Kníže vždy pěl píseň toho, kdo ho živil. Sobotkovo ponížení nemůže být větší

09.08.2013 13:36

KOMENTÁŘ Hlasování o důvěře Rusnokovi&spol. bylo obsahově vícevrstevnaté. Pod vší kritiku vyznívala arogance pravice, jejíž doyen Schwarzenberg dal na svůj rozbitý gramofon starý „šlágr“ o ohrožení demokracie. U konzervativního pamětníka levičáckého Osvobozeného divadla je to pochopitelné. Stejně jako zaklínání se Masarykem.

Kníže vždy pěl píseň toho, kdo ho živil. Sobotkovo ponížení nemůže být větší
Foto: Archiv PK
Popisek: Politolog a politický analytik Pavel Kopecký

Obdivné proklamace o úctě tomuto nemarxistickému socialistovi vážně trochu připomínaly masarykovský kult první republiky a člověk by mu snad i věřil, kdyby zapomněl „knížecí“ dějiny. Zpívání písně kohokoliv, kdo politicky živí a předstíraní odchodů z politiky častější než u Jana Rumla, neblahé paměti.

Daleko závažnějším se jeví hlasování pro Českou stranu sociálně demokratickou, jelikož jí, když znovu tak trochu odkážu na Wericha, „De o duši“. Kulhavý Deux ex machina, Miloš Zeman, se snáší ze zbožšťovaných výšin Hradu, aby rozřešil spor o vedoucí úlohu v ČSSD. Politicky prozíravější, ale hodnotově řádově plošší Michal Hašek na něj vsadil, aby mu pomohl překlopit jazýček vah. V  neprospěch jihomoravského hejtmana dlouho vychýlený tíhou jeho podezřelých vazeb na některé zájmové skupiny či pofidérním titulem z vysoké školy ve slovenském Sládkovičově.

Skrutinium nedůvěry rusnokovcům potvrdilo, o čem snad ševelily i koruny stromů ve větru politických změn – předseda Bohuslav Sobotka je izolován a pšenka mu rozhodně nepokvete. Těžko se divit, vždyť za mnohá jeho léta v politice (zkraje 90. let spoluzakládal Mladé sociální demokraty) kupodivu neovládl ani řemeslo. Neobratně lavíroval, dojmem nejednotnosti poškozoval obraz partaje a podobá se mouše v lepkavé síti, jež se svými hot a čehý víc a víc zaplétá do nastražených tenat. Nakonec ale také hlasoval za Zemanův projekt a jeho ponížení nemůže být větší...

Rafinovaná hra, jejíž těžiště tkvělo v dotažení výsledků ostravského sjezdu, v záměru získat znovu kontrolu nad nejvýznamnější stranou, prezidentovi vyšla a výsledky úspěchy jsou vlastně měřitelné. Což je jev, který vždy stavěl do protikladu k uvažování idealistů, třeba jím ve Sněmovně zkresleně citovaného Václava Havla.

Současně se skončil sen paní Miroslavy Němcové, která již nikdy nebude třetí ústavní činitelkou, usednout do křesla předsedy vlády jako její první česká (a československá) předsedkyně. Cirkus předčasných voleb nakonec zřejmě bude, ale ani od nich nesmíme čekat zázraky.

Rusnokův kabinet zvířil řečiště, lépe řečeno s humbukem zahájil práce na zlepšování dědictví po Nečasovi a získává tím body. Všecko jen ne další čas nečasovcům.

Pavel Kopecký

Autor je politolog, titulek je redakční

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kopecký

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…