Vždyť se to může obrátit proti Ukrajincům! Varování Fialovi. Řešte to, a rychle

03.04.2022 9:46 | Rozhovor

„Vláda skvěle zvládá krizi na Ukrajině, stejná snaha jí ale chybí v zájmu o českou veřejnost,“ tvrdí politolog Jan Kubáček. Pětikoalici považuje za spoluviníka současných problémů a varuje, že pokud nebudou politici věnovat dostatek pozornosti ohroženým skupinám, poroste ve společnosti napětí, kterého využije opozice.

Vždyť se to může obrátit proti Ukrajincům! Varování Fialovi. Řešte to, a rychle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Kubáček pochválil českou vládu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN) za komunikaci a postup, co se týká Ukrajiny. „Musím v tomto ohledu ocenit a pochválit vládu, že co se týká komunikace vůči Ukrajině, uprchlíkům a krize ve vztahu k Ukrajině jak v pomoci vojenské a informační, tak i humanitární, to zvládá velmi dobře. Konkrétně premiér (Petr Fiala, ODS, pozn. red.) opravdu vystupuje srozumitelně, jasně a co oznámí, je i naplňováno, což je předpoklad důvěryhodnosti i důvěry komunikace s veřejností,“ řekl na úvod.

„K čemu mám však výčitky a myslím, že to vláda podceňuje a jde o obrovský problém, je stejná vehementnost a srozumitelnost se zájmem o širokou českou veřejnost pomáhat těm, co pomáhají. Těm, co poskytují nezištnou pomoc v začleňování uprchlíků a chtějí zmírnit tu jejich šílenou válečnou situaci. Tak ti by si také zasloužili, aby se jim hlavně vláda začala věnovat a systematicky jim ulehčovala všeobecné zdražování a nesnáze ze všech stran. Je výjimečná doba, vláda dokázala, že umí výjimečně konat vůči uprchlíkům a stejně rychle a výjimečně by měla konat i vůči široké veřejnosti a vůči těm, kdo jsou nejvíce zasažení. Rodiny s dětmi, matky samoživitelky, lidé existenčně na hraně, senioři…. To vše jsou skupiny, které by zasloužily větší operativnost státu,“ vysvětlil Kubáček.

Zůstane premiérovi odvaha a razance z Kyjeva?

Větší operativnost státu podle něj neznamená, že politici budou situaci dlouze vyhodnocovat a úředníci nabídnou formuláře, které vedou k dalším formulářům. Je třeba rychlá a adresná pomoc a spolu s byrokratickým martýriem může vše vést k otrávenosti a napnelismu ve společnosti a v některých kruzích. „Následkem může být také spor mezi chudými mezi ukrajinskými uprchlíky, mezi zchudlými našinci, kteří budou mít pocit, že za to mohou Ukrajinci, i když to nebude pravda,“ upozornil.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí
Jan Kubáček rovněž sdělil, že cestou do Kyjeva na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským mohl premiér změnit vnímání jeho osoby. „Rozhodně se zlomila optika, kdy ho do Kyjeva mnozí vnímali jako muže, který v saku prochází vinnou révou, čte knihu a zná situaci pouze optikou saka a vše řeší v saku. Optika takového spíše odtažitého profesora, v některých věcech teoretika. To se zlomilo, mnozí si řekli, že má kuráž a když je o něčem přesvědčen, dokáže konat razantně. Všimla si toho veřejnost česká, ale i svět,“ řekl. V tomto ohledu dal o sobě Petr Fiala vědět i těm, kdo ho neznali. „Blýskl se tak i těm, kdo se zajímají o politiku jen málo nebo sporadicky a mělce. Optika se proměnila k lepšímu. A přichází B, jestli mu ta razance a odvaha dělat nečekaná řešení a zariskovat vydrží i vůči našincům a vůči domácí veřejnosti. To by mnozí uvítali. Aby stejně rázně, energicky a netradičně zavelel a konečně nasměroval stát. Aby začal rychle a energicky řešit problémy v tuzemsku a nikoliv jen formuláři,“ vyzval politolog.

Výrok o nestarání se o lidi může šéfku Sněmovny doběhnout

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí
Pro ParlamentníListy.cz dále okomentoval výrok šéfky Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, že stát se nemá starat o lidi: „Víte, podle mě se vlády nemají starat o lidi. Mají se starat o to, aby v zemi bylo bezpečno. To je první předpoklad, abychom se měli lépe. A za druhé si myslím, že stát má vytvořit podmínky, ve kterých si lidé zvládnou pomoci sami,“ řekla v diskuzi pořadu CNN Prima News Partie Terezie Tománkové. Kubáček se domnívá, že část jejích potencionálních voličů -  citlivějších a středově umírněnějších - to mohlo zklamat. „Protože TOP 09 dokázala lovit i ve vodách, kde lovili i Piráti, a to nejsou tvrdě pravicoví voliči. Jsou spíše středopravě uvažující na rozdíl od voličů ODS. Ten výrok je zvláštní. Mám dojem, že jestli stát od počátku k něčemu byl, tak aby pomáhal těm skutečně potřebným a slabým, přehlíženým. Ne náhodou už první teoretici států stovky let říkali a historie mnohokrát zopakovala, že kvalita státu se pozná podle toho, jak se daří nejslabším,“ prohlásil Jan Kubáček.

Navíc má prý dojem, že se ono vnímání státu může předsedkyni Sněmovny a TOP 09 vrátit. „Jednou ji to může doběhnout, protože ona sama v minulosti připomínala, že spousta témat v sociální oblasti je ignorována. Donedávna byla kandidátkou na ministryni ministerstva práce a sociálních věcí a k této ambici mi to vůbec nesedí. Pro mě je to překvapení a pro řadu stávajících voličů TOP 09 to může být zklamáním. Ranaře už mají v podobě byrokracie, a stát už prokázal mnohokrát, že co se týká plácnutí přes ruce nebo formalizování dohledu, dokáže dobře korigovat a někdy i buzerovat. Ale aby stát pomáhal, to se nedaří. Spíše než vysvětlovat, proč to nejde, by měli přemýšlet, jak pomoci těm, kdo jsou slabí. Je to zvláštní od ženy středního věku. Od jedné z nejvyšších činitelek a kandidátky na ministryni sociálních věcí bych tohle nečekal,“ shrnul politolog.

Kubáček: Stát je spoluviníkem

Co se týká financí, které Česko investuje do Ukrajiny a uprchlíků, ale i řešení finanční situace Čechů, většina veřejnosti si prý uvědomuje, že stát není ekonomicky v pohodě. „Finance by potřebovaly naprosto systematické ozdravení, ale mnozí jsou zklamaní ze dvou věcí. Za prvé, že stát se nepokouší pomoci v mimořádných okolnostech – a nyní nejde o standardní situaci, ekonomika se také chová emočně a iracionálně, proto jsou potřeba mimořádná opatření,“ řekl.

Dalším zklamáním může být dohled a kontrola státu proti zneužívání situace. Mnoho Čechů si k tomu uvědomuje, že stát bobtná a v podstatě vydělává na zdražování. „Velkou část zdanění pohonných hmot si bere a podobně i u vysokých cen energií. Řada položek, které jdou státu, mají formu zdanění. Jinými slovy u řady věcí mám dojem, že stát je součástí problému a je spoluviníkem. Když vidíme drtivou většinu členů Evropské unie a zemí obecně, že se na určitý čas snaží tlak uvolnit, snížit zátěž a reagovat mimořádně v mimořádných chvílích, česká vláda pro to nemá pochopení. Z mého pohledu je s vysokou mírou zdanění a celou řadou položek spoluviníkem, a to povede ke zdražování všeho,“ varoval Kubáček.

Později může být velký problém dostat veřejnost na stejnou palubu a motivovat je k jakýmkoliv změnám i pomoci těm, na koho zátěž dopadne. Nyní se jedná o jednotlivce, ale to se může současnou mírou zdražování změnit na celé skupiny a větší část společnosti, která bude mít hluboko do kapes a může dojít k velkému rozvalu,“ podotkl.

Opozice soupeří o pozici hlavního krysaře

A jak si vede v krizi česká opozice ve složení dvou hnutí – ANO a SPD? „Už tam mnozí předáci pochopili, že asi nejpromyšleněji a nejsystematičtěji, ale i bez skrupulí to dělá Tomio Okamura. Udělal strategii, promyslel taktiku, kdy těmito tématy žije a nahání naštvané, kterých bude přibývat,“ shrnul. Hnutí ANO má prý voliče jinde. „Tak lavíruje a snaží se být v poloze umírněné opozice a umírněné kritiky. Logicky chápu, že pracuje - zejména Andrej Babiš - s úlohou ochraňovatele, protože po tom bude velká poptávka. A je to strategicky důležitá role pro případného předáka a kandidáta na prezidenta. Ukazuje se, že jde o nezbytnou polohu, která může rozhodovat o úspěchu v souboji mezi opozicí. Kdo bude ten hlavní krysař, kdo bude ten hlavní, kdo osloví a bude systematicky oslovovat všechny naštvané a zklamané,“ vysvětlil.

A protože vláda na podobné téma nebere zřetel, neprojevuje o něj zájem, aby například vytvořila meziresortní týmy a snažila se přicházet s opatřeními a ulehčovat situaci, bude tak nahrávat nejen opozici. „Ten zájem zatím vidět není a přesně to bude voda na mlýn populistům, radikálům a mohou to být větší radikálové, než kteří se dnes uchází o řadu voličů. Podzimní volby budou hodně rozhodovat peněženky a budou promlouvat i do těch prezidentských. Obecně se v českých zemích volí hodně podle peněženky a nyní to bude ještě zásadnější,“ dodal Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…