Kdo je ta žena, co kandiduje jako jednička za ANO? To se prý ptali lidé, než „Babišovi“ stejně dali hlas

19.10.2014 19:50

POLITOLOGOVÉ Prostě uhlídat 1 600 zastupitelů a zastupitelek, to už je sakramentsky jiný oříšek, než mít v merku sedmačtyřicet poslanců v Parlamentu. To je velké sousto i na pracovitého podnikatele Andreje Babiše, který je zvyklý ošéfovat pobočky ve svých firmách. Politolog Jan Hrubeš se pro ParlamentníListy.cz zamýšlí nad možným přeběhlictvím nebo mimo jiné poukazuje na příklad, kdy ve statutárním městě slaví ANO úspěch, přesto je nejslabší v kraji.

Kdo je ta žena, co kandiduje jako jednička za ANO? To se prý ptali lidé, než „Babišovi“ stejně dali hlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO 2011

Podle severočeského politologa Jana Hrubeše je v prvé řadě nutné vnímat, že značka ANO je v rámci České republiky úspěšným produktem politického marketingu. „Vzpomeňme dobu, kdy marketingoví poradci pomohli se zviditelněním tohoto hnutí skrze charismatickou osobnost Andreje Babiše - který se v počátcích původně v hnutí nechtěl angažovat - a pozitivní kampaň, která zastínila prvotně negativní kontext zkratky Aliance Nespokojených Občanů,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz. 

Právě touto optikou je podle něj nutné vnímat úspěch ANO v komunálních volbách, ve kterých získalo na 1 600 mandátů po celé České republice. „Na rozdíl od parlamentních pozic, které mohou být šéfem hnutí Andrejem Babišem poměrně snadno kontrolovány, zde bude 1 600 zastupitelů, kteří z logiky věci nemohou být příliš známí mezi voliči a ani mezi sebou navzájem, neboť nemají za sebou roky práce v rámci stranické hierarchie,“ míní expert. „Tyto skutečnosti v kombinaci s faktem, že zastupitele nelze odvolat, pochopitelně hrají ve prospěch úvah, jako je možné politické přeběhlictví, prosazování vlastních zájmů, koalování s mafiánskými stranami a jejich zprofanovanými představiteli. Jestli jsou tyto úvahy reálné, však ukáže čas,“ podotýká expert na politiku, který působí na Vysoké škole finanční a správní.

Vznikl dav babišovců. Přijde zkouška ohněm

Anketa

Jak hodnotíte senátní volby?

hlasovalo: 1669 lidí

Jisté však podle odborníka je, že následující funkční období bude pro hnutí ANO a jeho vedení zkouškou stability, a také toho, jak schopní jsou ideologicky nevyhranění zastupitelé, které spojuje „jen“ oblíbená značka ANO a osobnost „nepolitika“ Andreje Babiše. „On sám ohodnotil tyto volby v České televizi jako doposud nejnáročnější. Vedení hnutí ANO teď čeká zkouška ohněm, neboť se ukáže, jací lidé byli do zastupitelstev navoleni,“ upozorňuje ParlamentníListy.cz na úskalí nenadálého úspěchu s tím, že dav šestnácti set zastupitelů se skutečně „hlídá“ mnohem hůře než sedmačtyřicet zákonodárců v Poslanecké sněmovně.  

Úspěch? Přesto nejslabší v kraji, který změnu k lepšímu potřebuje možná nejvíc

Jan Hrubeš sám zná detailně politické dění ve statutárním městě Most, v kraji s dlouhodobě nejvyšší nezaměstnaností, kde rovněž přednáší na vysoké škole. Zde kandidovalo hnutí ANO jako zcela neznámé, bez výrazného lídra a sázelo tak skutečně víceméně na charizma svého guru - zakladatele. Většina kandidátů a kandidátek nikdy na komunální ani vyšší politice nijak neparticipovala, nemají za sebou výsledky v komunální práci, na internetu se o nich téměř nedozvíte, dle facebookovské stránky příliš nezvládají argumentaci směrem k veřejnosti a lidé se prostě ptají, kdo je ta žena, co kandiduje jako jednička za ANO v Mostě.

V severočeském statutárním městě se i přesto sice umístili jako třetí hned za dvěma lokálními politickými subjekty Severočeši Most a Sdružení Mostečané Mostu, což mnozí považují za překvapení nad rámec očekávání. Hnutí zde porazilo ČSSD i ODS a s komunisty, kteří zde tradičně pobývají v koalicích, má přiměřeně shodný výsledek.

Přesto právě v Mostě, jak připomíná Jan Hrubeš, získalo ANO nejslabší podporu z celého Ústeckého kraje, ale také ze všech statutárních měst České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…