Vondrouš (NS-LEV21): Jedna ruka v Libereckém kraji netleská

06.05.2013 8:20

Měl to být kraj, kde zvítězila protikorupční politika! Kde zvítězil zdravý rozum, politici se dohodli, že už se nebude krást.

Vondrouš (NS-LEV21): Jedna ruka v Libereckém kraji netleská
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Že se bude myslet na ekologii a nebudou se už týrat a procovat medvědi ani jiná zvířátka, zkrátka, že vše pošlape tak jak má. Až na jendu ruku, která tomu netleská.

Bilance vládnutí

Bilance vládnutí sociálních demokratů v Libereckém kraji byla strašná. Kam voličské oko dohlédlo, tam byly vidět jen zájmy lobbystických skupin a krajské vedení v podobě bafuňářů a porcovačů zvířátek pro tak zvané - malé domů se snažilo seč mohlo, aby konečný účet stál zato. Naštěstí ho ale nedělal hostinský, tak jak se předpokládalo. Všude jinde v krajích sociální demokracie ukázala, že vládní politika je nelíbivá. V Libereckém kraji a částečně také v Ústí ale s touto politikou neprorazili a prorazit ani nemohli, neboť léta vládnutí a sebejistota mocipánů dávala jasně najevo, že volič bude ten kdo podtrhne účet. A to se také stalo.

Zprofanovaná městská lobby

Uspořádání krajů dává jasnou převahu těm politickým uskupením, které mají silné jádro v centru, tedy krajském městu. Ne jinak je to také v tom našem malém kraji. Kdo ovládá Liberec, má silnou pozici i v kraji. A protože sociální demokraté zaslepeni touhou po moci a sebejistotou ukočírování všech a všeho učinili z Korytáře obětního beránka, muselo se jim to vrátit. Kdyby před dvěma lety neodvolali Jana Korytáře z postu primátora Liberce, troufám si říci, že by nakonec právě Jan Korytář odešel sám. Jeho protikorupční politika je líbivá, ale je založená na pouhém osočování druhých, napadání, podávání trestních oznámení a protahování jednání městských zastupitelstev do časných ranních hodin, čímž je Liberec snad v první příčce nejvytížěnějších zastupitelů. To ale přeci není politika, ta je o něčem jiném: o zdravotnictví, sociálních službách, o problematice dopravy, o výběru daní, o rozvoji města. Bohužel město Liberec získalo nálepku města s obrovskými dluhy nadělanými jednou zprofanovanou stavební lobby a pro Změnu pro...(město a pak kraj, příště možná pro cokoliv) v čele s Janem Korytářem bylo tak velmi jednoduché ovládnout toto místo dluhů v krajských volbách, kde voliči zaslepeně ukázali, že s politikou sociálních demokratů a ODS se prostě nesmíří.

Korupce pro korupci

A tak nám na kraji zavládla koalice jediného hlasu navíc o proti opozici v podobě starostů a místostarostů obcí a měst, kde to "nějak" funguje a oné Změny. Co se začlo dít? I pro laika matematika to asi nebude tak těžké spočítat: Změna nejprve s komunisty prosadila navýšení odměn pro členy výborů. Sice o "pitomou" tisícovku, ale v řádech měsíců či celého čtyřletého období je to už hezká suma (100 členů x měsíc = 100.000,-měsíčně tj. x 4 roky cca: 4 miliony). Co na tom, že na politickou činnost stran a hnutí získávají přes dvě stě tisíc ročně na zastupitele od státu! Nyní na základě dohod Změny a Starostů vznikla protikorupční komise, která bude také pobírat celkem cca. 18.000,-Kč měsíčně ( za 4 roky: 864.000,-Kč) plus na dotaci organizacím a společnostem, které se zabývají korupcí, půjdou další dva miliony korun. Ne do stavebnictví, zdravotnictví, školství, ale na to, aby "prý" se mohla řešit korupce. Co na tom, že máme orgány činné v trestním řízení, komise které hlídají, aby se granty a podpory vypisovaly správně a správně se využívalo finančních prostředků.  Dá se říci, že po tzv. sto denním hájení, můžeme koalici Libereckého kraje vystavit účet na šest, sedm milionů korun, které si prosadila strana proti korupci. Není to korupce pro korupci? A co nás ještě čeká?

Starosta co netleská

Už při navyšování odměn pro členy výborů však vystoupil starosta Chrastavy pan Canov tvrdě kriticky a proti. Na čarodějnice při jednání zastupitelstva, kdy mělo toto vzít na vědomí právě ony komisní "proti korupční" záležitosti již schválené krajsou radou - proto prostě nezvedl ruku.  Koaliční Změna se začala nekriticky vyjadřovat o menšinové koalici  a dostávat tak svého koaličního partnera do úzkých. Začala vyčítat nejednotnost klubu SlK (Staorstové pro Liberecký kraj) a přes sociální sítě napadat zmíněného starostu.  Vidíte: opět napadání a osočování. Žádná politika...Prostě stavební lobby vystřídala lobby protikorupční, protože je to líbivé a lidé na to slyší. Mají dost předražených věcí a ulejvání malých domů, aniž by si uvědomili, že i "protikorupce" může být tou malou... Težko se asi o ty dva miliony vypsané na boj s korupcí přihlásí stavební firmy, zdravotnická zařízení, nebo dopravní podniky, které lavírují na propasti udržitelnosti přežití. Přihlásí se zase jen lidé co bojují s korupcí, tedy kolem Jana Korytáře a já se nedivím, že tomu jedna ruka netleská. Zaplať Pán Bůh za ní!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…