Schwarzenberg stárne, TOP 09 padá. Už to prostě není, co to bývalo. Zde je diagnóza trápící se strany

14.10.2014 7:25

Fenomén Karla Schwarzenberga odeznívá, TOP 09 bude muset hledat nového lídra, shodují se sociologové po komunálních a senátních volbách, kdy se TOP 09 může počítat spíš k poraženým než vítězům. A to i přesto, že se představitelé strany nazývají alespoň v Praze, kde jim uteklo vítězství jen těsně, spoluvítězi. Trochu to připomíná hodnocení Václava Klause, který prohru ve sněmovních volbách v roce 2002 označil za „nevýhru“.

Schwarzenberg stárne, TOP 09 padá. Už to prostě není, co to bývalo. Zde je diagnóza trápící se strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Anketa

Výsledek které strany v komunálních volbách vás nejvíce potěšil? Ať už příjemně, nebo škodolibě

3%
1%
83%
3%
2%
0%
2%
5%
hlasovalo: 8649 lidí

Odborníci však špatným výsledkem TOP 09 v komunálních volbách nejsou příliš překvapeni. „Překvapení je to tak napůl, protože bez Starostů neměla strana v komunální politice úplně silné zázemí, dosáhla v podstatě stejného výsledku jako před čtyřmi lety, takže se dá říci, že k žádnému ústupu nedošlo,“ vysvětlil sociolog Jan Herzmann. Ale přiznává, že nečekal tak slabý výsledek TOP 09 v prvním kole v senátních volbách, kdy postoupili jen čtyři kandidáti.

Jak hodnotí volby sami politici TOP 09? Čtěte ZDE
ZDE rozhovor se sympatizantkou TOP 09 Pavlínou Filipovskou

Převzetí hlavní úlohy na pravici se odkládá

Sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl upozornil, že jejich výzkumy z poslední doby ukazovaly, že TOP 09 prožívá obdobně problematické období jako ODS. „V našich datech byl propad ODS následován propadem TOP 09. Jde o to, že TOP 09 nebyla schopna udržet pozici hegemona na pravici, protože nic specifického a zajímavého nenabídla, zatímco v prázdnotě zavedených stran s přehledem zvítězilo ANO, což data jasně naznačovala,“ konstatoval. Podle Hartla se ukazuje, že představa, že když padne ODS, na její místo automaticky nastoupí TOP 09, zjevně nefunguje. „Je to vidět i na tom, že ODS mohla v těchto volbách dopadnout daleko hůř. Převzetí hlavní úlohy na pravici stranou TOP 09 se možná odkládá, v každém případě nebude jednoduché,“ je přesvědčen sociolog, že ani jedna z pravicových stran nemá nic jisté. TOP 09 si podle něj musí nyní vyhodnotit, zda ODS, proti níž bojovala a kterou označovala za stranu, jež mnohdy nehraje čistě, poté, kdy ji leckde na radnicích nahradila, nenásledovala.

Situace na pravici bude ještě složitá

Podle Jana Herzmanna tyto volby ukázaly, že dominance TOP 09 nad ODS, která se zdála být nějakou dobu jasná, není tak silná, jak to vypadalo. „Situace na pravé části politického spektra bude ještě složitá,“ je přesvědčen sociolog. „Fenomén pana Schwarzenberga obecně odeznívá. Bohužel pro něj a možná i celou společnost stárne a TOP 09 si bude muset hledat nového lídra. Bude se muset nějakým způsobem profilovat, bude se muset rozhodnout, jestli tou profilující figurou bude Miroslav Kalousek, nebo někdo jiný,“ míní. A dokud k tomu nedojde, dokud to strana neudělá, pravděpodobně budou rozpaky přetrvávat.

Od číra k Pirátům

Kam zmizeli mladí příznivci knížete s čírem, kteří ho nadšeně podporovali v cestě na Pražský hrad? Neodešli k Pirátům, kteří se v Praze dostali na radnici a teď se se svými drahocennými čtyřmi mandáty stali doslova lovnou zvěří pro oba zájemce o vedení metropole – pražskou lídryni ANO Adrianu Krnáčovou u dosavadního primátora za TOP 09 Tomáše Hudečka? „V každém případě k Pirátům odešli,“ souhlasí s tímto názorem Jan Herzmann. A nevylučuje to ani Jan Hartl: „To je samozřejmě možné, naše výsledky ukazují, že veřejnost není tak hloupá, jak se někteří politici domnívají, a odlišuje jednotlivé role,“ vysvětlil sociolog, že podpora Karla Schwarzenberga v přímé prezidentské volbě nemusí automaticky znamenat hlas v komunálních volbách v Praze. Dokládá to faktem, že lidé také jinak hodnotili Václava Klause, když byl předsedou vlády, jinak, když byl předsedou Poslanecké sněmovny, a jinak, když byl prezidentem. „Posuzují si vhodnost lidí pro danou roli. V komunálních volbách je to o praktičtější politice, tam už s obecnými ideologickými schématy politici neobstojí,“ upozornil Jan Hartl.

Pravicový volič je náročný

Důležitý akční náboj, který by oslovil voliče, podle sociologa Hartla TOP 09 před volbami nevyzařovala. „A tam, kde ho vyzařovala – v Praze u primátora Hudečka, to zase bylo poznamenáno vnitřnímni spory uvnitř pražské organizace strany, což vždy ochromuje akceschopnost formace. A v tom je pravicový volič náročný. V situaci, kdy neumí volit zodpovědně, zůstane raději doma,“ prohlásil sociolog.

K hnutí ANO přešla část z levice a část z pravice

Kam se poděli pravicoví voliči? Zůstali tedy doma, nebo volili hnutí Andreje Babiše ANO? „My to nevíme, dívali jsme se na ty přesuny, k ANO šla část z levice a část z pravice,“ potvrdil ředitel agentury STEM. Ale vazba voličů k ANO nebyla moc pevná, bylo prý otázkou do loterie, jestli tu mělkou, podmínečnou podporu v situaci, kdy volič neví, koho volit, přetaví ve skutečnou volbu. „Může si říci, nevím, koho volit, tohle by mohlo být určité východisko, zároveň to bude lekce pro zavedené strany,“ říká Jan Hartl s tím, že na toto téma udělá agentura průzkum a bude vědět víc. „My dlouhodobě víme, že pravicový volič je náročný, klade spoustu všetečných otázek. Kdysi jeden poslanec ČSSD, nebudu ho jmenovat, říkal, že na levici to mají jednoduché, protože voliči rádi nechají detaily na nich, důležité je, aby měli pocit, že jejich volení zástupci jsou tak říkajíc z lidu. Kdežto pravicový volič má spoustu všetečných otázek od obecného směřování až ke konkrétnímu provádění jednotlivých kroků. A v tomto ohledu jak ODS, tak i TOP 09 nabídly velmi málo,“ vytýká sociolog pravicovým partajím, že pro volební úspěch moc neudělaly.

Hudeček nevedl úplně nejlepší kampaň

Jan Herzmann nechce spekulovat, jestli někteří pražští voliči berou ANO jako pravicovou stranu a dali jí dnes hlasy. „Nechtěl bych dezinterpretovat výsledky tím, že bych přikládal voličům motivy, o nichž nic nevíme. Každopádně v Praze byla poměrně nízká účast, historicky nejnižší, i když dlouhodobý trend signalizoval, že by měla být spíš vyšší než v minulosti,“ poukázal sociolog na další věc, která nejspíš ovlivnila volby v Praze. Také se domnívá, že část pravicových voličů zůstala prostě doma, protože stále ještě neví, kterou z pravicových stran by ráda volila. „ODS je svým způsobem oslabena, ale na ty poměry dosáhla velice dobrého výsledku. TOP 09 v Praze se vnitřně rozhádala, Hudeček nevedl úplně nejlepší kampaň, proto interpretovat výsledek voleb v Praze jako odklad odprava do středu by bylo odvážné,“ říká Herzmann. Myslí si, že ANO spíš získalo hlasy části dřívějších příznivců sociální demokracie, která v Praze také ztratila.

Utrápená strana ztrácí pro voliče atraktivitu

Ředitel agentury STEM Hartl je přesvědčen, že TOP 09 poškodilo, že šla v Praze, ale i na dalších místech, do voleb samostatně, bez Starostů a nezávislých, s nimiž spolupracuje na centrální úrovni. „Určitě. Z našich výzkumů dlouhodobě vyplývá, že důležité není jenom to, jak je daná politická formace silná kvantitativně, ale zda je v ní v období těsně před volbami výraznější dynamika, zda je na vzestupu, působí aktivně, a voliči mají pocit, že mají chuť do práce, elán, vizi, kam směřovat,“ uvádí sociolog, co na voliče funguje. Ale když naopak strana působí utrápeně, unaveně, nepřichází s ničím novým, ztrácí atraktivitu. „TOP 09 spolu se Starosty vypadala jako formace, která na sebe natahuje praktiky lidi, kteří se vyznají v konkrétních lokálních problémech. Ale když kandiduje samostatně, ukazuje se, že zas takový magnet není. Už to prostě není, co bývalo, na jedné straně vize a noblesa Karla Schwarzenberga, na druhé straně praktičnost Miroslava Kalouska a Starostů. To se prostě narušilo,“ shrnul Jan Hartl důvody, které vedly k propadu strany ve volbách.

Starostové bez TOP 09 by v celostátní politice neuspěli

Poškodilo by TOP 09, kdyby Starostové odešli z koalice i na centrální úrovni? „Pokud se nemýlím, smlouva o spolupráci na centrální úrovni je podepsána až do roku 2016, to je ještě poměrně dlouhá doba,“ říká sociolog Jan Herzmann. Ale odchod z formace by pro Starosty podle něj nebyl příliš výhodný. „Největší otázkou asi je, jak by se Starostové chtěli profilovat, kdyby se oddělili. Oni nejsou homogenní skupina, aby mohli vstoupit samostatně do celostátní politiky,“ domnívá se sociolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…