Babišova vláda odteď vládne. Premiér by se ale měl začít modlit. Protože...

13.12.2017 14:10

Prezident Miloš Zeman dnes odpoledne jmenoval jednobarevnou vládu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Kabinet po jmenování poprvé zasedne k jednání večer. Babiš uvede prvních sedm ministrů do úřadu, zbylé ministry „odbaví“ až po svém příjezdu z Bruselu. „Pokud mám vládě prognostikovat délku jejího trvání, tak na to je velmi ošemetné odpovídat. Ona ta dohoda Andrej Babiš – Miloš Zeman je totiž dohoda, která vlastně stojí na pozici Miloše Zemana v roli prezidenta České republiky. Takže jsou tady jenom dvě varianty. Ta první se bude odvíjet podle toho, zda Miloš Zeman uspěje v prezidentských volbách a bude prezidentem i nadále,“ spustil k tomu, zda bude mít Babiš šanci vládnou po celé čtyři roky, bývalý významný politik ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý. Svůj náhled na věc ale přednesli pro ParlamentníListy.cz i další politologové.

Babišova vláda odteď vládne. Premiér by se ale měl začít modlit. Protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nová Babišova vláda jmenovaná prezidentem Zemanem

Kabinet Andreje Babiše bude muset do měsíce požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, ANO se však zatím nepodařilo získat na svou stranu většinu poslanců. Příští týden chce premiér začít vyjednávat se sněmovními stranami o podpoře nebo toleranci své vlády, druhé kolo jednání plánuje v novém roce. Většina stran ale předem vyslovení důvěry Babišovu kabinetu odmítla, pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I kdyby ale komunisté vládu podpořili, bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci ještě jedné další strany, aby jeho vláda důvěru získala.

Jak se ale dívají na kabinet Andreje Babiše politologové? Bude mít podle nich Babiš šanci vládnou po celé čtyři roky? Kdo případně bude „úhlavním nepřítelem“ této vlády, kdo Babišův tým může „rozklížit“? A jak do celého vládnutí zasáhne kauza Čapího hnízda, v níž je Babiš obviněn?

Na to se ParlamentníListy.cz tázaly politologů a také některých bývalých zkušených politiků.

„Vzhledem k tomu, že to je vláda jmenovaná dvěma lidmi – ona je to vlastně ve skutečnosti vláda nejen Andreje Babiše, ale i Miloše Zemana – no tak jediné, co tam může nastat, je nesoulad mezi autory této vlády a jejími členy. Ale to si myslím, že bude velice snadno vyřešeno výměnou příslušného ministra. Takže pokud se mne ptáte na to, kdo může tento kabinet ‚rozklížit‘, tak toto slovo tady v tomto momentu nepřichází v úvahu. A pokud mám vládě prognostikovat délku jejího trvání, tak na to je velmi ošemetné odpovídat. Ona ta dohoda Andrej Babiš – Miloš Zeman je totiž dohoda, která vlastně stojí na pozici Miloše Zemana v roli prezidenta České republiky. Takže jsou tady jenom dvě varianty,“ spustil k otázkám bývalý významný politik ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý.

Pokud nebude Zeman znovu zvolen prezidentem, Babišova vláda padá, soudí Tlustý

Podle něj se tedy jedna varianta okolo vlády bude odvíjet podle toho, zda Miloš Zeman uspěje v prezidentských volbách a bude prezidentem i nadále.

„A potom si myslím, že tato vláda bude vládou dlouhou dobu, protože prezident Miloš Zeman říká, že nevadí, když nezíská kabinet Babiše důvěru, a že vlastně Andreje Babiše a jeho vládu – buď tuto, anebo nějakou mírně upravenou – nechá vládnout po celé funkční období. Ovšem když Miloš Zeman neobhájí post prezidenta, no pak samozřejmě padá celá tato konstrukce, protože když jsem na začátku řekl, že je to vláda autorů Babiš – Zeman, tak ve chvíli, kdy by Miloš Zeman nebyl prezidentem republiky, tak celá tato konstrukce padá a při nezvolení Miloše Zemana prezidentem končí i tato vláda,“ poznamenal dále Tlustý.

Dále se pustil do myšlenky, kdo by Babišově kabinetu mohl „vystavit stopku“.

„Opozice nemá žádnou možnost na této konstrukci něco změnit. Jedinou možnost brzdy vidím v Ústavním soudu. Podle mne je totiž existence vlády bez důvěry v rozporu s Ústavou ČR a jediná instituce, která by mohla proti takovému postupu zasáhnout, je Ústavní soud,“ řekl.

Podle něj se ale musíme zabývat i myšlenkou, že kabinet důvěru ve Sněmovně přece jen získá. „V tom případě ale vlastně padá to všechno, co jsem řekl. To už totiž bude vláda standardní, kterou vlastně už nemůže zastavit nic, než hlasování o nedůvěře,“ dodal Vlastimil Tlustý.

Politoložka Vladimíra Dvořáková se k dotazu, „na jak dlouho to má Babiš“, nejprve nechtěla vůbec vyjádřit. „Neznám odpovědi na vaše otázky. Vše bude záležet na dohodách, kdo si s kým co domluvil, a že se asi někde něco domluvilo, bych předpokládala,“ uvedla nejprve.

Podle ní hlasování o důvěře vládě může být postaveno na premise, že někdo přejde z jedné do jiné strany, nebo naopak, tedy že někdo může opustit ANO. „Může v tuto chvíli nastat cokoliv, navíc do toho všeho ještě spadá volba prezidenta republiky. Tady ale bude záležet na tom, kdo bude za prezidenta zvolen, a jaký bude vztah prezidenta a premiéra. A kdo může vládu položit na záda? To jsou zase konspirační teorie! Když se podíváte na historii našeho Parlamentu, tak víte, že byli různí přeběhlíci, že byly různé způsoby, jak kabinet fungoval. Teď je těžké predikovat, co z toho se může nebo nemůže objevit,“ dodala.

Pokud Babiš přesvědčí Okamuru a komunisty, aby odešli ze sálu...

„Délka trvání tohoto kabinetu? To se fakt nedá odhadnout! Cokoliv bych řekl na konto konkrétního času, tak je naprosté hádání z křišťálové koule... Těch scénářů je možných několik: Buď strany zůstanou na svých pozicích a Babiš zkrátka důvěru pro svou vládu ve Sněmovně nedostane, ale pak zase nevíme, co bude dál. Bude jmenován znovu premiérem, opět sestaví nějakou svou vládu? Ale tam už je otázka, zda v tom druhém pokusu případně nějaké politické strany mezitím nepřehodnotí svůj názor a buď do té vlády vstoupí, anebo jí dají alespoň důvěru,“ zamyslel se politolog Jan Bureš.

Pokud se ale podle něj nyní, tedy při tom prvním pokusu, podaří Babišovi přesvědčit zejména komunisty a SPD v tom smyslu, že by například při hlasování o důvěře mohli odejít ze sálu, tak pak by teoreticky mohli Babišovi stačit k získání důvěry i jeho poslanci. „To by ale s největší pravděpodobností nevyšlo, potřebovali by totiž k tomu i Piráty. Takže si myslím, že na ten první pokus důvěru vláda Andreje Babiše nejspíš nedostane, vše podstatné se tak odehraje až těsně po prezidentských volbách po prvním kole,“ pronesl dále Bureš.

„Jestliže má Babiš 9. ledna předstoupit před Sněmovnu s návrhem na důvěru, tak je otázkou, jestli stihnou poslanci o té důvěře hlasovat ještě před prezidentskými volbami. Je ovšem možné, že posunou hlasování až na ten další týden tak, aby se vše odehrálo mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby. Ve hře totiž je, že poslanci, kteří stojí za Zemanem a budou mu chtít v prezidentské volbě pomoci, tak ti samozřejmě nebudou chtít, aby před volbami prezidenta vláda důvěru nedostala. Rozhodnutí o kabinetu se tak bude nejspíše odehrávat někde v půlce ledna, ale rozhodně bych si netroufal dát ruku do ohně za to, jak to dopadne. Je to hádání z křišťálové koule...“

Největším nebezpečím celé vlády bude podle jeho soudu vyvolání hlasování o nedůvěře kabinetu.

„V takovém případě by se ale museli proti Babišovi postavit jeho vlastní poslanci, anebo ministři. Tato situace totiž bude jiná. Když šil do Babiše Kalousek se Sobotkou anebo s ČSSD, tak to bylo v situaci, kdy premiér byl za ČSSD a Babiš byl ministrem, takže jej premiér mohl odvolat. Teď je však Babiš premiérem, nikdo ho odvolat nemůže a pokud za ním stojí prezident a pokud se za něj postaví i ministři, tak nikdo nemá šanci Babiše setřást ze sedla. To by muselo dojít k rozkolu uvnitř hnutí ANO a to moc nepředpokládám vzhledem k tomu, jak je ANO postavené a jak funguje,“ dodal Bureš.

I podle politologa Petra Sokola vše směřuje k tomu, že tento kabinet důvěru nezíská a začne to tak pomalu směřovat ke druhému pokusu, kde se ale bude jednat o vládě již vážněji.

Babiš vydán nebude, odhaduje politolog

„A tam je šance na získání důvěry mnohem vyšší, nežli teď. Všechno, tedy i délku vlády kabinetu, ale zajisté ovlivní výsledek voleb prezidenta, na konci ledna už totiž budeme vědět, kdo bude příštím prezidentem a podle toho pak rychleji nebo pomaleji přijde i druhé jmenování Andreje Babiše premiérem. Pokud by ale přece jen Miloš Zeman prohrál, i tak bude mít do března čas na druhý pokus jmenovat znovu premiéra a ten bude mít nějakou dobu na to, aby sestavil vládu. Takže jsme realisticky někde na přelomu února a března, kdy může být jmenována případná druhá vláda,“ uvedl Sokol.

Podle něj vládnutí kabinetu nutně nemusí poznamenat obvinění Andreje Babiše v kauze Čapího hnízda. „Já si totiž myslím, že Andrej Babiš vydán ke stíhání nebude, protože v rámci vyjednávání ve Sněmovně hodně investoval do parlamentní spolupráce s SPD a s KSČM,“ naznačil Sokol s tím, že právě tento moment může premiérovi pomoci v přesvědčování stran, aby při druhém pokusu o sestavení vlády s ním do vlády šli, nebo alespoň jeho vládu tolerovali.

„A kdo bude v budoucnu pro kabinet tím největším nepřítelem? Je otázkou, zda by do koalice při sestavování druhého kabinetu šli socialisté, kteří se obávají předčasných voleb. A pokud by tato varianta nastala, pak tím nepřítelem číslo jedna budou pro Babiše jistě zbylé strany, které zůstanou v opozici,“ dodal Sokol pro ParlamentníListy.cz.

I politolog Lukáš Jelínek je přesvědčen o tom, že se tato první verze vlády určitě celé čtyři roky na palubě neudrží. „Dokonce většina stran zastoupených ve Sněmovně počítá s tím, že přijde druhý pokus jmenování Andreje Babiše premiérem, takže od některých z nich už teď zaznívá, že by až poté byly ochotny Babišovu vládu podpořit či tolerovat,“ uvedl Jelínek a zdůraznil, že sám Babiš si je vědom toho, že tento kabinet není tak hvězdný, jak by si představoval, takže asi má v rukávu nějaká zajímavější jména pro případnou vládu druhou, která by důvěru ve Sněmovně už získala.

„Ovšem není zcela vyloučené, že důvěru kabinet získá hned na první pokus, protože nejnalomenější jsou komunisté, když jim Babiš dá na stůl programové ústupky, tak si možná řeknou, proč ne... A otázkou je, zda si nakonec přece jen nenakloní i SPD. Okamura ale nechce prodat svou kůži jen tak lacino, chce úřadovat se svými voliči rovně a nemá pocit, že kdyby podporoval Babišovu vládu, tak že by něco zajímavého získal. Možná ale, že mu je Babiš schopen nabídnout něco tak silného, o čem se dosud neví a nakonec Okamura totálně změní názor,“ zamyslel se.

Nadnesl dále hypotézu, že Babišova vláda bude muset leckdy odolávat tvrdým výtkám opozice. „Takový Miroslav Kalousek se nedokáže rozhodně schovat, ostrou Babišovskou interpelaci si osobně zcela jistě ponechá, ale jsou tady i jiná jména, která už nyní zaručují vymezování se proti Babišovi. Třeba poslankyně Markéta Adamová Pekarová už nyní hledá věcná témata, na kterých by prezentovala TOP 09 svá stanoviska vůči hnutí ANO, ale asi nejsilnějším kritikem zůstane i nadále Kalousek,“ dodal Jelínek.

Někdejší premiér Jiří Paroubek si myslí, že kabinet na první dobrou důvěru nezíská a tak ani nepredikuje její dlouhé trvání. „Pokud se Andrej Babiš nedohodl na podpoře jak s Tomio Okamurou, tak ani s komunisty, tak nepředpokládám, že jeho vláda důvěru získá. Pak nastane druhé kolo jednání o sestavení koaliční vlády, kde má Babiš dvě možnosti jednání: buď vládu s ODS, anebo vládu na bázi bývalé koalice s ČSSD a s lidovci,“ řekl.

Osobně této první menšinové vládě palce nedrží. „Menšinová vláda toho mnoho neprosadí a tato země, pokud má jít rychlým tempem dopředu, a já bych si to přál, tak musí mít podporu většiny v Poslanecké sněmovně,“ vysvětlil. Myslí si ale, že se proti Babišovi může nadále vymezovat především Miroslav Kalousek. „Ovšem jistě to nebude pouze on. Babiš ale bude mít výhodu v jednom. Bude mít sice proti sobě komparz sedmi politických stran, ale pro ně zase bude velmi těžké, aby se v nějakém zátahu na Babiše dohodly jednotně, i když i to je možné,“ vysvětlil nakonec pro ParlamentníListy.cz Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…