchodem a průmyslem.

TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…