Zelení: ANO úpravě zákona o státním občanství, NE předloženému návrhu

19.02.2013 11:02

Strana zelených vítá snahu novelizovat zákon o státním občanství. Současný návrh je ale krokem zpět: povede k diskriminaci českých otců a bude stavět zájmy státu nad zájmy dítěte.

Zelení: ANO úpravě zákona o státním občanství, NE předloženému návrhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Přes některá pozitiva daný zákon představuje spíše krok zpět. Návrh zákona o českém státním občanství především zdůrazňuje etnickou linii občanů České republiky. Pro demokratické fungování české společnosti je zcela nepřípustné, aby nový zákon diskriminoval české otce a stavěl zájmy státu nad zájmy dítěte. Děti, které se narodí otci občanu České republiky a matce občance třetí země mimo manželský svazek, nebudou mít podle nového zákona jistotu, že se automaticky stanou občany ČR, jak tomu je doposud.

Otec bude muset doložit genetické testy otcovství. Tato úprava je navíc zcela v rozporu se sociálním pojetím otcovství, které je v českém právu prosazované, ale také je v rozporu s Mezinárodní úmluvou o právech dítěte.

Zcela v rozporu s logikou výše popsaných změn je navíc úprava, dle které bude moci kdokoliv bez jasné vazby na Česko (bez znalosti jazyka, bez trvalého pobytu v zemi, bez zapojení se do české společnosti - jak bude naopak vyžadováno dokazovat od ostatních cizinců) získat české státní občanství prohlášením, pokud prokáže, že alespoň jeden z jeho rodičů nebo prarodičů je nebo byl bývalým českým občanem. Matěj Stropnický, místopředseda Strany zelených říká: "Zjevný rozpor mezi zvýšenými požadavky na usazené cizince, kteří žádají o české státní občanství, a minimálními požadavky na cizince - potomky bývalých českých občanů, poukazují na snahu zkomplikovat až odradit žadatele bez českého původu od usilování o české státní občanství a naopak podpořit etnické Čechy."

Posledním bodem, který výrazně posiluje jakési očištění Česka od cizích vlivů, je zrušení paragrafů, které se vypořádávají s rozpadem ČSFR. "Rozpad ČSFR mnoho rodin roztrhnul a vzhledem k tomu, že od té doby neuplynula ještě ani doba jedné generace, navrhujeme stávající paragrafy týkající se rozpadu ČSFR zachovat a přenést i do návrhu nového zákona o státním občanství," říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Navrhujeme zachovat stávající právní úpravu, dle které dítě získává české státní občanství automaticky, pokud je jeden z rodičů českým státním občanem - bez ohledu na rodinný vztah rodičů či genetické testy. Pokud má stát podezření, že se jedná o fingované přiznání otcovství (biologické, sociální), vztah otce k dítěti si ověří sám a na vlastní náklady. Po dobu soudního přezkumu bude však na dítě nahlíženo jakoby bylo státním občanem České republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Je čas na změnu směrem k Evropě svobodných národů

9:15 Rozvoral (SPD): Je čas na změnu směrem k Evropě svobodných národů

Zveme všechny vlastence na největší veřejné mezinárodní setkání evropských vlasteneckých stran, sdru…