Andrej Babiš válcuje vše. Pehe nastínil plán, jak ho zastavit

09.04.2014 12:10

Politolog Jiří Pehe je přesvědčen o tom, že Andrej Babiš nyní hraje ve vládě o větší pozici a proto se stále více stává pro koalici nestravitelným sólo hráčem. Jeho cílem sice může být koalici zcela rozklížit, ale předčasných voleb tím asi jen tak nedosáhne. „Sociální demokracie a i jiné strany si prostě uvědomují, že předčasné volby nejsou v jejich zájmu, protože Babiš by z nich za současného poměru profitoval,“ vysvětlil Pehe pro ParlamentníListy.cz.

Andrej Babiš válcuje vše. Pehe nastínil plán, jak ho zastavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Politolog Jiří Pehe si v deníku Právo v komentáři pohrává s možnými odpověďmi, na čem je „systém Babiš" vlastně postaven.

„Systém Babiš je založen na populismu zvláštního druhu,“ vysvětluje v komentáři Práva Pehe a následně vypočítává, jak se tento zvláštní Babišův populismus vlastně navenek projevuje.

„Pokaždé, když sociální demokracie navrhne nějaký větší výdaj ze státní kasy, ministr financí a šéf hnutí ANO v jedné osobě nejprve jako správný a přísný hospodář oznámí, že jde jen o plýtvání státními penězi,“ píše Pehe s tím, že ale chování Babiše v tomto konečnou nemá. Babiš totiž následně obrátí, aby nějakou věc dojednal pak sám, neboť mu prý chybí jakýkoliv náznak kolegiality. Jako příklad pak Pehe nabízí jednání kolem Dolu Paskov, kde Babiš dojednal s představitelem firmy NWR některé podmínky k útlumu těžby a zapojení se státu, přičemž to ale byla jeho „sólo akce".

On poslouchat nebude nikdy

„Naplňují se tak předpovědi některých analytiků z dob vyjednávání o nové koalici, že miliardář a vlastník obrovského podnikatelského impéria, který je zvyklý vše řídit, jen těžko bude schopen někoho poslouchat,“ uvedl k tomu na stránkách Práva Pehe.

Pro ParlamentníListy.cz pak ale politiolog k fenoménu Babiš řekl více.

„V tomto okamžiku lze říci jen to, že jeho politické chování má destruktivní potenciál, pokud jde o další trvání koaliční vlády,“ upozornil Pehe ParlamentníListy.cz s tím, že se tady nejedná jen o OKD, ale v brzké době může koalici rozklížit ještě jiná věc.

„Pokud ale lze vůbec hovořit o budoucím čase. Já si myslím, že pan Babiš svým postupem koalici už docela slušně rozklížil a teď je jen otázkou, zda je to nějaké politické manévrování před volbami do Evropského parlamentu a zda se pak vrátí k nějakému normálnějšímu politickému chování, které koalici už rozkližovat nebude,“ upozornil v souvislosti s chováním Andreje Babiše Pehe.

Podle něj se Babiš chová jinak i pokud jde třeba o zdravotnické poplatky.

Všichni by měli táhnout za jeden provaz

„Pokud se ale vláda chce udržet dohromady, tak by se tyto věci jako je OKD, nebo zdravotnické poplatky, či zákon o státní službě a další věci měly řešit spolu s koaličními partnery tak, že si někde sednou, dohodnou a pak společně vystoupí. Tedy měly by se řešit kolektivně a takříkajíc za scénou. Tedy pokud má ještě pan Babiš zájem, aby vláda trvala dál. Jenže musíme si uvědomit, že pan Babiš je sólo hráč a evidentně zájem na nějakém kolektivním vystupování a kolektivních dohodách v rámci vlády nemá. Je to sólo hráč, který vládu jako celek a jejího premiéra podle mého soudu nerespektuje. Takže to je onen hlavní problém,“ pronesl Pehe.

Nutně ale prý chování ministra financí nemusí souviset s volbami do EP, i když nejspíše ano.

„Možná to vše je součást nějakého jeho dlouhodobějšího plánu, prostě si v koalici vytvořit silnou pozici populistickými gesty. No a až bude po volbách, tak pak půjde o to koalici rozbít v nějaké spolupráci s prezidentem Milošem Zemanem a pokusit se třeba stát se předsedou vlády. Je ale nyní velmi těžké posuzovat Babišovy politické plány, protože on se s nimi úplně nesvěřuje. Jisté ovšem je, že prezident Zeman mu jde na ruku proti sociální demokracii nebo proti Bohuslavu Sobotkovi,“ udeřil hřebíček na hlavičku politolog.

Pehe je dokonce přesvědčen o tom, že Andrej Babiš nyní hraje ve vládě o větší pozici.

Hraje rozhodně o víc!

„No samozřejmě, že tomu tak je! On přece nešel s hnutím ANO do politiky s cílem, aby byl pětiprocentní stranou, která bude mít pár poslanců. On tam šel s tím, že chce vyhrát volby. To se mu sice nepodařilo, možná, že před volbami předpokládal, že třeba jeho hnutí si bude ještě několik let v opozici budovat struktury a cíle, ale nakonec jej volební výsledky odsoudily ke spoluvládnutí - jenže v pozici až toho druhého. A to je podle mého soudu hlavní problém, neboť on není zvyklý být druhý a někoho poslouchat. Takže ten problém je, že není předsedou vlády, což vlastně byl jeho hlavní záměr, neboť chtěl řídit Českou republiku jako firmu. Proto teď vládu sabotuje. Ovšem to se dlouho neudrží, protože není možné, aby vláda byla neustále v situaci, kdy se ministr financí chová jako premiér. Na to už koneckonců ´dojela´ i Nečasova vláda,“ poznamenal dále Pehe.

Nakonec se zamyslel nad tím, zda tedy mohou nastat kvůli chování Andreje Babiše předčasné volby.

„Podle mne předčasné volby hned tak nebudou. Ten důvod je v tom, že pan Babiš si ne úplně dobře uvědomuje, že on se stal po volbách možná ne úplně přijatelným, ale přece jen vynuceným koaličním partnerem sociální demokracie, ale ty možnosti, jak ustavit většinovou vládu, přece nezáleží jenom na něm!"

„Sestavit většinovou vládu s hnutím ANO bylo jen jednou z možností. Ovšem většinu mají dohromady také sociální demokraté, lidovci, ODS a TOP 09, a to v případě, kdy by byla menšinová vláda sociální demokracie podporovaná těmito stranami, které by si prostě uvědomovaly, že předčasné volby nejsou v jejich zájmu, protože pan Babiš by z nich za současného poměru získal. Takže si myslím, že ostatní strany v tomto okamžiku předčasné volby nedovolí, protože prostě vědí, že momentálně se Babiš a jeho hnutí ANO svezli na jakési vlně a že by z předčasných voleb profitovali. Navíc by předčasné volby posunuly do středu politického dění prezidenta Zemana, jenž by začal nějakým způsobem politicky šachovat a možná by opět přišel s nějakou vládou odborníků nebo něčeho podobného. Babiš tak sice může dosáhnout toho, že se vládní koalice rozpadne, ale nemusí to nutně znamenat, že budou předčasné volby,“ dodal Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…