„Konec koaličního přátelství.“ Rakušanův útok na Fialu odhalil mnohé. Toto zaznělo

16.01.2024 16:00 | Zprávy

Ministr vnitra a šéf STAN přímo zaútočil na premiéra Petra Fialu. ODS je vzteky bez sebe kvůli videu, které Vít Rakušan zveřejnil. Lidé podle něho vůbec nerozumí tomu, co vláda dělá, zbytečně taktizuje a zklamala důvěru občanů. Fialovi to prý řekne. Aspoň to Rakušan říká ve videu. Politolog Lukáš Valeš varuje Fialu. Musí se „pochlapit“ a důrazně reagovat. Navíc za vypuštěným klipem vidí i něco jiného, než bylo řečeno.

„Konec koaličního přátelství.“ Rakušanův útok na Fialu odhalil mnohé. Toto zaznělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan a Petr Fiala

Klip předsedy STANu, který zve občany na debaty s ním, kde prý přijme jakoukoli kritiku a půjde o akce „bez cenzury“, de facto sjednotil celou politickou scénu proti samotnému Rakušanovi.

Video rozhodně nezůstalo bez povšimnutí a komentářů jak od politiků, tak profesionálních komentátorů přibývá. Ozvaly se i hlasy zevnitř ODS, podle kterých by něco takového bylo v pořádku, pokud by před tím STAN vypověděl koaliční smlouvu. Tak ostrý spor uvnitř vládní koalice tu od jejího nástupu ještě nebyl. 

Politolog Lukáš Valeš v tom vidí snahu o odvedení pozornosti. „Kdyby to nebylo tak tragické, je to docela úsměvná věc. Moje první reakce byla, že se členové vlády po „úspěchu“ videa předsedy vlády s nutellou a fotkami s igelitovými pytlíky na nohách předhání v tom, kdo natočí něco ještě stupidnějšího, blbějšího a kdo dál poškodí už tak špatnou marketingovou reputaci vlády. Z druhé strany, abychom z toho nedělali jen grotesku, mám obavu, že pan Rakušan dělá všechno možné a nemožné, aby odvedl pozornost od toho hlavního,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

„Tím jsou řady otazníků kolem vyšetřování a zásahu policie na filozofické fakultě v prosinci loňského roku a volání po odpovědnosti Víta Rakušana za tuto věc. Rakušan bude raději za komika, jen aby odvedl pozornost. Klasická ukázka, jak odvést pozornost od mnohem důležitější a závažnější věci, která ho politicky ohrožuje,“ míní docent Valeš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jen do sebe, fandím vám darmožrouti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepadr , 16.01.2024 16:10:50
1*

|  27 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…