Blije na veřejnosti? Zdeněk Zbořil usadil Jana Hřebejka i Václava Moravce

01.10.2018 6:50

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Samozřejmě že ‚Mnichov‘ je dnes neopakovatelný, ale zpupnost a arogance mocných, ať už mluví jakýmikoli jazyky, je stejná,“ říká ke vzpomínce na podepsání mnichovské dohody politolog Zdeněk Zbořil. V dnešním Rozjezdu se věnuje také kritice, která se snesla na prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s přijetím Steva Bannona. „Kritiky Miloše Zemana by snad pohoršovalo, i kdyby přišel na Pražský hrad Mickey Mouse.“ Reagoval i na slova režiséra Hřebejka, který se svěřil pro Info.cz, že mu z některých politiků, a dokonce i z mluvčího prezidenta, není fyzicky dobře, a pro tento pocit zvolil expresivnější výraz. „Musím se přiznat, že někdy se mi zdá, že mluví pravdu, když popisuje svoje žaludeční obtíže. Doufám alespoň, že si svým ‚blitím‘ neulevuje na veřejnosti,“ věří politolog.

Blije na veřejnosti? Zdeněk Zbořil usadil Jana Hřebejka i Václava Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Každé poučení z dějin má svou hodnotu. Ale to ještě neznamená, že dějiny se opakují, dokonce ani tak, jak říká klasik, jednou jako tragédie, podruhé jako fraška,“ uvedl k 80. výročí podepsání mnichovské dohody politolog Zdeněk Zbořil. „Tzv. Mnichov, nebo mnichovská zrada se už začínají ztrácet v zapomenutí a druhé nebo třetí generaci toto velké trauma československé politiky nic neříká. Nemá cenu bědovat nad nevzdělaností zejména mladších ročníků, ale ty žijí jinými problémy a mají jiné zájmy. Nemá cenu jim něco vysvětlovat, k reflexi událostí československých dějin mají hrozně daleko a možná že po letech masivní indoktrinace se domnívají, že budou prožívat něco jiného. Třeba svůj americký sen. A dokud se z podobného ‚snění o Evropě‘ neprobudí, nikdo jim tento sen nevezme. Samozřejmě že ‚Mnichov‘ je dnes neopakovatelný, ale zpupnost a arogance mocných, ať už mluví jakýmikoli jazyky, je stejná,“ dodal.

Anketa

Cítíte se na ulicích svého města (své obce) bezpečně?

23%
77%
hlasovalo: 4474 lidí

V Německu roste popularita AfD. V Otázkách Václava Moravce se v neděli věnovali hosté i této politické straně, upozornili na to, že AfD napadá Benešovy dekrety, a kritizovali, že Alternativu podporuje bývalý český prezident Václav Klaus. I předseda KSČM Vojtěch Filip se domnívá, že nás tím Klaus poškozuje. „Trochu jsme zapomněli, že mnohé německé strany mají ve svých programech někdy mírně, někde agresivněji obsažené téma německého nacionalismu a hledání jeho historických kořenů. Také tzv. sociální otázkou se zabývají, a nikoli kvůli Karlu Marxovi, sociálnědemokratické tradici a dědictví Bismarckovy odrůdy socialistické ideologie. A třeba i touze po zachování vůdčí role v Evropě a možná i jinde,“ komentuje politolog. „Václav Klaus nepodporuje AfD kvůli německému nacionalismu, ale protože si považuje její kritiky EU. Možná že i jeho překvapilo vyjádření prezidenta Zemana po návratu z oficiální návštěvy SRN, protože jeho dosavadní politická činnost, dokonce i v dobách, kdy ještě nebyl politikem, vždy vycházela z obrany historicky československých a dnes českých národních zájmů. Zda je možné ho obvinit z poškozování českých státních a národních zájmů, bych si nedovolil tvrdit. Myslím, že toto téma je vlastní některým jiným politickým stranám a jednotlivcům,“ dodal.

Jenže co když získá AfD moc ještě větší a dostane se do vlády? Může být AfD nebezpečnou politickou stranou, a to nejen pro Německo, ale i pro Česko? „Takto věštit bych se neodvážil, ačkoli vím, že dnes si různí politici podobné otázky kladou. Nejsem si také jistý, zda verbální podpora AfD je srovnatelná s vyjížďkami různých českých politiků na srazy sudetoněmeckých zemských družin. A kdyby AfD v SRN vládla, to by byla zcela jiná situace než dnes a stejně by se o povaze našeho sousedství v EU rozhodovalo někde jinde než v Praze. A tento zorný úhel bych doporučoval čtenářům různých aktuálních výroků český politiků,“ reagoval Zbořil.

Chtějí mentorovat, ne informovat

Poškozuje nás prý i to, že prezident Miloš Zeman přijal minulý týden bývalého poradce amerického prezidenta Steva Bannona v doprovodu poslance AfD Petra Bystroně. Za toto setkání sklidil prezident kritiku nejen v Otázkách Václava Moravce. „Kritiky Miloše Zemana by snad pohoršovalo, i kdyby přišel na Pražský hrad Mickey Mouse. Miloš Zeman se i v době, kdy ještě neprezidentoval, setkával na Vysočině s různými emisary z Východu i ze Západu včetně tehdejšího amerického velvyslance v ČR. Prezident snad má u nás ještě právo rozhodovat o tom, koho ve svém úřadu přijme a koho nikoli. Problémem ale je, že někteří naši TV redaktoři českého prezidenta chtějí mentorovat, ačkoli by nás o jeho setkáních s kýmkoli měli jen věcně informovat,“ uvedl politolog. 

Český režisér Jan Hřebejk hovořil s moderátorem Pavlem Štruncem na webu Info.cz. Podle jeho slov je třeba oponovat demagogicko-pohromistickým náladám. Své řekl k Babišovu vyjádření ohledně (ne)přijetí syrských sirotků. „Je to hnus, eklhaft, stydím se za to,“ uvedl k reakci Andreje Babiše. „Pohrdám těmi názory. Když slyším Babiše mluvit, nebo si přečtu tweet Jiřího Ovčáčka, já z toho bleju. Stydím se za to, že jsou příslušníky stejného národa jako já,“ poznamenal Hřebejk. Zdůraznil, že žijeme v bezpečné zemi, příčí se mu pseudonacionalismus stejně jako „tahleta populistická demagogie Babiše, Ovčáčka, Zemana nebo Václava Klause mladšího. To je pro mě jedna hnusná parta.“ Hřebejk sám se snaží dostat do zastupitelstva na Praze 5, v nadcházejících komunálních volbách kandiduje za Starosty a nezávislé. „Pan režisér Hřebejk má mnohem expresivnější slovník než všichni čeští a českoslovenští filmoví režiséři dohromady. Také jeho slovní zásoba je pozoruhodná, ale musím se přiznat, že někdy se mi zdá, že mluví pravdu, když popisuje svoje žaludeční obtíže. Doufám alespoň, že si svým ‚blitím‘ neulevuje na veřejnosti. Přesto si ale myslím, že bychom ho neměli Praze 5 přát. Co kdyby se náhodou stal starostou!“ uvedl Zbořil.

Za pár dní tu máme komunální volby a doplňovací volby do Senátu. S ohledem na to, že se neustále hovoří o ohrožení demokracie zvlášť v souvislosti s hnutím ANO, nabízí se i otázka, zda dokážou politické strany, které se stavějí proti premiérovi, vzbudit takovou pozornost, aby mobilizovaly voliče k protestní volbě proti němu. „V Praze je sice možné všechno, i když je zde mnoho voličů, kteří volí ze zahraničí. Ale vše závisí na volební účasti a možná že pokus volit proti Babišovi, který se už několikrát nepovedl, by se mohl na úkor těch spravedlivých zase opakovat. A se stejným výsledkem,“ podotýká politolog.

Teď zveřejňovat průzkumy? Tak trochu nefér

Sněmovní volby by v září podle modelu Kantar TNS vyhrálo ANO s 29,5 procenta, dosáhlo by stejného výsledku jako loni na podzim. Druzí by skončili Piráti s 15,5 procenta hlasů, jako jediná ze stran oproti minulým volbám posilují výrazněji. Třetí místo zaujímá ODS se 13 procenty. Na čtvrté pozici se umístila SPD s devíti procenty a na páté ČSSD se sedmi procenty, šestí by byli komunisté. Do Poslanecké sněmovny by se ještě dostaly STAN (5,5 procenta) a KDU-ČSL (pět procent). TOP 09 v uplynulém měsíci ztrácela a nepřekročila by pětiprocentní hranici. Model v neděli zveřejnila Česká televize. „Myslím, že publikovat preference politických stran pro volby do Poslanecké sněmovny krátce před dílčími volbami do Senátu a volbami komunálními je spíše hra na podporu některých politických stran a věc tak trochu nefér,“ reagoval Zbořil. „Zřejmě se někdo rozhodl ovlivnit volební účast, která bude tentokrát (kromě účasti 29 politických stran) druhým, resp. nejdůležitějším faktorem. Více nebo méně než 38 % v posledních volbách do zastupitelstev, tradičně malá účast ve druhém kole voleb do Senátu mohou přinést různá překvapení, ale asi nic se nezmění na tom, že o koalicích a obsazování funkcí se bude jednat opět v nějakém veřejnosti nepřístupném pološeru po volbách,“ dodal.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se nesetkává jen s pochvalnými komentáři na svou adresu, a to i z vlastních stranických řad. Jenže změnila by se nějak pozice TOP 09, pokud by se do čela vrátil Miroslav Kalousek? „Miroslav Kalousek, ať už se choval jakkoli, byl nejen zakladatelskou osobností TOP 09, ale také politikem s výraznými rysy. I kdybychom jej chtěli popisovat co nejvíce kriticky. Rychle mluvící Jiří Pospíšil dělá dojem, že řeční o všem a také o ničem. Hlavně tento stav ve vedení na veřejnosti vypadá, jako by strana neměla silné reprezentanty, i když víme, že má silný komparz v zákulisí. Možná to ale tentokrát k úspěchu stačit nebude. A to bez ohledu na výše zmíněná čtyři procenta, kterým rozumíme také jako nějaké statistické schválnosti,“ říká Zbořil.

Novinářka Petra Procházková pracovala pro Lidové noviny sedmadvacet let. Před pár dny se je ale rozhodla opustit, protože se jí nelíbilo, jak v deníku uplatňuje svůj vliv současný premiér Andrej Babiš. Po Procházkové deník opouštějí i další novináři. „Nic jiného o této věci nevím, než že si paní Procházková přála z LN odejít, že důvody svého odchodu, které uvedla, popřel nejen šéfredaktor István Léko, a že pokud se nemýlím, se o tom nepřímo zmínil i Andrej Babiš. Do kuchyně této redakce nevidím, ale zdá se mi, že paní Procházková posledních několik let ve svých reportážích z Ruské federace trochu vařila z vody a jezdila spíše na Západ než na Východ. 27 let je dost dlouhá doba, aby se mohla cítit unavená a po tak dlouhé době se objevila přirozeně i nějaká konkurence. V tom je její povolání neúprosné,“ uvedl politolog. „Někdo umí odcházet z redakce do redakce, někdo to neumí a ani nechce nikomu dokazovat, že mu to jde nebo nejde. Všichni její kolegové jsou na tom podobně a i oni jistě mají problémy zachovávat si svoji integritu a nezávislost. Někdy se to prostě jen nepovede a není třeba za tím hledat ďábelské úmysly Andreje Babiše nebo jiných majitelů mediálních struktur. A kam jít, zejména když není kam? Třeba na „volnou nohu“, ačkoli vím, že i tam je chléb o dvou kůrkách,“ dodal.

Hudebník a spisovatel Petr Štěpánek, zakládající člen Alternativy pro Česko i ODS, se nebojí provokovat. Na sociálních sítích tak neváhal označit poslance hnutí ANO za „zm*dy“ a Českou televizi doporučil podminovat a vyhodit do povětří. Zatímco první citovaný výrok zůstal v podstatě bez odezvy, druhý vzbudil na sociálních sítích reakce. Chystá se demonstrace proti vyhození ČT do povětří. Rocker Petr Štěpánek byl na počátku tisíciletí členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Teď by se do této pozice mohl vrátit. Za radního ho navrhují poslanci ANO. V říjnu se ukáže, zda jeho provokaci přejdou, a stejně pro jeho působení v radě zvednou ruku, nebo zda si to rozmyslí. „Pokud bude Štěpánek v úterý 2. října poslanci skutečně zvolen, bude tento trojský kůň rozkládat českou mediální scénu po dobu šesti let, bude za to brát tučný honorář a jako bonus: bude neodvolatelný,“ upozorňují organizátoři demonstrace, která se uskuteční dnes večer. Štěpánek ujistil, že s podminováním televize to myslel v nadsázce. „Také zde bych si dovolil tvrdit, že k tomu nemám co říci. Celá věc je mediální bublina, která odvádí pozornost od jiných, významnějších věcí. Jen tak na okraj, když už jsme cinkali klíči ve prospěch rockerů a lidí podobných profesí, snad bychom si mohli zvyknout i na jejich slovník, i když se nám zrovna nemusí líbit. Kdo ví, zda pan Štěpánek bude ‚rozkládat českou mediální scénu‘, o které si asi mnozí myslí, že má být jednotná, až monolitní. A každý v ní by měl být z kamene, aby mohla být z kvádrů. To by se možná už dalo dokonce zpívat nebo doplnit heslem, že v jednotě ‚mediální scény‘ je síla,“ reagoval politolog.

Ke zpravodajství a publicistice České televize Zbořil dodává: „Nevím, zda to není jen můj subjektivní dojem, ale protože jsem díky svému marodění sledoval různá TV vysílání včetně ČT a její publicistiky, zdálo se mi, že zde dochází k viditelným, někdy více, někdy méně, změnám. Příslušný personál se zdá být jazykově dobře připraven, a myslím tím i na zlepšující se češtinu.“ Většina redaktorů z kterékoli redakce má podle Zbořila lepší češtinu než rektor Karlovy univerzity s tím jeho slavným zápolením abychom a abysme. „Mnozí se naučili rozlišovat mezi můj a svůj a někteří se dokonce odvažují i do tak jemných stylistických zákoutí, jako je používání jenž a který. Stále častěji, a až na výjimky, oslovují 5. pádem a někdy se zdá, že mluví lépe než redakcemi pozvaní hosté. Také v publicistice ubývá ‚lidových vypravěčů‘ a přibývá odborníků a znalců svých oborů. A pokud jde o dramaturgii TV zpravodajství, i zde se zdá, že existuje snaha se stále zlepšovat. Samozřejmě až na strnulé výjimky, o kterých se v Parlamentních Listech.cz často píše a mluví,“ uzavřel dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…