Babiš je trochu jako Klaus, řekl nám sociolog. Přečtěte si více o srovnání obou politických komet

23.02.2014 5:32

POLITOLOGOVÉ Nastupující hvězda současné politické scény, nejpopulárnější politik, který je považován za faktického premiéra, Andrej Babiš, začíná být srovnáván s jednou z nejvýraznějších a nejvlivnějších osobností posledních dvaceti let – Václavem Klausem.

Babiš je trochu jako Klaus, řekl nám sociolog. Přečtěte si více o srovnání obou politických komet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Možná proto, že tehdejší pracovník Prognostického ústavu, považovaný za sice vzdělaného, ale přece jen outsidera, stejně překvapivě a razantně na počátku 90. let převálcoval výrazné osobnosti disentu, když vytvořil politickou stranu – ODS. Něco podobně překvapivého se povedlo i šéfovi ANO v posledních sněmovních volbách.

„Nynější pozice Andreje Babiše jako politika, na něhož je upírána největší pozornost, připomíná obdobné postavení Václava Klause po většinu 90. let. I když paralela s Václavem Klausem je sice neobvyklá, svým způsobem obstojí. V tom smyslu, že Václav Klaus velmi polarizoval veřejné mínění, když byl v exekutivních funkcích a když byl předsedou ODS,“ řekl ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Hartl.

Možná nastupuje nová epocha v českém stranickém systému

Ale většina politologů mnoho podobných rysů u obou politiků nevidí. „Pokud tam je nějaká podobnost, tak možná v tom, že Babišův úspěch je signálem toho, že možná nastupuje nějaká nová epocha v českém stranickém systému, já jsem to pracovně nazval druhou republikou, spíš po italském než československém vzoru,“ zamýšlí se nad možnou paralelou politolog Petr Sokol. „V tom by si mohli být Andrej Babiš a Václav Klaus podobní: oba byli u zrodu nějaké éry a stali se jejími symboly,“ řekl ParlamentnímListům.cz. U Klause už prý víme, že on všechny zásadní souboje, například jestli u nás mají být politické strany, zda má být tržní hospodářství, vyhrál. Zatímco u Babiše nevíme, jestli se mu podaří prosadit takový způsob demokracie, který on propaguje, jestli se mu podaří republiku zásadně změnit ke svému obrazu. „Kdyby se mu to podařilo, byly by si v tom obě osobnosti podobné, ale pokud jde o to, co prosazuje a jak politiku dělá, to je naprosto odlišné od Václava Klause,“ je přesvědčen politolog.

Politolog Zdeněk Zbořil říká, že když se u dvou výrazných nebo zdánlivě výrazných politických osobností chce najít nějaká paralela, tak se určitě najde. On ji našel u sportu. „Pan Babiš je horolezec a dobrý lyžař, Klaus o sobě tvrdí, že je také dobrý lyžař. Předseda ANO má neokázalý vztah ke sportu, nemluví o tom, zatímco Klaus své sportování zdůrazňoval, bez ohledu na to, na jaké úrovni tenis hrál a na lyžích jezdil,“ uvedl. Ale pak už objevuje jen zásadní rozdíly. „Babiš vyrostl na privatizaci a restitucích, je podnikatel, řídil podnik. Klaus prováděl kupónovu privatizaci, byl na okázalejším místě, ale praktickou politiku dělal Babiš,“ konstatoval. Zatímco Václav Klaus podle něj používá kvazivědecký slovník z oboru sociologie, politologie a politické ekonomie, šéf hnutí ANO je v tomto směru téměř nevzdělaný, ale umí dělat praktickou politiku nebo ekonomiku či řešit nějaké sociální vztahy. „Jsou to osobnosti velmi rozdílné. Kvůli minulosti i celému způsobu života,“ dospěl k jednoznačnému závěru Zbořil.

Bez reforem by šéf ANO nebyl druhým nejbohatším člověkem v Česku

Sám Babiš se proti Václavu Klausovi razantně vymezil, označil ho za „největší polistopadové zlo“. Měl by prý poprosit český národ o odpuštění za to zlo, co tady vykonal za 24 let své politiky. „Určitě na tom jsme lépe než před listopadem 1989, ale ne všichni a určitě ne díky němu, ale díky tradičním schopnostem našeho národa,“ prohlásil pro ParlametnníListy.cz šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Jenže neřekl, který „náš“ národ myslí a hlavně zapomněl dodat, že právě on by bez Klausových ekonomických reforem nebyl druhým nejbohatším člověkem v České republice.

„Václav Klaus vytvořil nedokonalou a nedokončenou transformací prostor pro Andreje Babiše a podobné. Babiš ho nejlépe využil a dnes Klausovi neprojevuje moc vděku (už ho nepotřebuje). Klausovo dítko, ODS, se teď zdá být na nejlepší cestě k tomu, aby si je Andrej Babiš dřív nebo později sakum prásk koupil. Nemohu se zbavit dojmu, že představa, jako by se všechno a všichni dali koupit, k panu Babišovi neodmyslitelně patří (stejně jako k našemu prezidentovi představa, že všechny je možné ohloupit). Snad se dřív nebo později najde někdo, kdo je přesvědčí o opaku,“ nešetří ani jednoho z politiků politolog Bohumil Doležal ve svém komentáři na serveru Neviditelný pes.

Na to, že oba politici pocházejí z rozdílných světů, poukazují všichni odborníci. „Babiš je výrobce produktů, Klaus v životě nevyrobil ani špendlík, je to původně úředník, ekonom, vysokoškolský profesor. Podoba je jen náhodná vnější v tom, že si oba vytvořili vlastní politickou stranu, s kterou uspěli ve volbách. Ale takových silných osobností, které si vytvoří politickou stranu a prorazí s ní, je víc,“ uvedl politolog Rudolf Kučera, že jde jen o vnějškové podobnosti, žádné vnitřní nevidí. „Klaus je lepší rétor, uměl věci ideologicky formulovat, vytvářel si pravicovou rétoriku, ideologii, to byl také jeden z důvodů jeho úspěchu. Babiš žádnou ideologii nevytváří, žádnou vizi nemá, chce jen něco napravit a změnit,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz, v čem podle něj spočívá zásadní rozdíl mezi oběma osobnostmi.

Lidé už ideologii od politiků nechtějí

Ale tento Babišův „nedostatek“ – absence programu a vize - prý neznamená, že u voličů neuspěje. „Někdo v tom může vidět nebezpečí, ale měli bychom reálně vidět českou společnost. Lidé žádné ideologie nechtějí, protože všechny strany ukázaly, že nejsou schopny své ideologické programy udržet v konzistentní podobě, z ideologie pak nezbyde nic než prázdná skořápka,“ je přesvědčen Rudolf Kučera. Poukázal na ODS, která se prezentuje jako pravicová strana, ale její vláda zvedala daně. Od nové vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL lidé spíš čekají splnění konkrétních slibů, zvýšení důchodů, zastavení úniků veřejných peněz nebo nastavení nějakých zákonných parametrů. „Málokoho zajímá, jestli to odpovídá nějaké ideologii,“ poznamenal politolog Kučera.

Diametrálně odlišná je u obou osobností vystupování a rétorika. Klausovo vystupování bylo na rozdíl od Babišova vždy uhlazené, kultivované, nikdy příliš nedával najevo emoce, neuchyloval se k vulgarismům. „Klaus byl výborný řečník a autor mnoha odborných či politických statí. Babiš je podnikatel, člověk z jiného těsta,“ upozornil politolog Petr Sokol. „Lidé Babiše zvolili, protože byl schopen strhnout jednoduchými marketingovými slogany, ale až přijde konkrétnější řešení v resortu financí, už mu to bude dělat problém. Nastane opotřebování, lidem jeho výrazy po čase nebudou připadat vtipné,“ míní politolog. Babiš pořád hraje na to, že není politik, proto mu mají lidé odpustit, že není dobrý řečník, ovšem s přibývající dobou, jak se trochu okouká, to lidem začne vadit. „Nejen forma a obsah jeho vystupování, ale třeba i to, že nemluví správně česky.“

Politolog Zdeněk Zbořil by Václava Klause s Andrejem Babišem moc nesrovnával. „Je to trochu násilné,“ podotkl. „Klaus v 90. letech přišel s takovou téměř leninskou vizí, že musí vzniknout politická strana, která dobyde politickou moc, aby mohla udělat reformy. Babiš se pro to rozhodl taky, ale velmi váhavě, spíš byl svým okolím dotlačen, aby šel do předčasných sněmovních voleb, i když počítal s řádným termínem voleb, proto se musel rychle rozhodnout, že založí politickou stranu, která bude usilovat o moc. On dodnes stále tvrdí, že nemá politickou stranu, že ANO je politickým hnutím, a tím dává najevo, že se chce distancovat od těch špinavých stranických praktik, kterými byly zatíženy z minulosti všechny politické strany, které byly u moci,“ dodal Zbořil. Ale podle kritiků je tomu těžké uvěřit, když Babiš prosadil v minulosti své zájmy ve prospěch svého byznysu například v biopalivech díky cílenému lobbingu mezi politiky a díky svým nadstandardním vztahům s bývalými prominenty, jako byl bývalý premiér Stanislav Gross.

Klaus měl zakódovanou technologii politické moci v genech

Rozdílů je mezi oběma výraznými osobnostmi mnohem víc. „Klaus byl rozený technolog politické moci, zatímco Babiš se tomu bránil, byl jen zhnusen tím, jak to tady vypadá. Jeho stanovisko bylo emocionální, postupně se do politické racionality a do praktické filozofie politiky dostává. Ale byl vhozen do vody, připravoval se na volby místo roku jen tři měsíce, spadl do vládnutí, aniž by měl nějakou zkušenost, buď jako koaliční nebo opoziční strana, proto je předčasné ho hodnotit,“ říká Zbořil. Pozoruje ale prý na Babišovi tempo, s kterým se učí politiku dělat. Na rozdíl od něj přišel Václav Klaus do politiky jako hotový člověk, měl ve své osobnosti zakódovanou vůli k moci, zatímco Babiš podle Zbořila ví, že moc mu má sloužit, aby se stát, podle Babišových slov, dal do pořádku.

Vyhrát volby může v Česku kdokoli

Může být šéf hnutí ANO v politice také úspěšný jako Václav Klaus? „Samozřejmě, situace v české politice je taková, že tady může vyhrát kdokoli, stejně jako prohrát. Vzpomeňme si na Petra Nečase, na jeho nadějný nástup, který skončil největším fiaskem, jaký se nějakému premiérovi stal. Babiš stojí na začátku politické kariéry, což je věc nebývalá, protože jsme vždycky měli v politice lidi, kteří prošli nějakou zkušeností, je tedy těžké ho teď odhadovat,“ nevylučuje Zdeněk Zbořil, že začínající politik může dojít daleko. Zatím není možné předvídat, zda uspěje. „Bude vstupovat do nových vztahů i v mezinárodní politice, tam bychom měli sledovat, jak se bude chovat, jaká tendence se v jeho politice projeví,“ míní politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…