Vláda projedná zákon o referendu

27.03.2012 8:50

Na středečním jednání kabinetu se ministři budou zabývat návrhem ústavního zákona, který by zakotvoval celostátní referendum.

Vláda projedná zákon o referendu
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Lidé by na jeho základě mohli rozhodovat o některých vnitřních i zahraničních věcech státu.

ilustrační obrázek - volební schránkaCílem navrhovaného ústavního zákona by mělo být zakotvení referenda na celostátní úrovni do ústavního pořádku České republiky. Jednalo by se ale jen o výjimečný a doplňkový nástroj přímé demokracie a zákonodárná pravomoc by zůstala v rukou Parlamentu. S ústavní úpravou počítá již vládní programové prohlášení.

Návrh na referendum by podle předkládané úpravy mohl podat každý plnoletý český občan, který by jej opřel o petici opatřenou 250 tisíci podpisů taktéž občanů České republiky starších 18 let. Splňovat by musel veškeré náležitosti dané zákonem, například již konkrétní otázku referenda, na kterou by byla možná odpověď pouze ano nebo ne. Návrh na vyhlášení referenda by mohla podat také vláda.
Návrh upřesní otázky, které by předmětem referenda být neměly

Návrh udává případy, pro které by bylo vypsání všelidového hlasování možné. Zároveň ale konkrétně vymezuje otázky, které by v referendu položeny být nemohly. Jedná se zejména o ty, které by mohly vést ke změně demokratického právního státu, zrušení či omezení ústavně zaručených práv a svobod, rozporu s mezinárodními závazky České republiky či daňových a dalších platebních povinností ke státnímu rozpočtu.

Aby mohl výsledek referenda platit, muselo by se hlasování účastnit alespoň 35 procent oprávněných voličů. Pravidla by byla v principu stejná jako v případě krajského referenda. Výsledek hlasování by poté vyhlašoval prezident. Arbitrem referenda by byl v případě přijetí tohoto zákona Ústavní soud, který by o verdiktu rozhodl na základě žádosti vlády, Poslanecké sněmovny nebo Senátu.

Kvůli každému referendu by musel být vydán speciální zákon stejně, jako v roce 2003, kdy tímto způsobem Češi rozhodovali o přistoupení do Evropské unie. Čtvrt roku po vyhlášení tohoto zákona, by se mohlo konat hlasování. Stanovení termínu by ale bylo na rozhodnutí prezidenta republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…