Lepení vlády? Jsou tam zbyteční, nikdo je nepotřebuje. Ivan Bartoš by měl získat cenu Martina Bursíka, žasne Bok

03.11.2021 17:07 | Komentář

VHLED MICHALA BOKA Piráti překonali Zelené. Ivan Bartoš by si zasloužil získat cenu Martina Bursíka. Ještě nikdy v historii České republiky nezískala tak slabá strana tak silné zastoupení ve vládě. Bursíkovi Zelení tehdy při šesti poslancích udělali tři ministerská křesla. Pirátům ke stejnému výsledku stačí poslanci jen čtyři.

Lepení vlády? Jsou tam zbyteční, nikdo je nepotřebuje. Ivan Bartoš by měl získat cenu Martina Bursíka, žasne Bok
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Jejich úspěch je o to větší, že ve vznikající koalici jsou vlastně pátým kolem u vozu. Jejich čtyři hlasy v Poslanecké sněmovně Fialova vláda vlastně k ničemu nepotřebuje. I bez nich má totiž pohodlnou většinu 104 mandátů.

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19487 lidí

Pirátům tak vyšla jejich povolební hra, kdy přiměli ostatní strany, a v první řadě STAN, aby kapitulovaly před jejich přehnanými požadavky. STAN totiž nechce za žádnou cenu na sobě nechat ulpět nálepku podrazáků, kterou na něho hned po volbách začali hlavně právě Piráti lepit.

A ostatní nemají moc na výběr, protože si nemůžou dovolit přijít o STAN a protože nechtějí být viněni z krachu jednání. Do voleb šly obě koalice společně a ve volební kampani dávaly jasně najevo, že po volbách chtějí složit vládu právě na pětikoaličním půdorysu. Navíc vědí, jak zákeřní Piráti umějí být, a nechtějí je mít proti sobě v opozici.

Piráti tak uspěli se svou tezí o tom, že jejich čtyři poslanci mají stejnou hodnotu jako 33 poslanců STAN, protože údajně mají reprezentovat ty voliče společné koalice, kteří nekroužkovali, protože byli údajně spokojení s podobou kandidátních listin, tak jak je koalice stvořila, a na kterých dominovali právě Piráti.

Jak silní jsou Piráti?

Jestli je to skutečně pravda, přitom nevíme. Aktuální skutečnou sílu Pirátů lze jen těžko odhadovat. Vypomoci si můžeme průzkumy veřejného mínění. Například agentura STEM v září viděla poměr sil mezi Piráty a STAN zhruba v poměru 2 : 1.

Tato čísla by tak potvrzovala pirátskou tezi o tom, že si zaslouží silnější zastoupení ve vládě, protože reprezentují ve skutečnosti více voličů, než kolika odpovídá počet jejich poslanců. Na druhou stranu, nemáme relevantní veřejně dostupná a hlavně povolební data.

Vůbec tak nevíme, jaký dopad na voličskou přízeň a náladu měl volební výsledek? A ani jak s voliči pohnuly povolební nářky Pirátů a jejich vzájemné osočování ve STAN, kdo koho podrazil a kdo může za to, že z jarního favorita voleb se postupně propadli tak, že nakonec udělali horší výsledek, než jaký by měli, kdyby kandidovali samostatně?

Stejně tak nevíme, jak moc s preferencemi zamíchá to, že Piráti patrně poruší svoje sliby o nekumulování funkcí? Zdá se totiž, že Ivan Bartoš se, pokud usedne ve vládě, nevzdá poslaneckého mandátu.

Jaká je dlouhodobá prognóza?

Přestože jsou Piráti nezpochybnitelnými vítězi dosavadního povolebního vyjednávání, v dlouhodobém horizontu můžou být mrtví. Kecy o tom, že jejich čtyři poslanci jsou nějací lepší než všichni ostatní a že Piráti si zaslouží větší váhu, jim ostatní strany baští teď po volbách. Jak však půjde čas, bude to všem více a více jedno.

Zároveň zapojením ve vládě Piráti ztratí část svého protestního potenciálu. Své by o tom mohl vyprávět Andrej Babiš. A koneckonců i pirátský primátor Prahy Hřib. Když jste prostě ve vládě, tak se špatně kritizuje, protože přece máte možnost věci měnit.

Pokud navíc Piráti skutečně získají Ministerstvo zahraničí, které by měl obsadit bakalář Lipavský, budou se chtě nechtě dostávat do střetů mezi sebou navzájem. Každý blábol pirátského europoslance Peksy o tom, jak je v Polsku nebo v Maďarsku ohrožena demokracie, bude přímo konfrontován s praktickou politikou jeho vlastního stranického kolegy, který bude naopak tlačen vládou do dobrých vztahů s visegrádskými partnery.

(A teď pomíjím, že dosazení tohohle člověka do čela české diplomacie je jen pokračováním úpadku a degradace, který započali sociální demokraté, když do Černínského paláce posadili subalterního asistenta jednoho europoslance nevalné pověsti.)

Jak to skončí?

Infobox

Mapa Evropy

Michal Bok (*1988)

(*1988) Na Univerzitě Karlově vystudovaný politolog. Milovník historie, dobrého jídla, cestování a zahradničení.

Dlouhodobě žije v zahraničí. Píše pod pseudonymem, protože nechce svého zaměstnavatele vystavit tlaku politicky korektních aktivistů.

Tyhle spory i působení Pirátů ve vládě jako takových budou mít potenciál Fialovu vládu destabilizovat. Piráti budou tím nejméně stabilním článkem koalice a dost možná i tikající bombou.

Jakkoli se to dnes může jevit jako vzdálené, tak vězte, že v politické realitě jsou komunální volby už za rohem. A právě podzimní klání v příštím roce a prezidentská volba v lednu 2023 povedou k vyostřování konfliktů, protože všechny strany budou přirozeně chtít dělat ramena, ukazovat, jak jsou zásadové, a hlavně prosazovat svůj program.

Výsledkem těchhle sporů může být, že si Petr Fiala a jeho spojenci řeknou, že jim to prostě za to nestojí, a Piráty kopnou někam.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Bok

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…