Tejc: Zpráva vlády o záchraně policie a hasičů je falešná

19.08.2011 14:58

Tvrzení, že přidáním 900 mil. Kč do rozpočtu ministerstva vnitra na příští rok umožní zachování požadovaných činností policie a hasičského záchranného sboru je falešná a zavádějící.

Tejc: Zpráva vlády o záchraně policie a hasičů je falešná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc

Díky vládě Petra Nečase klesl rozpočet MV mezi roky 2010 a 2011 o téměř 8,5 mld. Kč (z 61 270 573 tis. Kč na 52 877539 tis. Kč). Tento pokles měl a doposud má fatální důsledky pro provozní výdaje PČR a HZS, ale především výdaje investiční.
tejc

Vláda Petra Nečase se navíc rozhodla tento ohromný pokles zachovat i v příštích letech. V obou sborech tak postupně stoupá vnitřní dluh, který nakonec budeme muset jednou uhradit. Ministr Kalousek a vláda Petra Nečase tak jednoznačně zvyšují dluh státu, když navíc zbaběle tento dluh přesouvají na své nástupce.

Největším problémem však zůstává snížení výdajů na jednoho policistu. To se propadlo z 32.900,- Kč ročně/jeden policista (rok 2010) na přibližně 12.500,- Kč ročně/jeden policista (rok 2011). Pokles je tedy téměř 40%! Přitom maximální únosná míra, aby nedošlo k dopadu na přímý výkon služby, je přibližně 22.900,- Kč.

Na květnovém jednání poslaneckého Výboru pro obranu a bezpečnost PS PČR policejní prezident Petr Lessy konstatoval: „Tento stav je dlouhodobě neudržitelný, proto v našem návrhu jednotlivých kapitol rozpočtu PČR pro rok 2012 je potřeba navýšit tento rozpočet zhruba o 2,2 mld. Kč." Ředitel HZS Miroslav Štěpán na stejném jednání konstatoval, že v porovnání rozpočtů roků 2001 a 2010 má k dispozici z hlediska kupní síly přibližně jen 70% rozpočtu z roku 2001. Ministr Jan Kubice pak dodal: „V tuto chvíli mohu konstatovat, že bez navýšení finančních zdrojů v dalších letech, a to již od příštího roku, můžeme očekávat velké problémy. Musíme mít na mysli zejména poslání obou bezpečnostních sborů, Policie ČR a HZS ČR. Vždyť tím nejdůležitějším úkolem je ochrana života a majetku občanů ČR. Je tu tak legitimní požadavek na navýšení dosud tak známých čísel rozpočtu roku 2012 3 mld. Kč. Tento požadavek považuji za oprávněný, protože bez posílení rozpočtu již není možné plně garantovat splnění všech zákonných úkolů bezpečnostních sborů a ministerstva jako ústředního orgánu státní správy."

Nárůst rozpočtu pro oba sbory o 900 mil. Kč je tedy jen snahou oklamat veřejnost starým známým trikem, kdy uberu víc, než jsem chtěl a následně razantní výsledné snížení rozpočtu vydávám za jeho navýšení.

Již dnes dochází k postupnému nárůstu násilné a majetkové kriminality. A to se zatím v plné míře neprojevily razantní škrty provozních a investičních nákladů v posledních letech. Kombinace vleklé ekonomické krize s fatálním dopadem na rozpočty mnoha domácností a snížené schopnosti policie bojovat s kriminalitou, bude mít vážné následky - přinejmenším v nárůstu majetkové kriminality. Důsledky škrtů z pera účetního Miroslava Kalouska a odsouhlasené Janem Kubicem povedou velmi pravděpodobně k prodloužení doby dojezdu na místo trestného činu, rušení policejních služeben, zvýšení majetkové a násilné kriminality, zhoršení objasněnosti vyšetřování trestných činů, ale i ochromení preventivní funkce policie.

Jeroným Tejc, stínový ministr vnitra za ČSSD

Více:
Novinka: Šéf policie Lessy dotuje příslušníky ze svého

##PROFIL 275##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

14:17 Prokop (Levice): Levice chce osvobodit člověka z totality peněz

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k levicovosti politiky.