Tomáš Jarolím: Prodal Kubera Třešňákovi Teplice za třicet stříbrných

01.01.2013 20:31

Asi za víc. Po kauzách podivných machinací se zákony a vyhláškami na magistrátu v Teplicích, konkrétně stavebním úřadě, dotýkající se aktivit majitelů s realitami manželů Třešňákových, je na světě další podivná stavební aktivita, která může hyzdit nádherné lázeňské město Teplice. Zejména však ukazuje na nestandardní a výsostné postavení, které má Jaroslav Třešňák na teplickém magistrátu, konkrétně u šéfa stavebního úřadu Ing. Lukeše, ale také u primátora Kubery.

Tomáš Jarolím: Prodal Kubera Třešňákovi Teplice za třicet stříbrných
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

Ve čtvrtek 20. prosince 2012 bylo na úřední desce Magistrátu města Teplice vyvěšeno oznámení o zahájení řízení o povolení výjimky z ustanovení vyhlášky o obecných požadavcích na využívání území. Tuto žádost podali manželé Třešňákovi a týká se umístění uvažovaného 22 patrového bytového domu v prostoru před Aquacentrem s celkovou výškou 80 m, a to ve vzdálenosti 30 až 60 metrů od sousedních budov. Vyhláška však vyžaduje vzdálenost minimálně 80 metrů od dalších budov. Uvedené oznámení vyzývá účastníky řízení, kterými jsou mj. ze zákona i majitelé domů, které by mohly být výstavbou uvedené výškové budovy omezeny, aby své námitky uplatnili do 10 kalendářních dnů ode dne doručení tj. do 30. 12. 2012. Problémem je, že magistrát a vedoucí stavebního úřadu cíleně zvolil jako způsob doručení vyvěšení na úřední desce, nikoliv obeslání účastníků. Je to služba manželům Třešňákovým? Lze tedy předpokládat,že ne všichni dotčení majitelé domů vůbec vyvěšení tohoto záměru na úřední desce zjistí a zvládnou v tak krátké době své námitky uplatnit. Zvláště, je-li z deseti dnů lhůty pět dní volna. Podivností také je, že celou věc vyřizuje sám vedoucí stavebního úřadu Ing. Lukeš a nikoliv některý z jeho podřízených, jak je v jiných případech obvyklé.

V této souvislosti připomínám, že mi jako zastupiteli města odmítl Ing. Lukeš nechat nahlédnout do spisů jiné stavby související s panem Třešňákem, a to do stavby obchodního centra Fontána. Tam stavební úřad postupoval jednoznačně proti zákonu! Nevím, co je pravdy na informacích,že Ing. Lukeš údajně žije v nemovitosti manželů Třešňákových, ale je jasné, že stavební úřad pod jeho vedením i vedení města nechávají lidi, jako jsou manželé Třešnákovi, plundrovat Teplice. Na zmíněný postup u obchodního centra Fontána iniciuji ministerskou kontrolu, stejně tak, jako na jeho nadřízený orgán na krajském úřadě. Nepřijatelný je i postoj primátora Kubery k celé situaci. Z jeho slov jsem pochopil, že je mu celkem jedno co přijde po „naší“ generaci. Možná, že se dívá na problém pragmaticky. Je totiž dost dobře možné, že celá akce stavby tohoto monstra v centru lázní, je jen snaha podnikatele Třešňáka, jak získat od bank další úvěry na novou stavbu tak, aby mohl pokrýt náklady svých již běžících aktivit. Třeba na dostavbu obchodního centra Fontána. Jenomže nahlížet na to takto tolerantně z pozice nejvyššího představitele města, je vlastně podpora úvěrovým podvodům, ne? To by mělo zajímat minimálně banky a bankéře úvěrující aktivity pana Třešňáka a následně i orgány činné v trestním řízení. Magistrát ho každopádně nechává beztrestně strhávat historické budovy, nebo je nechat zpustnout a rozpadnout se. A stavět poté na jejich místech architekturu novodobých plechových, či skleněných paláců. Dovoluje mu tak beztrestně likvidovat genius locci našeho města. Rozumný člověk už dávno nenaletí na jeho trik, nechat si udělat krásnou grafickou skicu, jak to bude vypadat po rekonstrukci, kterou mu za pár korun udělá architektonické studio a která nikdy nebude realizována. Má jich plný web. Proč to tak je? Jaké jsou vztahy vedení města, primátora Kubery a vedoucího stavebního úřadu Lukeše s manželi Třešňákovými? Na to si může každý odpovědět sám.

Nicméně vraťme se k problému „Kuberova lázeňského mrakodrapu“. Jsem toho názoru, že výstavba výškové budovy o 22 patrech s výškou 80 metrů nejen výrazně zhorší hygienické (zejména pak světelné) podmínky v okolních budovách a sníží tak jejich tržní cenu, ale i zcela uškodí architektonickému rázu lázeňské čtvrti Šanov, která je považována za nejkrásnějšíčtvrť Teplic. Proto se za nově zřízené ekologické občanské sdružení přihlašujeme do procesu stavebních povolení. V případě zájmu majitelů sousedních nemovitostí uplatnit své námitky v rámciřízení o povolení výjimky jsme připraveni jim poskytnout (zdarma) vzor takového podání. Dne 26. 12. 2012 v 10:00 v Domu kultury v Teplicích v prvním patře v kancelářích EII o.s. proběhlo setkání dotčených majitelů budov, kteří se chtějí bránit proti stavbě tohoto monstra.


Tomáš Jarolím, zastupitel města, předseda občanského sdružení EII

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Jarolím

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce