„Jsem z Pirátů nervózní.“ František Laudát ukazuje na lidi kolem nich. Chystají „brutální útok na střední třídu“

22.12.2020 21:20 | Zprávy

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ Nejhorším možným koktejlem pro Českou republiku je populistická politika premiéra Andreje Babiše v koronavirové krizi a v kombinaci se selháním v obou vlnách. Tak komentuje rok 2020 František Laudát, předseda KAN a bývalý poslanec ODS a TOP 09. V rozhovoru vyjádřil rovněž obavy ze sbírání elektronických dat, což označil za noční můru svobody: „Data soukromého občana jsou jeho soukromým vlastnictvím a je třeba s nimi nakládat stejně jako s fyzickým majetkem. Kdo ukradne data, jako by ukradl kus domu,“ vysvětlil Laudát.

„Jsem z Pirátů nervózní.“ František Laudát ukazuje na lidi kolem nich. Chystají „brutální útok na střední třídu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Jak letošní rok 2020 hodnotíte? Co všechno se z vašeho pohledu změnilo a jaký dopad měl na lidi, na Čechy, na svět?

Zcela jednoznačně to byl od roku vzniku samostatné České republiky úplně nejhorší rok, a myslím, že by to dokonce přiznali i politici vládní koalice. Samozřejmě na začátku to vypadalo poměrně růžově. Sice už někdy od září loňského roku se začaly objevovat nějaké známky ochlazení ekonomiky, ale v podstatě to nevypadalo na žádnou tragédii. Dokonce ještě v únoru, když v Číně začal řádit koronavirus, tak čeští účetní, kteří se vydávají za ekonomy, říkali, že nás čeká tříprocentní růst a podobně.

Celá situace se dramaticky začala měnit s nástupem koronaviru z Číny do Evropy, pak už byla zcela o něčem jiném. Už nešlo pouze o státní rozpočet, vývoj ekonomiky, ale šlo také o životy a zdraví desítek tisíc lidí. V plné nahotě se ukázal rozklad státu a státní administrativy, protože Česká republika celý rok s covidem nezvládla. Ještě bych pochopil, když se jednalo o nový fenomén, který ministr Vojtěch koncem ledna podceňoval a lhal Poslanecké sněmovně. Na jaře bych ještě byl ochoten chyby tolerovat. Ale co se odehrává nyní od poloviny srpna, tam o toleranci nemůže být řeč.

Kdo tedy z politiků zaslouží vaši pochvalu a kdo pokárání?

Mně asi nejbližší je v tuto chvíli Občanská demokratická strana. Je mi líto, že z parlamentních stran je proti ní často vedena vylhaná kampaň – třeba poslední týdny kolem zrušení superhrubé mzdy. Co říkají, má hlavu a patu – ostatní je prostě lemplovství, neschopnost a výkřiky do tmy bez domýšlení důsledků toho, co vykládají nebo čemu dokonce možná věří. Ale jsou dalece za jedinými, kdo si v této situaci zaslouží smeknout, a to zdravotníky, kteří bojují s covidem.

Z politiků letos nikdo nezaslouží pochválit?

Řekl jsem, že jsou mi z ODS nejbližší a nevím, zda je to na velkou pochvalu, ale nejlépe se chovala ODS, jinak nikdo.

Skládat účty politikům i v době koronaviru, kterou nikdo nečekal, a která změnila, co jsme dosud považovali za běžné, není vůbec jednoduché. Dokázal byste se spolehnout na to, že česká vláda bude umět zvládnout situaci lépe při třetí vlně? Máte v ní důvěru?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…