Voliči, na Radka Johna už neskočíte. Nové strany vás uloví jinak

07.03.2012 8:39

POLITOLOGOVÉ Soudní proces současných i někdejších špiček Věcí Veřejných může mít podle některých politologů, oslovených redakcí, svým významem přesah i do občanské společnosti, kde se projeví ztrátou důvěry v jakékoli nové politické subjekty, které by se chtěly napříště utkat ve volbách o moc. Navíc se prý voliči mohou začít opět obracet k zavedeným stranám.

Voliči, na Radka Johna už neskočíte. Nové strany vás uloví jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Soudní proces mezi nezařazenými poslanci Jaroslavem Škárkou a Kristýnou Kočí na straně jedné a předsedou poslaneckého klubu Vítem Bártou na straně druhé stále probíhá, ale podle Karla B. Müllera z Vysoké školy ekonomické není podstatné, kdo od soudu odejde jako vítěz.

„ Ať už bude výsledek vyšetřování jakýkoli, je zřejmé, že veřejnost byla opakovaně přivedena k deziluzi v situaci, kdy investovala důvěru v nové parlamentní strany, které se opakovaně znemožnily ve snaze zavést v naší politice vyšší úroveň politické kultury, větší transparentnost a odpovědnost vládnutí,“ analyzuje politolog.

Tento efekt podle Müllera může způsobit určitý zpětný přesun voličů k zavedenějším politickým stranám, které v minulých parlamentních volbách tratily. „Možná jsme svědky pádu veřejné iluze, že nová politická strana může být zárukou toho, že politické instituce budou jednat odpovědněji, transparentněji a efektivněji. V každé politické straně najdeme skupiny vyznávající klientelistické neformální praktiky i skupiny vyznávající liberální kulturu formálních pravidel, v každé straně najdeme kompetentní i nekompetentní politiky. Jde jen o míru,“ konstatuje Müller a přidává radu voličům.

„Ať už bude výsledek vyšetřování jakýkoli, bylo by užitečné, aby voliči dokázali identifikovat ty politické strany, kde ostrůvky liberální kultury formálních pravidel a politické kompetence stále přežívají či dokonce posilují, aby je dokázali svojí volbou a jednáním posilovat a investovat důvěru v jejich představitele. Cynismus a deziluze sami o sobě nebyly nikdy v dějinách demokracie zárukou kvality politických institucí,“ připomíná skutečnost.

Boj proti korupci jako heslo je odepsán

Miroslav Mareš z brněnské Masarykovy univerzity soudí, že problémy s přilákáním voličů budou mít v budoucnu jen ty strany, založené na boji proti korupci jako nosné strategii. „Určitě se tento výsledek může podepsat na ztíženém startu nových anti-korupčních stran (včetně té Babišovy), ale zase bych jeho vliv nepřeceňoval. Dobře vedená mediální kampaň může přivést proces VV brzy do zapomnění a odhaduji, že na část veřejnosti by mohl soudní proces mít dopad ve smyslu větší obezřetnosti k mediálním ikonám typu Radka Johna, ale nepřeceňoval bych to,“ soudí Mareš

Josef Mlejnek i Miroslav Mareš míní, že soud s Véčkaři nemusí postihnout ostatní malé strany. Mareš navíc argumentuje příkladem z nedávné minulosti, kdy na popelu jedné malé strany vyrostla druhá . „Přestože se jednalo o odlišný typ strany, než jsou VV, tak v roce 2006 také končila Unie Svobody své nedlouhé působení a svoji hvězdnou hodinu zažili zelení,“ připomněl politolog.

Kdo bude chtít zaujmout, odhalí vše

"Proces se v prvé řadě dotkne Věcí veřejných samotných, které si nadobro zavřely dveře do sněmovny v příštích volbách. Nevnímám to však jako precedent, který by se měl podepsat na startu nových stran. Voliči vždy budou pokukovat po nových alternativách,“ soudí politolog Rudolf Kučera. Případný nový subjekt podle Kučery však, bude-li chtít zaujmout, musí naprosto odhalit svoji minulost a nestavět jen jen na laciných předvolebních heslech, komu dávat, kde brát. „Není prostě možné, aby se veřejnost až po sestavení vlády dozvěděla, že ministr školství Josef Dobeš pracoval pro bezpečnostní agenturu ABL,“ soudí Kučera.

Je pozoruhodné, že se soud vůbec koná

Politolog Pavel Kopecký připomíná, že jediný vrcholný politik polistopadového období, který byl u nás odsouzen k odnětí svobody (dokonce za vládnutí vlastní strany), byl ministr financí Zemanovy vlády Ivo Svoboda.  "Za současného, se smyslem pro sarkasmus pojmenovaného kabinetu "rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci", což také přímo navazuje na topolánkovskou éru, je pozoruhodným již fakt, že se nějaký soud vůbec koná. Vlastně bychom se mohli radovat, vždyť byl konečně (reálný) předseda koaliční partaje vydán spravedlnosti a neopakuje se obludnost čunkiády. Podivné ale je, že čelní představitel zápasu s "dinosaury" nejeví žádnou ambici vyjádřit politickou odpovědnost.

Třeba vzdáním se funkce předsedy poslaneckého klubu Věcí veřejných," nabádá Kopecký. Podle něj je v  podstatě jediným rozumným zdůvodněním takového jednání, že Bárta převzal kulturu většiny kolegů z branže. A to prý nejspíš ještě před vstupem do Strakovky, což mnoho procent voličů podle politologa nevidělo, nebo vidět nechtělo.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…