Aktivní blbec, to je nejhorší. Zdeněk Zbořil vyhlíží melu v české politice. A varuje před tím, jak si bohatí představují řízení země

07.07.2014 15:41

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA K věštění z kávové sedliny přirovnal předpověď miliardáře Donalda Trumpa o hrozící ekonomické katastrofě v USA politolog Zdeněk Zbořil. Všímá si také četných postupů oligarchů či spekulantů ze zákulisí na veřejnou politickou scénu. V českém prostředí upozorňuje politolog i na Miroslava Kalouska (TOP 09), který by podle Zbořila neměl mít do budoucna problém zvládnout jak funkci předsedy strany, tak případný premiérský post.

 Aktivní blbec, to je nejhorší. Zdeněk Zbořil vyhlíží melu v české politice. A varuje před tím, jak si bohatí představují řízení země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

V minulém týdnu na sebe opět upozornil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek avizováním nutnosti důsledného projednání služebního zákona. Ten podrobuje trvalé kritice hlavně kvůli případné vysoké fixaci úředníků na jednotlivých postech. Koalice se tak může obávat nejen toho, že jí opozice pokazí prázdninovou dovolenou, ale také vleklých obstrukcí. „Samozřejmě obě dvě strany sporu, koaliční vláda i opozice, neříkají úplnou pravdu. Všechny politické strany, které jsou zastoupené v Poslanecké sněmovně, se podílely na tom, že služební zákon nebyl uvedený v platnost. Vždyť ho připravovala už Špidlova vláda. Připravují zákon už tak dlouho, že jde už asi o světový rekord v parlamentní praxi,“ připomenul politolog Zdeněk Zbořil.

Pokud totiž začala jednání o tomto zákonu, tak se vždy podle politologa schylovalo více k zákulisní politice než k otevřenému jednání. „Teď nastala situace, kdy koalice může zákon prosadit, i když si je vědoma některých jeho nedostatků,“ dodal Zbořil.

Opozice by měla zvážit, jestli její reputaci obstrukce nepoškodí

Pokud dojde k obstrukčnímu jednání opozičních stran, k ničemu to podle Zbořila nepovede. „Možná, že to naopak vyvolá nějakou předvolební euforii v neprospěch opozičních stran,“ všímá si Zbořil.

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

„Celá opozice by měla zvážit, zda jí to obstrukční jednání přinese plusové nebo minusové body, protože víme, co se odehrávalo kolem důležitých zákonů projednávaných Nečasovou vládou a jaké světlo to vrhlo na ODS, od které by si, jak zpívá v písni Nohavica, nevzal kůrku ani zatoulaný pes. Obstrukce nemají příliš velkou naději, dokonce mohou být kontraproduktivní. Nejhorší by bylo, kdyby se proti sobě v Poslanecké sněmovně postavila vůle a nevůle a zapomnělo se na to, že zákon má být v prvé řadě kvalitní. Ten, kdo říká, že zákon kvalitní není, by měl také dodat, že by měli rezignovat na všechny své poslanecké funkce představitelé všech těch politických stran, které se jeho projednávání účastnily v posledních devíti nebo jedenácti letech,“ dodal.

Právě projednávání služebního zákona pak může být nejen pro TOP 09 jakýmsi skrytým startem předvolební kampaně a prostorem, ve kterém budou chtít na sebe politici upozornit. Zvlášť v době, kdy se politické strany nenachází ve stabilní pozici. „TOP 09 stojí před změnou vedení a pokud to není kachna, tak pan Bělobrádek uvažuje o tom, že by se stáhnul z vedení KDU-ČSL,“ upozorňuje na situaci Zbořil, který připomenul i referendum v ČSSD. (Více ke spekulacím o odchodu Bělobrádka ZDE.)

Zbořil: Kompromitující materiály slouží ke kontaminaci společnosti

O místopředsedovi TOP 09 vydal v minulých dnech knihu Nadační fond proti korupci, řízený a financovaný miliardářem Karlem Janečkem. Na její zveřejnění reagoval Kalousek sdělením, že jde o typickou „babišárnu“, kterou rozhodně nemá v plánu číst. Zbořil vnímá vydání této knihy v širším kontextu. „Nejedná se o jednu knihu, je to součást české politické kultury od roku 1990. Když někdo ohrožoval jiného v politice, tak se hned objevily kompromitující materiály,“ připomíná Zbořil. „Když už nešel vytáhnout lustrační zákon, protože byli politici příliš mladí, tak se vytáhlo téma korupce. Tento postup slouží už řadu let k tomu, aby se, jak říká sociolog Bystřický, kontaminovala společnost. Předpokládám, že půjde o materiály na úrovni paní Slonkové, Kubíka nebo Kmenty, z produkce MF Dnes,“ doplnil.

Útoky na Kalouska probíhají trvale a neustále už několik let, přinejmenším od jeho pokusu vytvořit koalici za podpory KSČM. „Protože je nejvýraznější osobou opozice, tak se na něj bude takto útočit. Je to bohužel rys české politiky. Když se ale podíváme například do Francie, tak to tam není o moc lepší,“ vyhodnotil Zbořil, který také upozorňuje na to, že technika výroby kompromitujících materiálů už dosáhla velké úrovně a jediná šance, jak se jim postavit, je materiály ignorovat. „Veškeré informace jsou prezentovány tak obratně, že není jasné, kdo by se měl za ně omlouvat. Zdá se, že vycházejí z jedné tvůrčí dílny, nemyslím tím politickou stranu, spíš skupinu lidí, která se chová stejně, nehledá to, co je na politikovi dobrého, ale jen to špatné,“ uvedl politolog.

Politolog: Je logické, aby TOP 09 vedl Kalousek

Po odchodu Karla Schwarzenberga by mohl být právě místopředseda Kalousek vhodným šéfem TOP 09. Alespoň to si myslí Zbořil. Jednak je Kalousek místopředsedou a navíc má k tomu i další předpoklady. „Stranu vymyslel, vybudoval a dovedl k úspěchu a tak je celkem logické to, že by ji měl vést,“ myslí si Zbořil. „Pan Schwarzenberg přiměřeně stárne, je ve věku jako já a tak si dokážu dobře představit, jak na tom je fyzicky i duševně a strana se na to musí připravovat. Může se stát, že ke změně dojde velmi brzy, nebo pan Schwarzenberg ve funkci vydrží, ale bez důležité energie, která je potřebná k vedení strany. Strana si musí vybrat mezi členy někoho, kdo pozici může zastávat,“ dodal.

Podle politologa by Kalousek neměl problém ani ve funkci premiéra, protože jde prý o jednoho z nejschopnějších lidí z TOP 09. „Je to pružný člověk s pružnými názory. Má schopnost, aby stranu vedl po volbách, ať už bude jakkoliv úspěšná, a má schopnosti i pro vedení vlády. Vládních aktivit se účastní v podstatě s různými přerušeními snad 24 let. Byl ministrem financí a to je velmi důležitý trénink na post premiéra. Ti, kdo ho nemají rádi, se budou zlobit, ale šanci stát se premiérem Kalousek má, určitě větší než 90 procent poslanců všech možných politických stran, kteří zasedají ve sněmovně nebo v Senátu,“ uvedl Zbořil.

Absurdní verdikt. V kauze Nagyová šlo o ohrožení bezpečnosti státu

Politolog si také všímá prvního verdiktu, který padl v kauze Nagyová. Rozhodnutí soudu, kdy byl udělen zatím jeden podmíněný roční trest, považuje za zcela absurdní. „I právní klasifikace je podivná. Když obviním paní Nagyovou, že úkolovala důstojníky Vojenského zpravodajství, tak nejdřív musí být potrestáni právě ti důstojníci. Vždyť se jedná o ohrožení bezpečnosti státu. Pan Kovanda to přesně pochopil, podal svou rezignaci a neschovává se za nějaké právnické kličky. Jak nás chce Vojenské zpravodajství chránit, když pracuje na soukromých zakázkách pro nějakou osobu? Co to má znamenat, že někdo přijímá rozkazy z luxusní restaurace na Hradčanech? To je na rozpuštění jednotky a vytvoření nové,“ uvedl Zbořil.

Problém naopak politolog nevidí v postupu státního zástupce Ivo Ištvana, který vnímá jako v souladu se zákonem. „Nikdo neshledal žádné pochybení a jeho postup zpochybňují akorát novináři nebo obhájci. My nevíme, s kým jsou ti novináři spojení a v čím zájmu vystupují, protože pracují v lepším utajení než zpravodajská služba. Jakoukoliv kritiku je třeba zatím chápat jako účelové jednání těch, kterých se šetření týká,“ vysvětlil.

Výroky Donalda Trumpa o krizi mají prý hodnotu mediální bubliny

V uplynulém týdnu média zveřejnila také temnou vizi miliardáře Donalda Trumpa, který tvrdí, že se USA potácí na okraji finanční propasti a předpovídá ekonomickou katastrofu. Ohromující zpráva ovšem nepřidává vrásky na čele Zbořilovi: „Dají se předpovídat bouřkové mraky a kroupy a můžeme si být jisti, že vybuchne nějaká sopka a přijde tsunami, ale zrovna z úst pana Trumpa je to proroctví velmi ošidné. Je to typ proroctví, jaká se pouštějí denně v televizi od kartářek nebo od lidí, kteří věští z kávové sedliny. Pan Trump je v tomto osoba značně nedůvěryhodná,“ vysvětluje politolog.

A dodává: „To, že je někdo bohatý, neznamená, že je zároveň věci znalý a moudrý. Kolik jsme slyšeli katastrofických scénářů, když se blížil rok 2000? To jsou výstřely do prázdna, které si může dovolit každý z nás a kdybychom měli takový majetek jako pan Trump, tak si toho také každý všimne. Pan Trump je mediálními prostředky vykvašená persona,“ dodal s tím, že výroky by měly vyšší hodnotu než mediální bublina, pokud by byly prezentovány také kvalitní argumenty o případné světové ekonomické krizi. „Součástí života lidí v USA jsou samozřejmě obavy z budoucnosti, ale jak říkal jeden můj známý americký učitel: 'Kdo by se měl bát víc budoucnosti, když ne my?' Ti, co zemřeli, už se bát nemusí,“ doplnil politolog.

Politici ať raději mlčí, než aby nás obšťastňovali dalšími zákony

Zdeněk Zbořil se zároveň dívá do české politické budoucnosti a kritizuje zákonodárné smrště, které nám přináší naše politická reprezentace. „Naši politici by neměli být příliš snaživí. Problém politiky v posledních 24 letech je, že se lidé vždycky, když se dostanou k nějakému podílu na moci, rozhodnou změnit nejen Česko nebo rozpustit Československo, chrlí jeden zákon za druhým, o kterých ani právníci už neví, zda platí nebo neplatí. Doporučoval bych naší politické reprezentaci, aby seděla tiše v koutku, jednou za rok se dobře připravila na jednání o státním rozpočtu a ostatní problémy ať nechávají trošku plynout kolem sebe. Nic není hroznějšího než aktivní blbec. Doporučoval bych jim, aby ubrali plyn. Ať se starají o rozpočet, nic jiného z toho, co dělají, není důležité. Popřípadě ať vyčistí Augiášův chlév, který tvoří naše zákonodárství,“ poradil politolog. Své doporučení pak ještě výstižně shrnul: „Ať raději mlčí, než aby nás obšťastňovali dalšími nápady.“

Zbořil: Hrozí nebezpečí afrikanizace

Po stránce zahraničního dění nehovoří politolog o hrozbě celosvětového válečného konfliktu. V souvislosti se střety na Ukrajině a v Iráku vidí zásadní rizika jinde. „Hrozí nebezpečí afrikanizace nejen východní Evropy, ale možná i Evropy nebo Ruské federace a Číny. V Africe se podařilo nadnárodním korporacím to, že neexistuje v podstatě státní moc a pokud existuje, tak je úplatná. Státní autorita je mimořádně slabá a ozbrojené skupiny lidí mají pod kontrolou zdroje nafty i surovin až po těžbu diamantů,“ uvedl Zbořil s tím, že podobný systém hrozí i Východu.

„Na Ukrajině upadá moc státu, ani ukrajinský nacionalismus to nemůže zachránit. Celým Blízkým a Středním východem se pohybují najímané vojenské skupiny, které jsou schopné vyvolat konflikt a válku na kterémkoli místě na světě a v jakýchkoli barvách dresu, pokud jim někdo zaplatí. V existenci chalífátu v Iráku nevidím nic jiného. To samé se může stát i jinde. Všimněte si, kolik bylo atentátů v severovýchodní Číně, kde žije ujgurská muslimská menšina a najednou se začnou vyhazovat tržiště do povětří. To je typický začátek všech lokálních válek,“ dodal. Zbořil se obává rozdrobenosti, která může prohloubit regionální krize. To vše pak souvisí také s dělením majetku. „Můžeme najednou zjistit, že 99 procent lidí může být těch chudých a zbytek těch bohatých, kteří si budou moct zaplatit svou ochranu,“ vyhodnotil politolog.

Spekulanti v politice rostou jako houby po dešti

Zdeněk Zbořil doporučuje, abychom si do budoucna všímali oligarchizace české i zahraniční politické scény. „Nejde jen o pana Babiše, který byl atakován a jehož firemní bohatství bylo spojováno s jeho angažováním v politice, ale objevila se zpráva, že i pan Sekyra chce ovlivňovat dění v KDU-ČSL, ke které má už delší dobu velmi blízko. Lidí, kteří by chtěli hrát pozici finančních oligarchů, kteří se stávají politickými oligarchy, je už celá řada,“ řekl Zbořil. Sám uvažuje nad tím, zda jde o přirozený vývoj a tyto majetné lidi už nebaví jen hrát golf. „Chtějí konzumovat opium moci. Považoval bych to za zajímavý jev české prázdninové politiky a doporučoval bych, abychom se více zamýšleli nad tím, jakou ti lidé, kteří se nově objevují nebo jsou zatím v zákulisí, mají za sebou politickou kariéru,“ vysvětlil politolog.

Zbořil kritizuje to, že na veřejnosti nejsou prezentováni skuteční podnikatelé, kteří dosahují objektivních úspěchů. Obává se prosazování méně důvěryhodných osob. „Začínají se objevovat spekulanti, kteří vyrůstají jako houby po dešti za každé atypické politické situace. Na Ukrajině vidíme dobrý příklad. Tam se oligarchů vyrojilo spousta kolem každého prezidenta a najednou slyšíme jména, o kterých jsme nikdy neslyšeli. Oligarchizace postkomunistické politiky je docela zajímavým fenoménem a hlavně je to fenomén, který může být projektován do mnohem delší budoucnosti než nějakých voleb do Senátu nebo Poslanecké sněmovny v jedné konkrétní zemi, protože státy začínají ztrácet podíl na rozhodování o věcech veřejných. Důležitá rozhodnutí padají v zákulisí, které se cpe na hlavní scénu,“ upozorňuje Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…