Žaloudík (ČSSD): Nevymáhatelných 35 minut ve státě zmoženém nevymahatelností

12.01.2013 6:31

Kromě prezidentské amnestie postihla národ a zejména média hned v úvodu ještě veselejšího roku 2013 také amnézie, tedy ztráta paměti na to, co vskutku občany a zdravotnictví ještě nedávno loni trápilo a trápit bude.

Žaloudík (ČSSD): Nevymáhatelných 35 minut ve státě zmoženém nevymahatelností
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Tématem už teď není třeba mlha uzavírání smluv zdravotních pojišťoven s nemocnicemi na další léta, ministrem nezodpovězené plány na jeho další nakládání s velkými státními nemocnicemi a ústavy ani úhradová vyhláška, vydaná po půlročním přípravném procesu příhodně až na Silvestra jako drsně estrádní tisk. Tématem je teď opět 35 minut dostupnosti základní lékařské péče, nařízených pro vylepšení našeho života vládním nařízením už kdysi loni v létě.
Že prý ovšem bez pětatřicetimunitového vládního nařízení občan právní jistotu neměl a teď už ji bude mít. A stačilo tak málo.

Jak se už v posledních dvou letech zdravotní zákonotvorby stalo zvykem, jde i zde o typický legislativní plevel, v němž se lze nekonečně přehrabovat a přetrhávat, ale nelze ho rozumně využít. Ani z podhledu občanů nebo zdravotníků , ani z nadhledu pojišťoven. Možná ještě někdy bude nápad ho trošku zneužít až zase bude síla a chuť k ředění sítě. Určitě však nebude síla a chuť zdravotnická zařízení přidávat tam, kde dostupnost přesahuje oněch vládních mýtických 35 minut. Média již objevila, že dostupnost lékaře třeba z šumavských či jesenických hvozdů je jiná a problematičtější než dostupnost lékaře z pražské Národní třídy nebo brněnského náměstí Svobody. Cesta k poznání reality je v Českomoravsku klikatá a trvá. Investigativci určitě ještě doplní, že dostupnost se liší i podle aktuálního počasí nebo způsobu, jakým potřebný občan cestuje a v jakém je sám stavu. Nejslavnější Čech Jára Cimrman proces poznání skutečnosti ještě zkomplikoval objevem slepých cestiček, což vládu i ministerstvo zdravotnictví trvale inspiruje. Nutno ovšem brát vážně také podzimní veřejné vyjádření předsedy ústavního soudu i předsedy soudu správního, že u nás vymahatelnost práva chybí. Takže je vlastně jedno, je-li legislativní norma nezbytná a moudrá nebo plevelná a hloupá. Domoci se jejich fungování v praxi stejně nelze.

Tedy máme, co jsme ještě nikdy neměli. Garanci dostupnosti lékaře do 35 minut. Ve skutečnosti když půjde o život a stav akutní, dorazí záchranka o zlomkrk kvůli nemocnému stejně jak nejrychleji to bude možné. Zákonu stačí do 20 minut. Při častějších problémech neakutních se opět jako dosud každý dotrmácí k doktorovi jak umí a může. U části případů to bude i do 35 minut, jinde třeba už do 15 minut s následnými hodinami čekání, jinde to bude možná 37, 53 nebo 115 minut. Jinak se bude cestovat občanům v rychlých autech, jinak důchodcům v autobusech a vlacích, jinak cvičeným chodcům, ještě jinak chodcům dušným, zahleněným nebo delší procházkou zase odhleněným. Když to všichni zvládnou do 35 minut, bude vládní nařízení úspěšně naplněno, když nezvládnou, vláda jim síť nezahustí, neboť i tak sní svůj sen o naředění sítě. Jenom jsme si opět kapku zašvejkovali, ať už jsme ve vládě nebo mimo ni, vládním nařízením rozveseleni, nadšeni či naopak.

Ale stejně bych někdy rád poznal toho, kdo vymyslel a vládě předhodil k sežvýkání právě oněch 35 minut. Třeba bych se tak seznámil se zajímavým a veselým člověkem, recesistou. Běžný otrávený občan, doktor, dopravák či úředník by určitě uvažoval v termínech půlhodinka či hodinka, možná by i střelil nějakou rámcovou kilometráž, ale přesných 35 minut, to je vskutku výkon hodný profesionálního navrhovatele, který se asi sám absurdním divadlem regulace života baví. Nicméně buďme pozitivní, jak říkával poplatkový exministr. Uvidíme kdo a jak teď bude 35 minut dostupnosti měřit, uplatňovat, vyhodnocovat, napadat, bránit, upřesňovat či novelizovat. Hlavně, ať je dole více víry v dobro padající shora a nahoře sebeuspokojení z dobra troušeného směrem dolů!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.