Odborník chválí Zemana za výkon v ČT, ale důrazně radí: Pane prezidente, jednu věc už přestaňte dělat...

13.02.2014 13:42

POLITOLOGOVÉ Prezident Miloš Zeman byl ve středu hostem pořadu České televize Hyde park. Vyjádřil se k nové vládě, církevním restitucím, lánské schůzce či setkání s čínským prezidentem. Politolog Jan Kubáček pak pro ParlamentníListy.cz zhodnotil slova hlavy státu a uvedl, jaké téma bylo naprosto nevhodné a proč.

Odborník chválí Zemana za výkon v ČT, ale důrazně radí: Pane prezidente, jednu věc už přestaňte dělat...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman byl hostem pořadu Hyde Park. Vysílalo se přímým přenosem z Pražského hradu

Anketa

Měl by Zeman víc vystupovat v televizi?

80%
hlasovalo: 3439 lidí

Hned v úvodu prezident odpovídal na dotaz diváka týkající se hodnocení kroků nové vlády. To je však podle něj v tuto chvíli předčasné. „Vláda za tak krátkou dobu po jmenování nemůže udělat nic ani dobrého, ani špatného. Dal jsem vládě sto dní hájení, což beru jako gentlemanské gesto. Zeptejte se mě za těch sto dní,“ řekl Zeman.

Časem se pozná, zda jsou náměstci oborníci, nebo diletanti

Podle něj musíme rozlišovat faktické kroky jednotlivých ministrů od mediální mlhy. „Tedy zda jsou náměstci, kteří si ministři přivádějí, odborníci nebo diletanti. To se časem pozná. Všichni se soustřeďujeme na to, že někdo někoho vyměnil. Nemůžeme ale vědět, zda výměna byla ku prospěchu věci, nebo k neprospěchu. To poznáme podle konkrétních činů. Vždy cituji to biblické: Po ovoci poznáte je. No a to ovoce musí dozrát,“ upřesnil Zeman.

Církve by měly říct, že chtějí pomáhat bližním

Poté byla řeč o církevních restitucích. Spor o jejich peněžitou část by podle prezidenta mohlo vyřešit, kdyby peníze od státu církve využily na veřejně prospěšné účely. „Přál bych si, aby se ten problém vyřešil tak, že církev řekne – ano, chceme pomáhat bližním," řekla hlava státu. Použitím peněz z náhrad na veřejně prospěšné účely by církve státu pomohly. „Pokud těch 59 miliard (církve) vynaloží opravdu na vybudování sítě hospiců, domovů důchodců, středisek sociální péče, tak si uvědomte, že jinak by tyto účely musel zaplatit stát," uvedl Zeman s tím, že církve by mohly za peníze opravovat získané budovy. Jak ale doplnil, je nezbytné, aby byly sliby církví konkrétní.

Dopis prezidentovi není dopis tetičce na Šumavu

Anketa

Je rok od zvolení Miloše Zemana. Dělá prezident svou práci dobře?

77%
23%
hlasovalo: 18947 lidí

Další z dotazů se týkal dopisu premiéra Sobotky, ve kterém Zemanovi navrhoval jednotlivé ministry, přičemž dopis obsahoval množství chyb. „Dopis premiéra prezidentovi, to není dopis tetičce na Šumavu, je dobré na chyby veřejně upozornit! Umožní to premiérovi, aby zdisciplinoval svůj sekretariát, a aby se takové chyby neopakovaly. Kdybych mu to řekl v zákulisí, pravděpodobnost, že za to někoho vyhodí, by byla mnohem nižší,“ upozornil prezident.

Klasický Miloš Zeman

„Je to klasický Miloš Zeman tak, jak ho známe už dvacet let v politice. Ty, které oslovuje a oslovil, oceňují jeho nadhled, srozumitelnost a určitý ostrý osobní švih a schopnost argumentace. Ti, kterým vadí toto vystupování, tedy příznivcům Václava Havla či Václava Klause, kteří dávají přednost úřední až institucionální argumentaci, zase byli z debaty zklamáni, protože Miloš Zeman prostě takový není a nechce být. Samozřejmě každé vystoupení prezidenta jsou plusové body u veřejnosti, protože hlava státu má možnost obhájit své argumenty, představit svá stanoviska, využít kombinace svého humoru a srozumitelnosti, ale že by to `kývalo` procenty popularity, to rozhodně ne. A ani si nemyslím, že by vystoupení v pořadu bylo svoláno s tímto záměrem,“ hodnotil prezidentovo vystoupení v pořadu ČT politolog Jan Kubáček.

Co bylo obsahem schůzky v Lánech?

V pořadu se hovořilo také o tom, co bylo skutečným obsahem takzvané lánské schůzky s Michalem Haškem a dalšími sociálními demokraty. Podle Zemana si účastníci tohoto setkání jen zanadávali na volební výsledek. „Tuto schůzku inicioval Michal Hašek, který byl tehdy prvním místopředsedou ČSSD, a já mu vyhověl, stejně jako jsem vyhověl stovkám jiných žádostí o schůzku. Diskutovali jsme o volebních výsledcích. Ptal jsem se Chovance, proč tu schůzku utajovali, prý také nevěděl," řekl Zeman. O tom, že by se měl stát Hašek premiérem, se podle Zemana vůbec nemluvilo.

„Lánská schůzka byla bezesporu bilanční, zhodnocovala další reakce. Takovéto schůzky v minulosti byly i u jeho předchůdců. Na rozdíl od mnohých komentátorů si nemyslím, že se by tam strategicky piloval nějaký scénář převratu v sociální demokracii, spíše šlo o vzájemnou prezentaci vzájemných postojů,“ uvedl k tématu Kubáček.

Za vším hledej ženu

O Petru Nečasovi si Zeman myslí, že to byl slušný člověk, který však podlehl vlivu okolí. „Za vším hledej ženu," zhodnotil Nečasův politický pád Zeman.

Hlava státu se v Hyde parku vyjádřila i k činnosti ČNB, která v prosinci devalvovala českou korunu. „S devalvací měny jsem nesouhlasil, považuji to za chybu. Když je úroková sazba na technické nule, tak jediné, co může národní banka dělat, aby dala najevo svoji existenci, je právě změna kurzu koruny. Proto je i současné vedení ČNB proti zavedení eura, protože by pravomoci z větší části přešly na Evropskou centrální banku. Každá instituce si podle Parkinsonových zákonů snaží udržet, ne-li rozšířit své kompetence. A tak nás ČNB chtěla překvapit nějakým originálním gestem, o kterém si myslím, že české ekonomice škodí," uvedl Zeman.

Zeman nicméně jmenoval do rady ČNB Jiřího Rusnoka, který v ní zasedne od března. „Jmenování Rusnoka do bankovní rady jsem deklaroval již v prezidentské kampani, tehdy jsem netušil, že bude premiérem, protože jsem Petru Nečasovi opravdu nenamíchal afrodiziakum do čaje a nečekal jsem pád vlády," řekl Zeman. Rusnok je přitom obhájce kroků centrální banky, oslabení koruny podle něj domácí ekonomice prospěje.

Málo investujeme

Prezident divákům České televize také sdělil, že je zastáncem eurozóny a doporučuje se připojit k fiskálnímu paktu s vyjmutím článku III, ve kterém se státy zavazují mít přebytkový nebo alespoň vyrovnaný rozpočet. „Teď máme asi 100 miliardový deficit, ušetřit 100 miliard není úplně snadné. Můžeme se připojit s vyloučením tohoto usnesení, jako to udělalo Polsko, Maďarsko i Švédsko," uvedl. Podle Zemana nejsou problémy evropských ekonomik primárně způsobeny zadlužením, ale podinvestováním těchto ekonomik, tedy klesajícím podílem výdajů veřejných rozpočtů. „Málo investujeme, protože velké investice své pozitivní efekty projeví i s několikaletým zpožděním a v té době politici již nemusí být znovu zvoleni,“ řekl.

A kde na to vzít peníze? Podle prezidenta z předražených veřejných zakázek, zavedením progresivního zdanění příjmů či zvýšením korporátní daně. „Jsem zastáncem i sektorové daně, aby například v oblasti bank nedocházelo k nadměrnému odsávání dividend do mateřských firem," řekl a dodal: „Jsem zastáncem PPP projektů, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru. Ať třeba dálnice staví soukromé firmy," navrhl.

Za jednáním s čínským prezidentem je i snížení nezaměstnanosti

Divák, který se představil jako Jára Metelka, se ptal prezidenta i na to, proč odjel na olympiádu do Soči. „Protože mě tam pozval Český olympijský výbor. Věřím, že kdyby olympijský výbor pozval pana Járu Metelku, jel by do Soči také. Pokládal jsem za čest podpořit tam naše sportovce, vážil jsem si toho, že jsem se s nimi mohl setkat a že sportovci byli rádi, že tam jsem,“ odpověděl Zeman.

„A proč jsem se tam setkal s čínským prezidentem? Teď máme 630 tisíc nezaměstnaných a náš obchod s Čínou je větší než součet obchodu s Ruskem a USA dohromady. Jestliže jsem jednal s čínským prezidentem, pokládám to za užitečné právě kvůli snížení nezaměstnanosti. Sejdu se s ním znovu na podzim tohoto roku v Číně, kam s sebou vezmu početnou podnikatelskou delegaci,“ dodal Zeman. „Angela Merkelová nejela do Soči, jela přímo do Číny a uzavřela kontrakty za 8 miliard euro, takže i u ní je obchodní zájem důležitý," dodal.

Tvářit se, že Čína neexistuje, nelze

Politolog k jednání s prezidentem Číny doplnil: „Podívejme se na intenzivní německé vztahy, které jsou opravdu ukázkové nejen na úrovni federální, ale vzpomeňme městské spolkové země typu Hamburk, Brémy, které mají naprosto exkluzivní a cíleně budované a opečovávané vztahy s Čínou, které by mohly závidět mnohé, mnohonásobně větší a samostatné evropské státy. Podívejme se na čilou komunikaci Francie, Británie s Čínou, ale také na největšího dlužníka Číně, tedy na USA. Tvářit se, že Čína neexistuje, že s ní komunikujeme jen nárazově, kdy se nám to zlíbí, nebo že dokonce my tam budeme udávat témata pro celou Čínu, je naprosto iluzorní a takováto představa naprosto odpovídá neználkovi a jeho pojetí politiky. Argumenty, které pan prezident vzpomenul, možná řekl pragmaticky, chladně, ve stručnosti, ale jsou naprosto věcné. Komunikace tam je, je důležitá, navíc dnes už je komunikace Číny mnohem pestřejší, není to jen o vyjádření prezidenta, ale v podstatě velmi často promlouvají i mnohé regiony a jednotlivé čínské firmy.  Tato pestrost se vyplácí, diplomacií se stvrzuje,“ míní Kubáček.

Schůzka s Karimovem

Prezident se vyjádřil i ke svému kritizovanému záměru přijmout na Pražském hradě uzbeckého prezidenta Isloma Karimova. Podle organizace Člověk v tísni jde o představitele represivního režimu, který neváhá zneužívat své občany k otrocké práci. „Na podezření z mučení a vraždění odpůrců se naprosto otevřeně zeptám. Pokud se chcete někoho na něco zeptat, musíte mít odvahu zeptat se na to přímo z očí do očí. Jinak to nemá cenu,“ řekl prezident Zeman s tím, že navíc jde o pozvání, které Karimovi vystavil už Václav Klaus.

„Pravdou je, že pokud tak učiní, tak opravdu si myslím, že si může ta jednání obhájit. V tomto případě se můžeme podívat na docela inspirativní přístup Francie k některým schůzkám a k tomu, jaká jsou témata prezidenta, případně, jací jsou členové prezidentské delegace, aby k těmto kritickým tématům také došlo, došlo i ke konfrontaci a k věcnému posouzení. Je také důležité mít aktuální a skutečné informace, aby nedošlo jen k nějaké konverzační otázce a odpovědi,“ řekl k výroku Zemana ohledně setkání s uzbeckým prezidentem Kubáček.

Podle něj je Zemanův argument, který pronesl v této souvislosti v Hyde parku, používán i jeho anglickými „protějšky“, kdy existuje jistá dvoukolejnost reprezentovaná královnou, potažmo jejími zástupci, a britského premiéra. „Ale postupuje se vlastně velice podobně, protože se tam dost ctí kontinuita úřadu. Podobně, jak vzpomínal prezident Zeman, že tady je právě z kontinuálních důvodů to setkání naplánované. Bude velmi záležet na tom, jak v reálu proběhne, jestli toto téma bude součástí setkání, případně, kdo toto téma ponese. Pak tento argument obstojí,“ řekl politolog.

Otázka Karimovovy návštěvy se nakonec sama „rozlouskla" ve čtvrtek, kdy uzbecká strana požádala o její odsunutí.

Kuřte Marlbora, vtipkoval Zeman

Během pořadu zazněl i dotaz k bezpečnostní prověrce prezidentského kancléře Vratislava Mynáře, který si již podal žádost k Národnímu bezpečnostnímu úřadu. „NBÚ má interval šesti měsíců k tomu, aby prověřil veškeré dokumenty. Pan Mynář dodal pět set dokumentů a sám si požádal o nejpřísnější prověrku, tedy přísně tajné,“ připomněl Miloš Zeman. Pokud by prý bezpečnostní úřad nerozhodl do roka, Mynář by už kancléřem nebyl.

Na závěr diskusního pořadu Zeman reagoval i na otázku, zda považuje za vhodné propagovat alkohol a cigarety. „To, že o sobě pokrytecky netvrdím, že nesnáším víno nebo tabák, ještě neznamená, že to propaguji. Pijte Jack Daniel‘s, kuřte Marlbora nebo Davidoffky. To jsem nikdy neřekl! Tím, že jím maso, a také se tím vůbec netajím, vlastně propaguji maso a možná tím urážím vegetariány nebo vegany!“ pobavil na konec svého vystoupení prezident Miloš Zeman.

„To je naprosto nevhodné téma, které vůbec nesouvisí s funkcí prezidenta,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Kubáček a dodal: „Dělá se z toho potom větší téma, než je, a Miloše Zeman v očích mnohé veřejnosti poškozuje. Pravdou je, že inklinace k lidským neřestem je věc individuální a absolutně by neměla být tématem rozboru komentáře prezidenta republiky, nebo dokonce by neměla být návodem od prezidenta republiky. Myslím si, že už si za to hodně prožil, hodně ztratil na respektu společnosti. Zbytečně to komplikuje jeho mnohá jiná vyjádření a jeho veřejnou pozici. Ale obávám se, že je to jeho nešvar, který odmítá opustit. Na druhou stranu by si měl být vědom, že to není náboženská orientace nebo zájmové preference. Je to jeho individuální volba, neměla by vůbec být spojována s úřadem, natož aby ovlivňovala akceschopnost daného úřadu, a rozhodně by neměla být permanentním tématem jeho veřejného vystupování. Je to nevhodné jeho osoby a je to naprosto nepatřičné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…