Zahradil: Obstrukce v EP končí, obchod s Izraelem má zelenou

26.10.2012 4:31

Značně zlevnit léčbu pacientů v celé EU může obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Izraelem, kterou ve Štrasburku posvětil Evropský parlament. Jak připomíná člen výboru pro mezinárodní obchod Jan Zahradil, stalo se tak po více než dvouletých obstrukcích a zpolitizovaných diskusích.

Zahradil: Obstrukce v EP končí, obchod s Izraelem má zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil na konferenci Vize 2020

"Pokud jde o obchod, je v Evropském parlamentu obecně příliš mnoho politikaření," řekl v projevu před hlasováním Jan Zahradil. "Šlo přitom o čistě technickou dohodu o odstranění technických překážek ve vzájemném obchodu, a Evropská komise nás opakovaně ujistila, že tato dohoda splňuje všechny požadavky evropského práva."

Dohoda byla podepsána už v květnu 2010, pro její definitivní schválení byl ale potřebný souhlas Evropského parlamentu. Izraelská vláda přesto nečekala a zjednodušený import léčiv ze zemí EU povolila jednostranným rozhodnutím. Testování farmaceutických produktů trvá i několik let, vzájemné uznávání jejich použitelnosti tak okamžitě pomohlo evropským společnostem.
 
Levice v Evropském parlamentu se ovšem rozhodla využít jednání o usnadnění obchodu k nátlaku na Izrael ve snaze ovlivnit mírový proces ve prospěch Palestiny. Obstrukce tak trvaly až do října 2012, kdy byl souhlas EP konečně udělen.
 
"Izrael je úplně normální země, je to demokratická země, je to země evropského typu a tak bychom s ním měli zacházet, ne jako s nějakou feudální diktaturou," připomněl ještě Jan Zahradil ve svém projevu.

Ing. Jan Zahradil
předseda poslaneckého klubu EP

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Zahradil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…