Jelínek: Pavel má podle průzkumů nyní větší podporu než Babiš. Za týden ale může být vše jinak

22.01.2023 5:00 | Rozhovor

Rozhodnutí voličů, kdo bude dalším českým prezidentem, bude podle politologa Lukáše Jelínka záležet na televizních debatách, ale hlavně emocích. Jak který kandidát dokáže zapůsobit na voliče. A výběr je jasný - na jedné straně ofenzivní činorodý Babiš, často vyskakující jako čertík z krabičky, a proti němu Pavel s jeho stoickým klidem a velmi stručným málo mluvným vystupováním.

Jelínek: Pavel má podle průzkumů nyní větší podporu než Babiš. Za týden ale může být vše jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Jelínek vnímá dva uchazeče o křeslo prezidenta – tedy generála Petra Pavla a expremiéra Andreje Babiše – jako dva velmi odlišné kandidáty. I to mohlo přispět k jejich úspěchu v prvním kole. „Na jedné straně ofenzivní činorodý Babiš, často vyskakující jako čertík z krabičky, a proti němu Pavel s jeho stoickým klidem a velmi stručným málo mluvným vystupováním. Myslím, že i na tom je poznat, jak by každý z kandidátů pojal prezidentský úřad, zatímco za Andreje Babiše by se Hrad změnil ve výrazné mocenské centrum, které by se snažilo konkurovat vládní Strakovce, tak Pavel by byl asi prezidentem spíše nenápadným. Takže je to celkem jasná dělba stylů a způsobů, jak pojmout prezidentský úřad,“ uvedl. Tomu odpovídá i kampaň, kterou oba vedou a kterou zahájili v sobotu.

„Andrej Babiš se rozhodl vystřelit z děla a vytáhnout nejsilnější trumfy v rámci kampaně, zatímco Petr Pavel pouze reaguje na to, co Babiš říká a dělá a zatím prostor přijít s vlastním silným tématem nevyužil. V tomto směru jsem zvědavý, zda Pavlův tým ještě něco napadne a s něčím novým nepřijde do veřejného prostoru,“ prohlásil politolog. Dle jeho názoru v případě Babiše postačí, když bude pokračovat v tématech, která nadhodil - tedy vztah Petra Pavla k vládě, minulost Pavla a zároveň otázka války a míru, což neznamená, že Babiš nemá něco dalšího v rukávu. „Těžko říct, jeho tým je kreativní, ale skoro mám v tuto chvíli pocit, že kampaň opanovalo válečné a mírové téma,“ zmínil.

Dva kandidáti, dva odlišné přístupy

Jakou šanci má tedy Babiš s Pavlem na oslovení zbývajícího milionu voličů, kteří k prvnímu kolu voleb nepřišli? Podle Jelínka lze teoreticky předpokládat promyšlenost kampaní obou táborů včetně toho, na jaký segment voličů se hodlají zaměřit. „Pavel cílí na ty, kdo chtějí na Hradě vidět uvážlivého a klidného prezidenta, protože se od hlavy státu vlastně očekává, že bude stát trochu nad politickými půtkami a nebude přímo vtažen do souboje politických stran. A že bude v některých okamžicích soudcovat nebo glosovat a vnášet do situace vhled občana, ale nebude jednou ze stran souboje, který se primárně odehrává v Poslanecké sněmovně. Ti, kdo touží a přejí si mírnější a nenápadné prezidentství, jemuž odpovídají i faktické pravomoci, mohou být s přístupem a klidem Petra Pavla spokojení,“ vysvětlil.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí
Nepřekvapuje ho ani, že se generál o takové chování při kampani opírá. Od armádních špiček vojáků a generálů se očekává, že nebudou jankovití, budou mít rozvahu a chladnou hlavu, což se také Pavel snaží vnášet do politického souboje. A právě proto, že společnost je v Česku rozdělena nejen na základě názorů, ale i přístupů k politice, tak odlišné pojetí prezidentství kandidáti nabízejí a každý si může vybrat.

Lukáš Jelínek považuje za obtížně odhadnutelné, zda je možné přilákat k volbám zbývající milion voličů, který se prezidentského souboje letos neúčastnil. Jedním z faktorů je prý pocit, že má smysl jejich kandidáta podpořit. Záležet bude také na televizních debatách, kde se kandidáti střetnou před širokým publikem - ještě širším, než měli v posledních debatách. Mobilizovat voliče bude prý potřebovat především Andrej Babiš: „Bude stát proti stmelenému táboru svých vyzyvatelů z prvního kola, když jejich podporovatelé přijdou volit Pavla - přeci jen jde o lépe organizovanou skupinu. Teď půjde jen o to, zda Babiš dokáže to, co Miloš Zeman před pěti lety - vyburcovat ty, kdo nevolí, aby dali Babišovi hlas,“ poznamenal.

Paušalizovat nemá smysl a nenávist je zbytečná

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí
V případě Pavla označil za maximum zásobník neúspěšných kandidátů z prvního kola a to, zda půjdou jejich voliči vůbec k urnám i v kole druhém. Odtud podle politologa plyne Babišova snaha voliče demobilizovat s poukazy na špinavou minulost Pavla, protože středopravicoví nebo liberální a konzervativní voliči jsou na věci, jako je komunistická minulost nebo neetické jednání mnohem háklivější – na rozdíl od těch Babišových. Proto se snaží zvednout ze židlí emocemi ty, kdo ještě v prvním kole volit nešli a zároveň odradit ty, kdo volit šli, ale hlasovali pro někoho z jiných kandidátů.

Odradit voliče se Babišovi navíc může podařit – řeknou si, že jeden je za 18 a druhý za 20. Babiš navíc těží z výhod, že se jeho příznivci rozhodují podle jiných kritérií, než je čestnost kandidátů. Podle ekonomické a sociální situace, stavu peněženky. A na těchto prioritách se za týden nic nezmění. Do toho přichází pokračování příběhu střetu mezi venkovem a městy: „Ten začal dávno, jen se čekalo, kdo jako první zažehne zápalnou šňůru, aby ostatní mohli reagovat z obou táborů – ať už se město obuje do venkova nebo venkov do města. Z toho hlediska rozdělení společnosti existuje, ale je zbytečně přiživované politiky už jen proto, že když odhlédneme od Prahy, která je specifická - protože s tamní životní úrovní si voliči snáz dovolí volit podle jiných kritérií, než jsou sociální a ekonomická témata, není podpora tak jasně rozdělena na jednu či druhou stranu,“ uvedl.

Podle Jelínka rovněž nemá smysl paušalizovat nebo generalizovat. „Je to dost nekorektní od obou stran. Stejně, jako se Andrej Babiš vymezuje vůči městským voličům, tak i od podporovatelů Pavla zaznívá pohrdání vsí. Ale i ti mladí a úspěšní voliči žijící v Praze jsou z venkova, mají na venkově příbuzné a rodiny a už jen proto budou volit Babiše. Všichni aktéři by si měli uvědomit, jak nesmyslná je nenávist,“ doporučil.

Mír jako téma

Ještě před několika týdny se sám domníval, že prezidentské volby rozhodnou peněženky voličů. „Ale nyní si myslím, že to budou hlavně emoce. Nepůjde o politická témata, ani o válku nebo mír či vládu, ale kdo dokáže lépe zapůsobit na emoce voličů jakýmkoliv tématem. A téma války, míru a mírového summitu v Praze, se kterým pracuje Andrej Babiš, je téma, které bude zmiňováno v rámci kampaně nejčastěji. A nejčastěji o něm budou hovořit ti, kdo budou volit Babiše. Na Petra Pavla zůstává role toho, kdo bude emoce zmírňovat, zklidňovat, a to si myslím, že mu nemusí stačit k vítězství,“ zauvažoval Lukáš Jelínek. Zpravidla podle něj vyhrávají ti, kdo nastolují témata a agendu. Ti pak rozhodují, v jakých disciplínách se soutěž povede. V tomto směru vnímá jako iniciativnějšího Andreje Babiše a půjde jen o to, zda a jak bude Pavel reagovat. A i když má zatím podle průzkumů větší podporu Pavel, vše může za týden vypadat jinak.

Nakonec zapochyboval, že by český prezident mohl zasáhnout do vyjednávání o válce na Ukrajině, protože rozhodující roli má zahraniční a bezpečnostní politika vlády a Praha je navíc příliš malá a málo viditelná, aby dokázala nastolit mír. Nepovede se jí to ani ve spolupráci s Budapeští, klíčová města jsou Moskva, Brusel, Washington, nikoliv Praha nebo Budapešť. „Na tuto vlnu Babiš naskočil, protože ví, že lidé jsou unavení z dění na Ukrajině a rádi by se soustředili na jiná témata,“ dodal Jelínek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…