Prezident v Číně uspěl, ale někteří ho dnes nepochválí asi za nic. Experti hovoří o nenávisti k neuvěření

01.11.2014 9:08

POLITOLOGOVÉ Většina médií, ale také pravicová opozice, šijí do prezidenta Miloše Zemana jak se dá. A to nejen v souvislosti s jeho cestou do Číny. Také kvůli tomu, koho na Pražském hradě k příležitosti Dne vzniku samostatného Československa vyznamenal. Jako o hysterii médií ale hovoří mediální expert Jiří Mikeš. "Ti, co o něm píší kvůli tomu negativně, jsou zřejmě nějak omezení. Nenávist novinářů vůči Zemanovi je až k neuvěření," poznamenal v souvislosti s tím Mikeš pro ParlamentníListy.cz. Podle něj Zeman svou funkci zvládá dobře. Myslí si to ale i politolog Lukáš Jelínek?

Prezident v Číně uspěl, ale někteří ho dnes nepochválí asi za nic. Experti hovoří o nenávisti k neuvěření
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Prezident Miloš Zeman to nemá zrovna jednoduché – čím dál tím víc se do něj obouvají média a jeho nedávná zahraniční cesta do Číny se dokonce stala tento čtvrtek předmětem interpelací na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Premiér kvůli tomu čelil v Poslanecké sněmovně třeba slovním atakům Miroslava Kalouska, ale i dalších poslanců pravicové opozice. Kalousek třeba zmínil, že cesta Zemana do Číny byla ostuda a vláda rezignovala na obhajobu lidských práv, neboť přijala v Číně celistvost bez ohledu na Tibet nebo ostrov Tchaj-wan.

„Nesouhlasím s tím, že by návštěva prezidenta v Číně byla ostudou naší zahraniční politiky. Byl to diplomatický, politický úspěch a byl to také ekonomický úspěch,“ odrazil ale Kalouskův útok ve sněmovně premiér. Poslanci z TOP 09 a také z ODS mají ale pro chování Zemana kritické výhrady ještě kvůli tomu, že prý na Pražském hradě k příležitosti Dne vzniku samostatného Československa vyznamenal své známé.

Co ale o tom všem soudí politolog Lukáš Jelínek a také mediální expert Jiří Mikeš? Má se podle nich takto podobně - jako Zeman vystupoval v Číně - hlava státu chovat v zahraničí? A prospívá vůbec Zemanovo jednání obrazu České republiky? 

Radím střízlivost

„Já bych při hodnocení Zemanovy návštěvy Číny médiím radil střízlivost. Musíme totiž tady zohledňovat několik faktorů - musíme zohledňovat vztah k velké zemi jako je Čína a další světové mocnosti a malé země jako je Česká republika. Musíme také zohledňovat různosti v politických systémech těch zemí a nesmíme ani vynechat jakási specifika nebo libůstky Miloše Zemana coby politika, který se na jedné straně hlásí k levici, ovšem zároveň často upozorňuje i na to, že je to první přímo zvolený prezident se silnější autoritou nežli jeho předchůdci," načal hodnocení Jelínek. Prý ale není nijak kritický k Zemanovi, protože co se týče možných dopadů cesty na ekonomiku ČR, tak tento dopad lze vnímat pozitivně.

"Oficiální náplně cesty a výsledky jistě stojí za ocenění. Je ale chyba, že někde zásadní věci na té cestě Zeman nezmínil. Problém je také v tom, co se odehrávalo kolem jeho cesty zpět do Česka letadlem PPF. Jenže to musíme brát jako takový zemanovský kolorit zapadající do jeho neprozřetelných výroků anebo skutků," uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Jelínek.

Kritiku ale prý má a to je právě nadnášení témat, která souvisejí s ochranou lidských práv.

"Vzhledem k naší minulosti, k naší čerstvé pětadvacetileté transformační zkušenosti by čeští politici podle mne neměli úplně rezignovat na nadnášení témat, která souvisejí s ochranou lidských práv, byť je jasné, že čínský goliáš českého Davida příliš poslouchat nebude. Myslím si, že debaty o těchto tématech jsou důležité z hlediska našeho vlastního rozpoložení, neboť už kvůli autoritě České republiky v mezinárodním společenství je poněkud zarážející výrok Miloše Zemana nevměšovat se do cizích záležitostí Číny. Jenže takové podobné výroky o nevměšování se jsme tady slyšeli hodně často a to hlavně před rokem 1989," upozornil Jelínek.

Možná jde o větší otevřenosti Zemana...

Anketa

Vadí vám, že Zeman nepozval na oslavu 28. října některé univerzitní rektory?

14%
79%
hlasovalo: 18027 lidí

Jak hodnotit u Zemana prohlášení o tom, že Česká republika uznává územní celistvost Číny, včetně Tibetu a Tchaj-wanu?

„V tom se ale až tak zásadně žádná naše politická reprezentace nerozchází, protože celistvost a nedělitelnost Číny deklarovaly všechny naše vlády, i když ty pravicové to dělaly poněkud tišeji směrem k Číně. Tady bych tak hovořil, spíše o větší otevřenosti Zemana v této věci. Tuto debatu o autonomii Tibetu ale podle mne musí vést spíše mezinárodní společenství, i když se jí musí přiznat, že to také dělá. Já bych ale téma Tibetu chtěl oddělit, neboť se konsensus české společnosti k tomuto tématu najde snáz, nežli když jde o ochranu politických práv a svobod, nebo i o sociální práva obyvatel v Číně. Čína je totiž třeba jednou ze zemí, která využívá dětské práce. A i když se tam sociální podmínky stále více zlepšují, podle mne by třeba na ochranu lidských, politických a sociálních práv mohli více upozorňovat čeští levicoví politici. Tady totiž mají poměrně velké pole, aniž by museli nutně debatovat zrovna o složitém tématu Tibetu," zamyslel se nad dotazem Jelínek.

Jako politolog ale prý nerozumí jedné věci, a to totiž tomu, co Zeman řekl v rozhovoru s novinářem televize CCTV. Zeman totiž zmínil, že se od Pekingu chce učit, jak stabilizovat společnost. „Neučíme vás tržní ekonomiku ani lidská práva, naopak se od vás chceme učit,“ vysvětlil prezident.

Co bychom se měli učit?

„Já těmto jeho výrokům moc nerozumím. Sice se můžeme od Číny spousty věcí učit, neboť to je historicky velmi stará civilizace, která byla velmi vyspělá už v době, kdy u nás ještě pobývali vlci, takže spousta věcí v Číně pro nás může být inspirativní a poučná, ale pokud svá slova Miloš Zeman vztahoval nějak k fungování státu nebo politickému systému, tak tam si vůbec neumím představit, co bychom se měli učit. Nevím tak, zda to myslí jako formu inspirace nebo stabilizace společnosti. Bylo by ale dobré, kdyby se čeští novináři zeptali pana prezidenta na to, co těmito výroky vůbec myslel. Měli by po něm chtít, aby to rozvinul, neboť to jinak může rozvíjet celou řadu spekulací," pronesl k tomu Jelínek.

Krčí rameny tak nad tím, zda šlo ve spojitosti s těmito výroky o úctu k hostiteli, nebo spíše už o servilitu.

„To se dá posuzovat tak i tak. Já ale musím na to jen říci, že Miloš Zeman se velmi rád ukazuje ve stínu či odlesku mocných státníků a velmi jej inspirují dokonce státníci, kteří nemají daleko k vládě pevné ruky nebo k autoritativnímu způsobu řízení země. Kupříkladu má tak Zeman velmi dobré vztahy s vládci asijských postsovětských republik. Jenže ono to vše vyplývá z jakéhosi osobnostního založení Miloše Zemana, než z nějakého jeho cíleného kalkulu. Holt si musíme zvyknout, že se Zeman chová někdy velmi specificky a svéhlavě a že velmi rád vychází mocným hostitelům nebo partnerům vstříc," varoval Jelínek.

Nakonec rozebral i to, jaká by obecně měla být role prezidenta v zahraniční politice, a jaký je v tomto rozdíl mezi jím a Václavem Havlem, či Václavem Klausem.

Havel byl jiný

„Já si netroufám osobu Zemana nějak porovnávat se zahraničními prezidenty, neboť obecně zahraniční cesty prezidentů moc nesleduji. Obecně se ale dá říci, že v případě tradičních a stabilních demokratických režimů, když jejich hlava státu vycestuje na zahraniční cestu, tak těží z autority té země, kterou reprezentuje a nemá zapotřebí se moc podbízet svým hostitelům anebo se tam chovat jako celebrita – i tam ta úroveň mezinárodních vztahů je nastavena mnohem kontinuálněji a umírněněji nežli u nás," zmínil k tomu Jelínek.

"Kdybych hodnotil české prezidenty, tak se to hodně odvíjí od jejich osobnosti. Václav Klaus udržoval často velmi dobré vztahy s podobným typem politiků jako Miloš Zeman, i ta jeho orientace na východ nebo podobné režimy nebo podobný geopolitický prostor byla dokonce podobná jako u Miloše Zemana, ale na druhou stranu Klaus nebyl zrovna člověk, který by někomu nějak přehnaně vyjadřoval úctu nebo se někomu podbízel. Byl naopak tak sebestředná osobnost, že předpokládal, že všichni se budou stahovat k němu, takže patrně i od toho odvíjel svá zahraniční jednání," dodává.

Anketa

Vadí vám, že si režisér Robert Sedláček přišel převzít vyznamenání od Zemana v tričku a mikině?

86%
14%
hlasovalo: 8428 lidí

U Václava Havla to byl pak prý úplně jiný případ. "U něj bylo specifikum to, že nebyl profesionální politik, respektive se nestačil nikdy tak úplně politiku naučit, takže vystupoval na svých zahraničních cestách jako intelektuál hodně přemýšlející a uvažující, na druhou stranu tak trochu roztěkaný. Jeho výhoda na zahraničních cestách byla ale v tom, že reprezentoval Českou republiku v době, kdy jsme stále ještě byli vnímáni jako čerstvě postkomunistická země, byl představitelem revoluční politické garnitury, takže od něj všichni očekávali rady nebo postřehy o tom, jakým způsobem měnit režimy. Takže sotva by někdo předpokládal, že Václav Havel pojede dělat při zahraničních cestách nějaký velký byznys, nebo že se přijede podbízet nějakým mocným. To ale nevycházelo jenom z toho, že by byl Havel o tolik zajímavější člověk nežli Miloš Zeman, ale vycházelo to z toho, že - opakuji - byl víc intelektuál a bývalý disident, nežli politik a navíc tu prezidentskou funkci vykonával také v jiných časech," dodal Jelínek.

Mikeš: Média se chovají někdy trapně a směšně

Mediálního odborníka Jiřího Mikeše pak především zarazilo kolem Zemanovy cesty do Číny to, jakým způsobem do něj v souvislosti s ní šila média a nejvíc pak veřejnoprávní Česká televize. Podle něj zvláště pořad Události, komentáře Zemana cupoval až tak, že to bylo z pohledu diváka trapné.

„Já jsem se díval tento týden nejen na Události, komentáře, ale i na pořad o expremiérech, který byl o Klausovi a dalších. Co na to říci? Jsou to směšnosti, je to neúcta k prezidentovi, je to nevychovanost a jsou to podpásovky,“ zmínil v souvislosti s tím Mikeš.

Hulvát je spíše Joch

"Já si ale na rozdíl od pana Jocha, který pana prezidenta teď zpráskal v Lidových novinách, kde jej nazval idiotem, myslím, že hulvát je spíše pan Joch a ne náš pan prezident. Jak totiž Zeman vystupoval v Číně, tak podobně v této zemi vystupuje většina státníků EU. Holt ať chceme nebo nechceme, tak Čína je velmoc," shrnul své pocity Mikeš.

Ředitel Občanského institutu Roman Joch totiž pro páteční Lidové noviny napsal, že prezident Zeman je škůdcem, který aktivně škodí České republice. Jochovi se prý nezamlouvá zejména to, že česká hlava státu prohlásila, že Tchaj-wan je součástí Čínské lidové republiky. To podle Jocha fakt nemusel a tím, že to z vlastní iniciativy udělal, se prý stal užitečnými idiotem.  „Nemá-li buran z Vysočiny smysl pro nuance, jež jsou ve východní Asii tak nesmírně důležité, ať raději mlčí, nedělá ostudu a nedezinpretuje pozici České republiky,“ napsal Joch.

To se ale Mikešovi prý hrubě nelíbí. "Já sám třeba velmi fandím Tibetu, neboť si vážím odkazu, který tam je, ale svět není černobílý, takže posuzuji cestu Miloše Zemana do Číny jako úspěšnou," řekl Mikeš dále ParlamentnímListům.cz. Prý Zeman udělal mnoho pozitivního i v případě, když do Číny vzal naše průmyslníky, podnikatele a manažery.

"Takto se ale chovají i další světoví státníci. Jestliže je v této zemi už tisíc ekonomických obchodních zastoupení, tak to svědčí o tom, že se musíme angažovat také my, protože to je jeden z největších trhů na světě. Navíc Čína v dohledné době bude hospodářskou, ekonomickou a vojenskou velmocí číslo jedna. Takže se k ní také podle toho musíme chovat. Proto souhlasím s tím, jak tam Zeman vystupoval a co se tam snaží dělat pro českou ekonomiku. Že ale jsou negativní ohlasy na jeho cestu v médiích? To je jasné. Ti, co to píší a říkají, tak to jsou lidi, kteří jsou překonaní vývojem a také asi nějak omezení. Nenávist novinářů vůči němu je navíc až k neuvěření. Třeba to je způsobeno tím, že většina českých novinářů je pravicových, kdežto v západním světě je tomu naopak. Já se proto nedivím, že se Zeman k novinářům chová poněkud neuctivě. Podle mne ale svou prezidentskou funkci zvládá dobře, má určitý nadhled a má i další věci, které prezident mít má. Musím podotknout, že se nestydím za to, že jsem jej volil," uzavřel Mikeš.

 

 

 

 

 

 



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…