Zaorálek (ČSSD): Nejhorší jsou ti, po kterých zůstává svinčík

12.02.2013 19:57

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 12. 2. 2013.

Zaorálek (ČSSD): Nejhorší jsou ti, po kterých zůstává svinčík
Foto: ČSSD
Popisek: Stínový ministr zahraničních věc za ČSSD Lubomír Zaorálek

Přeji vám dobré odpoledne, dámy a pánové. Vybavuji si takovou krásnou větu z románu amerického spisovatele Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby. Tam je taková nádherná věta, ve které ten hrdina říká: A nejhorší jsou ti lidi, po kterých zůstává ten svinčík, který musí vždycky čistit někdo jiný. Clean the mess tam je, čistit ten svinčík. A mně připadá neuvěřitelná celá tahle debata, kdy prostě máme Ministerstvo práce a sociálních věcí, kde nová ministryně má čistit ten svinčík, který tam zůstal po panu Šiškovi a panu Drábkovi, a místo aby ministerstvo řešilo otázky, které souvisí třeba s historicky nejvyšším nárůstem nezaměstnanosti v této zemi, místo toho, aby se to ministerstvo zabývalo tím, že dneska tady lidí díky tomu, že se stávají nezaměstnanými poměrně velmi rychle, přepadávají do chudoby u nás střemhlav, místo toho, aby řešilo to, že tady se dlouhodobě nedělalo nic pro aktivní politiku zaměstnanosti, protože tohle ministerstvo spalo a věnovalo se úplně jiným věcem, místo toho my tady debatujeme nějakou sKartu!

Chápete, my tady budeme hodinu debatovat nějakou sKartu, která je přece tím svinčíkem vyrobeným panem Drábkem a panem Šiškou, který je dokonce trestně stíhán (potlesk ČSSD) a který možná pořád ještě dochází na Ministerstvo práce a sociálních věcí? O tom se píše veřejně. Je tady paní ministryně někde? Pokud tady je, tak bych se jí zeptal, jestli je pravda, že pan Šiška stále dochází na Ministerstvo práce a sociálních věcí, že ten člověk odpovědný za to svinstvo tam prostě pořád ještě chodí?! Chápete? Místo aby to ministerstvo dělalo a začalo dělat něco jiného než to, co destruovalo do té doby, kdy zlikvidovalo úřady práce jako instituce, která měla pomáhat shánět lidem práci, dneska už tam žádné informace nejsou - chápete to, celý ten systém se zhroutil a místo toho, aby se s tímhle něco dělo, tak my tady řešíme sKartu? Budeme ji tady řešit možná celý den. A když se zeptáme paní ministryně, co s tím budeme dělat, tak ona nám řekne, že to řekla panu premiérovi. Nám to zřejmě nepoví! Chápete, to je úplně absurdní! Uvědomte si, jak je to obludné celé! Paní ministryně, která není schopna nám ani říct, co si s tím počne, místo toho, aby tedy řekla, tak to tedy sbalíme, abychom se začali věnovat nějakým důležitým věcem, tak my tady budeme řešit sKartu. Já tady musím poslouchat pana bývalého ministra Drábka, který za jeho ministrování připustil to, aby byla podepsána smlouva s bankovním domem, ve které jednoznačně byla porušena kompetence toho, co si ministerstvo nebo jeho zástupce mohl dovolit podepsat. Prokazatelně!

Já vám tady přinesu tu smlouvu a ukážu vám, že na ty články, ve kterých se slibuje, že příští ministři budou rozšiřovat dávky, které se přes to budou vyplácet a podobně - vy víte dobře, že to tam je, protože se to tam dá přečíst - tohle se všechno podepsalo naprosto proti zákonu! Naprosto neuvěřitelná věc, co se v této zemi může stát! A vy to pořád ještě hájíte, vy dokonce tvrdíte, že tím jste chtěl něco ušetřit, vydělat? Mně to připadá, že ta debata je naprosto nesmyslná. Paní ministryně nám v ní není ochotna vůbec nic říct a je to jenom důkaz toho, že ministerstvo je naprosto neschopné činnosti, protože pravděpodobně pan Šiška tam pořád zametá stopy, protože se pořád v tom svinčíku stále ještě hrabou, místo aby ho začali odklízet!

Chápete, takovýmto způsobem se vlastně vůbec seriózní debata v Parlamentu vést nedá. Pan Drábek není ochoten uznat ani kousek toho, jak to tam celé zpackali. A já nebudu teď mluvit o tom, k čemu se dobere policie a jaké budou důsledky. Místo toho tady pořád kryje svoje kamarády, dokonce i paní nová ministryně evidentně spolupracuje se starým vedením a všechno se dělá proto, aby se buď uklidily stopy, nebo aby se pokud možno nic nezměnilo. A my tady tomu máme jakoby asistovat. Já to pokládám za neplodnou debatu. A zbytečnou.

Já bych byl rád, kdyby tohle prostě skončilo a kdybychom se začali, co se týče Ministerstva práce a sociálních věcí, věnovat tomu, že máme historicky nejvyšší nezaměstnanost. Zatímco v sousedním Německu mají od sjednocení historicky nejnižší. To je zajímavé. Takže to není nějaká zákonitost, že tady ve střední Evropě musíme na tom být tak, jak jsme!

Jak je možné, že tohle ministerstvo přestalo úplně něco dělat pro nezaměstnané. Jak je možné, že toto ministerstvo dokázalo... A pan Drábek klidně bez uzardění tady pokračuje... Vzpomínáte si, jak se na začátku roku vyplácely sociální dávky? Jak lidé odcházeli z úřadů práce a neměli nic? Vám to asi všechno připadá jako legrace! Vy klidně vystupujete a pořád říkáte, jako byste tam zanechal nějakou skvělou stopu... Zanechal jste tam svinčík, pane bývalý ministře! A nedokázal jste to ani přiznat! A současná ministryně nedělá nic jiného, než to kryje. A je to drzost (s důrazem), když řekne Sněmovně, že nám o tom nic neřekne! Když řekne, že to řekla panu premiérovi, který tady není, protože je na dovolené!!

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…