„Ty správné hodnoty a hloupí Češi...“ Erik Best odhalil, proč Miloš Zeman zase vyhrál

30.01.2018 14:45 | Zprávy

Co můžeme nyní od prezidenta Miloše Zemana očekávat? Jakých zásadních chyb vedoucích k prohře se dopustil Jiří Drahoš? Přinášíme povolební hodnocení politického analytika a pozorovatele zákulisí české politiky Erika Besta.

„Ty správné hodnoty a hloupí Češi...“ Erik Best odhalil, proč Miloš Zeman zase vyhrál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

Politický analytik dva dny po vyhlášení výsledků prezidentských voleb analyzuje chyby neúspěšného kandidáta Jiřího Drahoše, zamýšlí se nad tím, proč nakonec nedokázal získat podporu většiny. Připouští ale, že měl sám pochybnosti ještě během voleb, zda prezident Zeman skutečně post obhájí. Důvodem je podle něho i fakt, že se pohybuje v Praze, která byla výrazně „drahošovská“.

„Pohled z Prahy na tyto věci je zkreslený. I když jsem očekával, že vyhraje Miloš Zeman, stejně jsem v pátek odpoledne a v sobotu ráno měl pochybnosti, jestli to tak skutečně bude. Převážně je to kvůli tomu, že se nacházím v Praze,“ uvádí s tím, že pomyslné názorové bubliny, ve kterých žijeme, mohou do značné míry ovlivnit úsudek o realitě.

Nicméně podle něho byly signály, že by nakonec lidé Zemana na Hradě udržet nemuseli. „Když pan Zeman byl volit, nevypadal podle televizních záběrů úplně nejlépe a měl jsem pocit, že to může mít vliv na některé voliče, kteří by mu normálně hlas dali. Celkový výsledek to ale v neprospěch Miloše Zemana ovlivnilo, byť nevíme kolika procenty,“ konstatuje Erik Best.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…