Tejc: Máme teď možnost pomoci Hasičskému záchrannému sboru

06.11.2012 16:54

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 11. 2012

Tejc: Máme teď možnost pomoci Hasičskému záchrannému sboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vystoupil také jako jeden ze spolupředkladatelů tohoto návrhu zákona, který - jak jste jistě zaznamenali - není navrhován poslanci z jedné politické strany či ze strany opozice nebo koalice, ale je navrhován napříč. Já pevně doufám, že tato podpora se projeví i při hlasování o případném návrhu na zamítnutí zákona, pokud bude podán. Já jej rozhodně podávat nebudu, já jsem pro to, abychom tento návrh zákona nejen podpořili v prvním čtení, ale především nakonec jej schválili v podobě, která může být ještě diskutována. V tuto chvíli platí jedna věc, že pojišťovny každý rok na povinném ručení získají více než 20 mld. korun. Platí to tak už osm, deset let. A když se podíváte na konkrétní čísla, kolik vyplatí tyto pojišťovny z těch více než 20 mld. na škodách těm, kteří nakonec získávají prostředky z povinného ručení, tak je to přibližně 10 mld. Je to tedy skoro jednou tolik, některé roky dokonce více než jednou tolik. Já myslím, že tohle je jasný důkaz o tom, že zde je prostor pro to, aby se určitá částka - a bavme se o tom, jestli to má být 500 mil., 800 mil., 1 mld. - každý rok z toho, co pojišťovny vyberou navíc proti tomu, kolik vydají, tak a by se tato částka investovala nikoli do Hasičského záchranného sboru jako takového, ale do toho, aby Hasičský záchranný sbor měl dostatek prostředků, dostatek vybavení pro to, aby chránil také fungování těchto pojišťoven, resp. aby měl dostatek prostředků pro to, aby ochránil životy a zdraví, ale také majetek, který potom následně by nemusel být hrazen těmito pojišťovnami v případě, že by tedy k těm škodám nedošlo.

Ta úvaha je tedy nejen logická, ale podle mého názoru i správná a jsem přesvědčen, že máme možnost pomoci Hasičskému záchrannému sboru k tomu, aby dokázal lépe a efektivněji ochránit životy, zdraví i majetek a následně tedy snížit výplaty pojišťoven, které by v té chvíli samozřejmě následovaly. Koneckonců je spravedlivé také to, aby se pojišťovny určitým způsobem podílely více než dnes - není to tak, že by se dnes nepodílely, ale aby se podílely více než dnes - právě na fungování Hasičského záchranného sboru, který výrazným způsobem eliminuje následky zejména dopravních nehod a o tom, kolik procent dopravních nehod ve vztahu k celkovému objemu práce hasičů to je, to už tady padlo.

Můj názor je, že může dojít v průběhu projednávání návrhu zákona k úpravám ať už směrem k té částce, zda to bude 6 % nebo 4 %, myslím, není až tak podstatné. Stejně tak, myslím, není úplně podstatné to, jestli budou ty prostředky směrovány pouze do Hasičského záchranného sboru, ale třeba v určitém poměru i pro Policii České republiky, pokud by ty prostředky byly účelově vázány na dopravní bezpečnost a na vybavení, které by snížilo nehodovost a tedy mělo přímý dopad a přímou souvislost s tím povinným ručením.

To je určitě možná debata, ale k tomu, aby mohla být a mohla probíhat, tak je potřeba, abychom tento zákon propustili do druhého čtení. Já se přimlouvám za to, aby byla zkrácena lhůta na třicet dnů. Proto si dovoluji avizovat podání tohoto návrhu, protože je to podle mého názoru důležité, abychom byli schopni projednat to co nejdříve a mohl tento návrh zákona platit třeba od března či dubna příštího roku, ale není to to nejpodstatnější. Podstatné je, aby to, co funguje jinde, v jiných evropských zemích - a slyšeli jsme zkušenost ze Slovenska - fungovalo i tady. Děkuji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.