Velebný (ČSSD): Nové koště pro kulturu

17.02.2013 7:33

Životnost ministrů vlády Petra Nečase začíná připomínat životnost posádky tanku T-34 v případě jaderného konfliktu a kdyby bylo cílem tohoto kabinetu rozhýbání trhu práce na ministerských postech, byla by koaliční smlouva dávno splněna.

Velebný (ČSSD): Nové koště pro kulturu
Foto: ČSSD
Popisek: Poslanec Ladislav Velebný

Fascinující je, že i po několika letech zkoušení nějakého elegantního způsobu, jak tyto výměny dělat, se to nedaří a nedaří.

Jméno Alena Hanáková si ještě nestihli zapamatovat ani mnozí z těch, kdo v kultuře přímo pracují a kdo se touto oblastí zabývají, a již se oni veřejně mluví jako o „ministryni na odpis“ – to je citace titulku iDnes. Což je pochopitelně neuctivé vyjádření, které ukazuje pocit nadřazenosti ukotvený pevně v mnoha novinářích, ale to je nyní vedlejší.

Podstatné je, že paní ministryni nominoval na tento post konglomerát TOP09/Starostové. Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Petr Gazdík samozřejmě znali reálné schopnosti této paní a měli si být vědomi toho, že přes všechny klady to není typ na takovou funkci. Nejde uvěřit tomu, že by jejich personální politika byla tak nezodpovědná, že by do vlády povolali někoho, koho důkladně neznají nebo - nedej Bože – o kom si dokonce myslí, že „na to nemá“.

Jelikož však nyní paní ministryni posílají s velkou pravděpodobností zpět Vizovic, vyvolává to celou řadu podezření. Není třeba pravda to, co se říkalo kolem odvolání bývalého ředitele Národního divadla Ondřeje Černého? Podle mnohých totiž Miroslav Kalousek poslal na ministerstvo „dočasnou paní“, která měla přesně zadaných několik úkolů – jedním z nich bylo svěřit „Zlatou kapličku“ s rozpočtem v řádu stovek milionů korun loajálnímu a politicky správně chápavému řediteli. O tom, že tento zajímavý post dostane plzeňský Jan Burian, se šeptalo hned potom, co paní ministryně hovořila o slavném „nastavování procesů“. A vida – už se chystá usednout do ředitelského křesla.

Jenže paní ministryně nepřirostla k srdci především reálným umělcům – není divu, když jim chtěla snížit dotace na tak zvanou živou kulturu a také na odborné časopisy. V dotacích na „živou kulturu“ chtěla paní ministryně ušetřit sto milionů korun, což by bylo snížení o bratru skoro třicet procent z roku na rok. Což je nesporně brutální nápad a především opravdu hloupý – pokud vůbec má ministerstvo nějaký smysl, tak je to podpora živé kultury a zajištění památkové péče. Ale to nechme stranou.

Paní ministryně škrty bránila a pak během dvou dnů sto milionů zase našla. To je přece strašné. Jak mohu s čistým svědomím tvrdit, že je nutné sto milionů z podpory umění odebrat, když je pak během 48 hodin zase někde objevím a rázem tento škrt nutný není? To si s námi TOP09 a Starostové hrají nějakou divnou hru? Ale možná bude hlavním důvodem, proč se tyto peníze tak zázračně objevily, jednoduchý politický pokyn, že se objevit prostě musí. Vždyť kdo podporoval Karla Schwarzenberga v prezidentské kampani? Mimo jiné většinově umělci. Pro TOP09 by bylo hloupé přijít o jejich přízeň.

Aby nebyla mýlka. Zvýšení rozpočtu pro „živou kulturu“ a zajištění financování takových projektů, jako jsou například odborné divadelní časopisy, je správné.

Bez ohledu na to, že umělci někdy podporují konkrétní politiky (jiné), bez ohledu na to, že občas vstupují do veřejného života s jistou kreativní agresivitou (a mnohdy nikoliv férovým způsobem) i bez ohledu na to, že umělecké časopisy bývají plněny texty, kde je vůči politikům sarkasmus velmi mírný postup.

Z politických důvodů bych si měl možná přát, aby historické znemožnění TOP09 pokračovalo a paní ministryně svoji současnou agónii ještě přežila. Avšak protože kulturu potřebujeme a bylo by smutné ji dohnat do stavu klinické smrti, měli by Miroslav Kalousek a Starostové konečně na kulturu poslat nějaké nové koště co nejrychleji. Paní ministryně je možná hodná žena, která jenom někdy neví, co činí (za to si však může ministr financí sám – měl ji to lépe vysvětlit), ale její další přítomnost na úřadu všechny zneklidňuje. Ministr by neměl být nevypočitatelný kulový blesk, který neumí obhájit odvolání ředitele nejvýznamnějšího divadla v zemi, neorientuje se v hlavní problematice rezortu, ztrácí a obratem nachází sto milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.